Pin It

Widgets

Pentingnya kalimah syahadat

Bissmillahirrahmanirrahim

Segala puji hanya untukNya.
Dipetik dari sebuah kitab yang sedang di baca iaitu : 
FATHUL MAJID ; 
AL-ALLAMAH ABDURRAHMAN BIN HASSAN ALLU ASSYAIKH
Ok let's me cerita sedikit , buku ini berkisarkan mengenai apa. Ia merupakan kitab penjelasan lengkap kitab tauhid yang mana di tulis dari seorang Imam yang terkenal yakni 
( A Renowned Reviver and a great Reformer )
Firman Allah swt :
" Keputusan hukum itu hanyalah kepunyaan Allah . Dia telah memerintahkan agar kamu tidak menyembah selain Dia. Itulah agama yang lurus, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui"
(Yusuf ; 40 )

Dari Ibnu Abbas saw bahawa ketika Rasulullah saw mengutus Mu'adz ke Yaman beliau bersabda ." Sesungguhnya kamu datang kepada suatu kaum dari ahli kitab, maka hendaknya perkara pertama yang kamu dakwahkan kepada mereka adalah syahadat " La ilaha illah". Dalam sebuah riwayat ." Sehingga mereka mentauhidkan Allah". Jika mereka menaatimu untuk itu maka sampaikanlah kepada mereka bahawa Allah mewajibkan atas mereka solat lima waktu sehari semalam. Jika mereka menaatimu untuk itu, maka sampaikanlah kepada mereka bahawa Allah mewajibkan atas mereka zakat yang di ambil dari orang-orang kaya di antara mereka dan di berikan kepada orang-orang fakir dari mereka. Jika mereka menaatimu untuk itu , maka jangan sekali-kali mengambil ( memungut) harta-harta mereka yang berharga. Takutlah kepada doa orang yang teraniaya karena tidak ada penghalang antara ia dengan Allah"
( Diriwayatkan oleh Shahihain )ibtisam92
^^


No comments: