terkesan

Bissmillahirrahmanirrahim

" eh aku nak lah kumpulan dengan dia, sebab dia rajin buat kerja"
____________________________________
" eh sorry lah aku tak leh datang aku ada hal"
"eh sorry wehh hujan lebat kat sini"
" weh korang buat lah dulu kerja tuh, apa-apa nanti bagitau kat aku k"
" aku bangun tidur lewat lahh, maaf"
___________________________________
" eh bagi point kat aku bendalah apa yang aku nak bentang esok"
" weh apasal korang buat macam ni???"
" apasal isi aku macam lain je? tolong terangkan kat aku isi ini menceritakan apa?"
"Aku ambil je lah contoh yang kau bagi tuh, macam senang ja"
____________________________________
" korang nak bentang ke ni? mana ahli kumpulan kamu?"
_____________________________________




[ FULLSTOP]
I think no need for me to tell all the things what happened to me. I just regret. We put our own effort to make this teamwork flow smoothly but it was failed. Because we not have a good ethics enough.But we were trying the best do our group members got the same things what we got, but the things that happened it was over. We thought the second chances can rehabilitate us. But it just a dream. When someone put bad perception on us, nobody wont try to trust us because we always make the same mistakes.

Thus, I don't want to have a lecture here, to write one by one what is good attitudes ? why discipline is important on us ? what are the ethics of teamwork ? All these we already knew it, because we have learnt. Our future is on ours hand =.='


#enough is enough, hurts me#


sebarkan kebaikan

Bissmillahirrahmanirrahim

Share status ; [ i like dis status vm ]
*Suhili Nain*




Apa Sudah Jadi, PELAJAR AGAMA Promosi Maksiat dan Hedonisme di Facebook mereka?

Korea, jepun, filem cinta yang lagha dan lain-lain?

Sedih lihat orang-orang yang belajar pengkhususan agama terikut sama sebar dan promosi maksiat di ruang Facebook. 

Belajar agama, bukan setakat sekolah menengah, tudung labuh, siap ada yang panggil ustaz/ustazah, tetapi di Facebooknya dimuatkan gambar-gambar artis-artis korea yang dedah aurat, drama dan filem yang muatkan cerita cinta tiada manfaat, dan aksi sana-sini.

Mengapa ini terjadi? Patutnya ustaz/ustaza dan yang belajar agama tidak buat seperti itu. Dimanakah telah dicampak ilmu yang telah ditimba di sekolah agama, Pusat Islam, kolej dan universiti yang menawarkan pengajian Islam? :-(

P/S: Kalau ya pun nak tonton semua itu, tidak payahlah promosi di Facebook. Sepatutnya anda yang faham agama promosi kebaikan, bukan promosi kemaksiatan.



#Reminder for us.

Segmen Dalca: Bloglist June

Bissmillahirrahmanirrahim

29th May 2012. Masih belum terlambat.
reTengs cik Alynn tagged this segment for me. Menarik untuk bersegmen kali neh.
#mood ; bohsan


Okay, soalan-soalannya ialah :

1.Soalan Umum : Filem Melayu apakah mendapat kutipan paling banyak pada tahun 2012 hingga kini?
2.Soalan Logik : Edisi Dalca manakah yang paling diminati? link 
3.Soalan Ilmiah : Siapakah wanita yang tidak mempunyai haid dan nifas?

De answers are :
1)  KL Gangster, mybe
*act, tak minat pun filem melayu, ending dia lebih kurang sama je*
2) Paling suka sekali adalah [ link ]
*best. best *
3) Err, rasa takde. Tapi aku pernah dengar mengatakan Fatimah yang tidak pernah datang haid, malangnya kisah itu disebarkan luaskan padahal ianya sumber dari syiah.
sumber : [ dari forum fikrah.net ] boleh lah korang baca perbincangan tersebut.

Taggie ;



nak promote

Bissmillahirrahmanirrahim

Tengs lah kat kawan tuh kan buad blog untuk pertinam, cik Alyn. Btw, Pertinam stand as a 'PERSATUAN TINGKATAN ENAM' [ STAM ]. Walaupun, aku stay as a student form 6 selama tiga bulan, tapi terasa keakraban kami terlalu akrab. Baru tiga bulan jadi form 6 jadi kakak long dan abang long, banyak juga kami anjurkan program untuk sekolah dan adik-adik junior. Dan tak mustahil lah selepas aku tamatkan tiga bulan aku as a student form six banyak lagi aktiviti-aktiviti yang mereka anjurkan ^______^

Dah, tak mau mengarut lebih-lebih.
Nih linknya ; http://pertinam2010.blogspot.com/

commitment please .

Bissmillahirrahmanirrahim


Prinsip:  Kerja aku senang je. Kau buat kerja  yang paling ringan pun sudah memadai bagi aku katakan kau sudah beri kerjasama untuk kumpulan kita. Aku tak minta lebih dari itu.

Dan jangan sangka all the girls yang sanggup buat kerja anda itu tidak akan merasa ianya ringan malah ianya bebanan diri kami. So, let's we do together, it will look more 'teratur and tak berat sebelah'. Come on guys, your mind are more "function" rather than us. Just use it wisely.

#Our game was over. Enough is enough. Be matured okay ^__^


No one succeeds in acquiring 'ilm except those who seek it in hardship & I used to be unable to afford the price of notebooks - Imam Shafi'i

let it.

Bissmillahirrahmanirrahim

Silence.



مآ أجمّل أنْ تصمتْ ..
فيْ ؤجهْ منْ ينتظرْ منِك الخِصَام .. !
وما أجمل أنْ تضحك
فيْ وجهْ منْ يُنتظرْ منك البكـاءْ ..!

How beautiful is it to stay silent
When someone expects you to be enraged from them.
And how beautiful it is to laugh
When someone thinks you are going to shed tears.
<pearlofislam.tumblr>





Pity . Pity.
Let it.

#“O Allah, I submit my soul unto You, and I entrust my affair unto You, and I turn my face towards You, and I totally rely on You, in hope and fear of You, verily there is no refuge nor safe haven from You except with You. I believe in Your Book which You have revealed and in Your Prophet whom You have sent.”
اللَّهُمَّ أَسْلَمْتُ نَفْسِي إِلَيْكَ ، وَفَوَّضْتُ أَمْرِي إِلَيْكَ ، وَوَجَّهْتُ وَجْهِيَ إِلَيْكَ ، وَأَلْجَأْتُ ظَهْرِي إِلَيْكَ ، رَغْبَةً وَرَهْبَةً إِلَيْكَ ، لَا مَلْجَأَ وَلَا مَنْجَأَ مِنْكَ إِلَّا إِلَيْكَ ، آمَنْتُ بِكِتَابِكَ الَّذِي أَنْزَلْتَ وَبِنَبِيِّكَ الَّذِي أَرْسَلْتَ
“Allahumma aslamtu nafsee ilayk, wafawwadtu amree ilayk, wawajjahtu wajhee ilayk, wa-alja‘tu thahree ilayk, raghbatan warahbatan ilayk, la malja-a wala manja-a minka illa ilayk, amantu bikitabikal-lathee anzalt wabinabiyyikal-lathee arsalt.” <pearlofislam.tumblr>


_________________________________________________________________________________
*again*

Abu Hurairah (radhiAllahu ‘anhu) narrated that when the Prophet (sallAllahu ‘alayhi wa sallam) congratulated a man on his marriage he said:
“Allah bless you, and may He send blessings upon you, and may He unite you both in good.”
[Tirmidhi]

dulu.dulu kan

Bissmillahirrahmanirrahim

#Friendship is all about trusting each other, helping each other, loving each other and being crazy together. 

Tadi skodeng album sahabat lama kat facebook, tetiba ternampak satu gambar. Gambar perjumpaan bebudaks asrama. Lawak! sebab muka childish yang teramat.Perasaan rindu saat di sekolah menengah suatu benda yang tidak mampu untuk di ungkapkan sebab banyak suka dan duka mengalir pada saat itu.

 friendship.tumblr

Dan kini saat itu sudah di ganti dengan saat ini. Moga lebih baik dan terungkap kisah aku dan mereka yang lebih jauh manis dalam mengapai redhaNya.
_____________________________________________________________________________
*Bulan July dah masuk rumah sewa, Inshallah. Mudah-mudahan Allah permudahkan urusan kami.
*Final exam is around the corner #on Jun


baru tahu.

Bissmillahirrahmanirrahim



Baru aku tahu ada apa dengan hatimu >,<
Abaikan dahulu. Kau tak pernah kesah tapi aku kesah.

#Jangan risaukan apa yang tidak kita miliki, risaukan hati saat tak bersungguh-sungguh mensyukuri setiap pemberian Nya.

merasa.

