saat riang bersama mereka :)

Bissmillahirrahmanirrahim

Alhmdulillah , akhirnya aku jumpa juga dengan sahabat sahabatku yang lain :) Terima kasih semua kepada yang sudi hadir ke majlis reunion kita (buat macam majlis tuh gempak sangat. HAHA).NO BOYS ONLY GIRLS sahaja.Walaupun tarikh itu di ubah buat kali ke tiga kot , first sekali tarikh kami nak buat pada 21/22 haribulan 5 tetapi ada sedikit masalah :( so di tukar pulak pada haribulan 2/6 , Haihhh tak boleh juga di buatnya , dan bincang bincang semula tukar la tarikh tersebut pada 31/5/2011 ( kasi besar+bold+line+colour sikit hee :| ) Banyak kali juga mesyuarat ( lagi penipu.. macam ada sungguh pulak) yela takut takut nanti tak da siapa pula yang nak datang, tambah tambah ada sebahagian rakan kami dah pun lanjut pelajaran.ada juga yang sebahagian kami bekerja and hal mereka masing-masing-lah. So agak kelam+kabut dalam menyusun aturkan tarikh :) ( sempoii punya ayat ^^)

Akan ku senaraikan ahli jawatankuasa untuk majlis reunion ini
(wah3x hebat kan  ada AJK ? kwang2 )

Lady boss :
Norazlin

Pen. Lady boss :
aku :)

Ajk kenderaan :
Hazirah & Huda

Ajk hadiah :
Nazirah

Ajk Makanan :
Adila + Ain + Husna

( amacam kawan ?! ok tak organisasi kita ? :D)

Ok sekarang akan ku mulakan kisahnya walaupun sekejap  sahaja perjumpaan kami  tiada sempat untuk bebicara lebih tapi  sangat O.K +B.E.S.T ( yela dah lama tak jumpa mereka). Aku dan alin pergi sekali , dan di pandu oleh aku , (psst alin , lawak kan pagi tadi ?ntah apa aje plus dengan abah yan , heee~~ ) kesian dekat alin, takut+ malu dia dengan aku , ( maybe lama tak jumpe kot ) , tapi akhirnya seperti biasa riang ria +sakat aku jugak :)


 Mereka yang lain sudah pun sampai di tempat perjumpaan kami di Seberang Jaya ( SUNWAY CARNIVAL MALL).agak lama juga mereka di sana sebab , dan mereka sempat pula makan di Restoran Kashmir ( betul ke kawan ? tapi kedai mamak gak kan ? ).


Then aku dan alin arrive sana pukul 12.40 lebih kurang macam tuh la, mereka yang lain dah masuk panggung wayang tengok filem NUR KASIH, kami berdua ini kelam kabut p beli tiket. Ingatkan hati dah penuh seat, rupa-rupanya berapa kerat je pun , yang ramai je kat seat tuh geng-geng kami sahaja. mereka kata best filem tuh , hmm aku layan jap cerita tuh :) ok boleh la, tapi aku tak paham yang babak terakhir tuh , aku duk saling soal dengan alin ,
" apa masalah depa ni?" 
" laaa tua dah ka " 
awat lagu tuh pulak ??" 
" cerita melayu macam tuh je la jalan cerita dia " 
" tak paham aku"


masing masing gelak kecil.. lawak.lawak. Haish melayu bila nak maju ( haish tetiba pulak). Seusai berakhirnya filem NURKASIH tersebut maka keluarlah kami menuju ke tempat solat untuk menunaikan solat zohor.Even banyak kali bagi aku pergi ke tempat solat , tetapi tetap juga tersesat di jalanan , HAHA berpusing merata sungguh kami mencari , rupa-rupanya di  ground floor ( ha dekat dengan food court :) ) Alhmdulillah  akhirnya jumpa jugak :)



dan kemudian kami singgah di kedai RM5
 sebelum 'mamam' ( makan la )


dan seterusnya kami terus menuju ke food court .
Aku lah yang memilih tempat untuk makan makan ,
kat mana lagi kalau bukan RESTORAN RASA MAS :)


