Garis Panduan Dakwah

Bissmillahirrahmanirrahim



        #Menurut Kemampuan


Rasulullah s.a.w bersabda:
“Sesiapa yang melihat sesuatu kemungkaran maka hendaklah dia mengubahnya dengan tangannya (kuasa), jika tidak mampu hendaklah dia mengubahnya dengan lidahnya (perkataan), dan jika tidak mampu hendaklah dia mengubahnya dengan hatinya, dan yang demikian itu adalah selemah-lemah iman.” (Diriwayatkan oleh Muslim, no. 49)
Mencegah dengan kekuasaan dan lidah adalah mengikut kemampuan masing-masing, ada pun mengubah dengan hati adalah wajib dalam segala keadaan, kerana ia tidak menimbulkan sebarang kemudaratan.
#Berdasarkan dengan Ilmu.
Orang yang berdakwah mestilah mempunyai ilmu tentang apa yang didakwahkan olehnya. Firman Allah s.w.t:
“Katakanlah (wahai Muhammad): “Inilah jalan (agama)ku, aku dan orang-orang yang mengikutiku mengajak (kamu) kepada Allah denga hujah yang nyata (ilmu). Maha Suci Allah, dan aku tidak termasuk orang yang musyrik.” (Surah Yusuf: 108)
      #Dilakukan Secara Berhikmah.

Seorang yang berdakwah perlu berhikmah dan memiliki kesabaran dalam usahanya. Hikmah di sini adalah meletakkan sesuatu sesuai sebagaimana yang ditetapkan oleh agama.
Sesetengah orang tersalah dalam memahami berdakwah secara hikmah dengan membolehkan seseorang pendakwah untuk melakukan kemungkaran untuk mendekati sasaran dakwah. Contohnya, ikut duduk bersama sasaran dakwah dengan terlibat berkata perkara yang diharamkan Allah s.w.t dan sia-sia. Mereka berbuat sedemikian untuk membuatkan sasaran dakwah tertarik hati dan menyukakan hati mereka. Mereka tidak berfikir secara bijaksana, bahawa matlamat tidak pernah menghalalkan cara.
       #Tidak Mendatangkan Mudarat Lebih Besar.

Tujuan dakwah adalah untuk mendatangkan maslahat ataupun kebaikan, tetapi apabila kita perhatikan, adakalanya dakwah itu tidak akan menghasilkan maslahat atau kebaikan melainkan ianya akan membuahkan keburukan atau mudarat yang lebih besar. Apabila ini berlaku, maka akan gugurlah kewajipan untuk berdakwah, dan yang wajib adalah mengubah dengan hati sahaja.
         #Adil Terhadap Sasaran Dakwah.

Satu perkara yang perlu adalah bertindak adil terhadap sasaran dakwah. Sasaran dakwah hanya boleh dihukum atas kemungkaran dan kesalahan yang dilakukannya. Menuduh dan menghukum sasaran dakwah dengan satu kesalahan yang tidak dilakukan oleh mereka adalah satu kezaliman.

*Diolah semula daripada satu bahagian kecil dalam buku “Siapakah Ahli Sunnah yang Sebenar?” karya Dr. Azwira.

E-class.

Bissmillahirrahmanirrahim


e-class, senang lah cakap payah nak buat. Tapi berusahalah dan ingatlah, bukan untuk dunia tapi untukNya.
_________________________________________________________________________________
‎*Tentang Sahabat*

Jika engkau memiliki sahabat maka peganglah kedua tangannya erat-erat, karena mencari sahabat (sejati) sangatlah sulit, adapun meninggalkannya perkara yang mudah

Siapa yang tulus menjalin persaudaraan dengan sahabatnya maka ia akan menerima kesalahan-kesalahannya, mengisi kekurangannya, dan memaafkan ketergelincirannya

( Mawa'idz Al-Imam As-Syafi'i rahimahullah)


By Brother Kamal El-Makki

Bissmillahirrahmanirrahim


O those who are listening to music..
O Muslim, Lawful things have good attributes..
Where is the good in singing, dancing and listening to flutes?
Can we compare the words of singers and sounds of Musicians?
To the Glorious Quran, its reasons, wisdoms, and admonitions ?
How many singers do you know of the companions and the following generation?
How much do you spend on singers form your dollars?
Compared to how many you know Islamic Scholars..
Do you see how much is memorized of Music songs ?
While you ignore the book to which memorization belongs ?
How much do you memorize of these incantations?
And swayed back and forth in intoxication?
Have you not seen those who follow the misguided?
And increase the loudness of the music when they should hide it ?
And who writes their songs? Thinkers or man of a academia
Or maybe scholars, like Ahmad, Malik or maybe Ibnu Taimiyah?
O you who listens to music,
Don't you see that All the songs of the world and all the lyrics you've seen
Wouldn't compare in reward to.
Aliff Laam Meem..