Bissmillahirrahmanirrahim




#Jangan pernah merasa 'sudah banyak' jika melakukan kebaikan dan jangan merasa 'kurang' di atas apa yang kita terima.

khat.

Bissmillahirrahmanirrahim


Khat. Dulu waktu sekolah menengah pernah mengimpikan untuk mewakili  penulisan khat. Tapi tak berjaya, ada halangan . Dan sekarang, semangat untuk belajar khat tuh, sangat kuat dalam jiwa #for today,impian untuk menjadi wakil hanya impian semata-mata# Tapi malangnya, aku agak kurang bersabar, cara aku is simple, buat kerja biar cepat habes, kadang kala ketelitian dan kekemasan agak kurang. Untuk bidang khat, ianya bukannya ketelitian malahan kekemasan dan ketepatan terma dan syarat atau gaya penulisan khat itu sangat di perlukan. A vital ethic shall be instilled is PATIENCE.

I'm trying to practice that way,I means do your work on time but don't forget the way how you finished it. You should care of tidiness and quality of your task too.
Thus, Khat taught me the quality of task.

# Kita merasa kerja yang kita lakukan itu sudah perfect, itu bagi kita, cuba kita minta pandangan orang lain akan hasil kerja kita. Kritikan yang mereka katakan itulah membuahkan keberhasilan tugasan kita dengan lebih baik, inshallah.

_________________________________________________________________________________
sebenarnya mood yang sangat tak sihat; tulisan khat tak menjadi

ringan.

Bissmillahirrahmanirrahim



Bulan lepas, banyak jugak aktiviti atau assignment yang belunggok itu di habiskan di luar kampus berbanding di dalam kampus, antara madah-madah yang terikat ialah; Business Management (Industrial Visit), Arabic for Academic Purpose I (Lakonan). Praise to Allah, kedua-dua madah tersebut dapat di habiskan pada bulan lepas. #aku tak mau berlakon lagi, harap next sem tiada lagi tugasan yang kena berlakon#

For this month, more focusing for both English I and II and Arabic. Quizzes and test two will be done in this month. Final exam is around Jun # emm ada lah lagi dalam 4 /5 weeks lagi untuk hadapi peperiksaan #

By the way, madah Fiqh Ibadat and General Principles of Malaysia Law shall for me to reread and make some revision.


. اللهم جعالنا من النّاجحين والفائزين لكل الإمتحان وفى الدنيا والأخرة
اللهم أمين 

#Ramadhan bakal menjelma. Moga aku bisa ketemu Ramadhan kali ini. Inshallah

keruh.

Bissmillahirrahmanirrahim

Monolog;



Aku berusaha untuk lebih banyak diam dan menyendiri. Kegirangan yang aku pancarkan dari sinar air muka aku bukannya aku seorang periang, tapi menutupi segala kelesuan dalam hati dan kekeruhan jiwa.

Tercari-cari sinaran yang dulu kala menyinari jiwa, tapi kini kian lesu dan semakin lesu. Kenapa diri sebegini? Kau kata kau kuat, kau boleh hadapi segala mehnah dunia, tapi sayang diri sendiri pun masih lagi dalam rantaian mehnah luaran dan dalaman. Yang kau sendiri pun tak pernah nak ubatinya, dan tak pernah mencuba untuk mengubatinya. Dulu pernah, tapi sudah berputus asa, kemudian kau bangun semula, mengejar sinaran itu, takut ianya akan hilang. Menjerit-menjerit 'Jangan pergi aku perlukan ia, aku dah buntu, aku buntu', jeritan itu sangat kuat tiada siapa yang mendengar tiada siapa yang ambil tahu yang kau perlukan itu.

Hanya lalaian dan kekeliruan hidup kau, matlamat itu sudah hilang. Kau gagal untuk ambil semula sinaran itu dan campakkan dalam diri, kerna mahnah itu mengatasi segalanya dan kau gagal untuk bangun buat kali seterusnya. Kerna kau berputus asa kau leka dalam lakonan dunia. Jangan gagalkan diri kau untuk ambil semula sinaran itu. Sinaran cahaya Hidayah Ilahi itu sangat bermakna untuk menyelinap sudut hati dan jiwa kembalikan semangat yang dahulu. Kau akan kuat bila aku berusaha walaupuan persekitarannya yang tidak mengizinkan, tapi atas dasar kau gigih dan gagah untuk menyinarkan jiwa kau akan mampu lakukan.

#I am three people: The person others think I am, the person I think I am & the person only Allah knows I am.