Pin It

Widgets

Dari celahan batu ..

BissmillahirrahmanirrahimDari Hudzaifah bin al-Yaman sesungguhynya beliau telah mengambil dua batu kemudian menindihkan antara satu sama lain. Lantas berkata kepada para sahabatnya : Adakah kau melihat apa yang di antara dua batu ini dari cahaya ? Mereka berkata : Wahai Aba Abdillah , kami tidak melihat antara celah keduanya kecuali cahaya yang sedikit. Beliau berkata : Demi nyawaku yang di dalam genggamanNya akan bermunculan bidaah sehingga tidak kelihatan kebenaran kecuali sekadar sedikit cahayanya sebagaimana yang kamu lihat antara celah dua batu ini. Demi Allah akan meluas bidaah sehingga apabila di tinggalkan sesuatu dari bidaah tersebut maka mereka akan berkata : Sudah diringgalkan sunnah ! "
( Al-Bida' wan Nahyu Anha)
Link bermanfaat 

ibtisam92
^^4 comments:

aesh came said...

hmmm~ bidaah mmg berleluasa dlm ksyrkt kite..org lebih pentingkan amalan tradisi dr amalan islam..patut kalau betul2 ikut tradisi knp x ikut tradisi Nabi Muhammad SAW..br betul kekalkan tradisi... Moga2 Allah SWT selamatkan kami dr bidaah~ ameen

aesh came said...

**ksyrkt..msyrkt

Anonymous said...

sunnah yang Nabi ajar pada kita masih belum kita lakukan sepenuhnya tapi kita pula beriya untuk menambah hal baru dalam agama.nauzbubillah.

Anonymous said...

~nauzubillah