*I knew it’s difficult to leave it behind, but believe me, Allah’s reward will be better than it. MasyaAllah*

Jadual.Exam

Bissmillahirrahmanirrahim

Err, lagi beberapa hari lagi. Tapi tak pernah nak serious. Main-main , ehh kira kau baca lah jugak kan, dari tak baca lagi tak dapat hapee. Erk ? Exam make me silence.


Dan sangat lama aku tak recharge balik, bukan masalah takde charger tapi battery selalu ja habis dek tak dapat nak lawan nafsu. Haishhh.

Dan aku tahu banyak benda yang kena hafal especially madah Fiqh Ibadat, ini betul-betul dugaan.Inshallah sempat >,<




Anyway, I wish luck for those who will facing the final examination for second phase of first year degree. I would like to apologize if I make some sort of mistakes and hurting you all guys especially bebudakss BLC 2. Human is not perfect at all. But I am trying to be the best among the best and try to cut off the unethical habits or attitudes. And you too, right? Lets reach our goal. Erk, not only get A++++ in our result but our faith too.
Doing right is more important than being right * - It's depends on you what you understood from this sentence.




_____________________________________________________________________________

[ JADUAL IMTIHAN FOR STUDENTS FIQH & FATWA 2011/12]
12/6 [230pm-400pm]- Dakwah
13/6 [900am-1130pm]- Fiqh
15/6 [900am-1200pm]- Business
19/6 [900am-1200pm]- Law
29/6 [900am]- Arab #erkk, tak dinyatakan dalam slip exam hehe#



NOTE : Aku tak harap dapat lebih dan banyak; sekadar yang terbaik bagi aku. Dan aku harap aku dapat terbaik dari yang lepas. For each phase I want to upgrade my pointer and faith.


sahabat.

Bissmillahirrahmanirrahim

Al-Fatihah,

 ; taken from- Hilal Asyraf

Buat Hanishah bt Kamarudin,
Sahabat dari 2005-2009.
________________________________________________________________________________
*Peringatan buat yang masih hidup*

“Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Dan sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu. Barang siapa dijauhkan dari Neraka dan dimasukkan ke dalam Surga maka sungguh ia telah beruntung. Kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan.” (QS. ‘Ali Imran: 185)

“Seandainya kalian mengetahui apa yang aku ketahui, niscaya kalian akan sedikit tertawa dan banyak menangis.” (Muttafaq ‘alaih)

Taman Saujana Indah, Presint 11

Bissmillahirrahmanirrahim

Dari Nilai ke Putrajaya semata-mata nak bersenam. Macam takde tempat bersenam paling dekat dah kan. Padahal kat pavi * tempat riadah di usim *ade je pun, hihi. Tapi tempat yang kami pergi bukan tempat biasa-biasa punya sebab tempat memang cantik serta harmoni dan sesuai untuk bersenam di waktu pagi ataupun petang. Tak caya eh cantik? Meh nak tunjuk gambar, okay .


Ini pandangan dari sudut atas. Tempat bersenam ni berdekatan dengan taman perumahan.
Sekitar jam 9 pagi. Kami bertolak agak lewat sedikit


Kawasan nya berbukit-bukit. So waktu ini kita orang memamg nak ke bukit paling atas *penat
 < Subhanallah macam kat luar negara kan. Hee >



Ini lah perjalanan kami ke atas, eh bukan bukan ini dah nak balik. Tapi macam ini lah suasana atau track tempat bersenam kat situ.


We * Reyn < tiada dalam bayangan;jurukamera>, Mun, Fairus & Me *


Haaaa, first-II kami nak daki, bunga ros dulu lah yang kami nampak . Ada pebagai warna; ungu, oren, merah, putih, pink dan kuning
*I love roses*


Pink rose


Red rose

Okay, done for uploading and showing off the pictures. So anyone who want to have a harmonies breath and relaxing your mind by looking of His creation, just go to Taman Saujana Indah, Presint 11, Putrajaya. Yeah, its really awesome to me. I love this place. Anyway, almost thank you to Cik Munirah Nazihah because she brought and drove us here. 

#Exam. Oh Exam. Bitaufiq Wannajah ^__^