YEAH , time for pesan memesan makanan :)


this is mine ~~bubur ayam ^^
marvelous
banyak sangat  buburnya,
 Alhmdulillah dapat juga isi perut aku


float :)
too much water ^^


khas buat Adila ; mee sup masam HAHA
kesian kat dia , rasa mee ni lain sangat 
tapi tak pe kan kan ? ada pengalaman makan mee sup yang masam ni ^-^

dan seterusnya kami  makan makan ,snap some pictures for our memories :)

dan akirnya tibalah masanya untuk bertukar hadiah , 
but before I begin my story for this session ,
 let me show my special gifts ( bertuah lah sapa dapat :) :| )


ha besar kan ? 
panjang + lebar = mahal tuhh :P 
haha spesel kes la untuk AIN , kau yang dapat hadiah aku ^^


yeahh! besusun atur dan tuliskan setiap numbor di atas hadiah :)
wow , excited sangat aku nak tunggu saat tuh ^-^
 pembalut hadiah alin la paling lawa , kan kan (*~)
( just kiding  my dear )

Dan kisah yang agak mencuit hati , saat saat kawan kawan berebut mengambil numbor hadiah , ada lah seorang sahabat yang tak dapat numbor , patut lah setiap kali Adilah sebut setiap numbor dia diam sahaja , HAHA. 
dila :
"hadiah numbor 1 ? sape dapat ?"

entah ( aku tak ingat sapa dapat) :
" aku aku, meh sini"

dila :
ok hadiah numbor 2?  sapa ?"

dan sape pulak entah , sangat tak ingat :
" aku aku"

dan seterusnya lah sampai habis , dan akhir sekali tinggal hadiah aku , 

dila :
"Aik pesal takda pulak orang yang dapat numbor ni? "

Ain :
" aku la tuh , tadi aku tak sempat nk cabut numbor hadiah , tengok tengok  dah tak da numbor ,"

yang lain pakat gelak , kesian kat dia. agaknya numbor tuh tercicir kot kan, tapi takpe Ain , hang dapat hadiah best dari aku (*.) dan masing masing tersenyum lebar , 
setelah puas makan ,perut pun sudah kenyang , 
waktu sudah tiba untuk pulang :)
 Huda dah tak sabar nak balik rumah ( heee )

 akhirnya beginilah kisahnya


sudah selesai 


( sorry kawan , aku tak reti nak edit gambar jadi elok HAHA)


terima kasih sahabat semua :)
nice to meet you all today
Love you all :D
Ha'ah lupa pulak untuk Hazirah (a.k.a my twin ; boleh la kata muka kami hampir serupa jugak :) banyak orang dah keliru dengan muka kami ) thanx ya ! hantarkan yan dan alin ke jetty ( akibat ketiadaan kereta di waktu balek :|) , seriously  sempit sangat masa kami p naik kereta Huda , haishh , kami ingat g'ah bawa motor , hehe :P, jazakillahukaironkathira ya twin ku ^^
Hampa semua ada  minta nak masuk USIM kan , ha aku doakan hampa semua di tempatkan di situ :) Kita buat perkampungan DMW kat situ lah ye , heee  ( a.k.a ALUMNI DMW)


To Husna thanx ya untuk present yang hang beli :)
ha meh aku pamerkan kata kata yang tertera di hadiah tu
and sory lupa nak snap picture untuk hadiah tuh
hee~~


Thank You,
I really want to say
Thank you but
words are not enough
And its not for now
or only once, I've
needed someone like you. 
But for all the times and reasons that
your kindness
has shown through
I hope this little gift of
love will mean a lot 
to you
Its a little thing to do
but it's sentiments
sincere, Thank You
and I am so glad that 
you were able to
be here


yeah :) 
 CREDIT TO ALL MY BELOVED FRIENDS
"Jazakillahukairon ya asdiqoi"
 fi hazal yaum
Uhibbukunna lillah
wa insyAllah fi aiyu makan wa sa'ah mumkin 
nahnu sanuqabilu bi marratan ukhro
insyAllah



ibtisam92
^^






Hadis 36; Amalan-amalan baik

                                            
Bissmillahirrahmanirrahim                                         

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِي اللهُ عَنْهُ، عَنِ النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ :  مَنْ نَفَّسَ عَنْ مُؤْمِنٍ كُرْبَةً مِنْ كُرَبِ الدُّنْيَا نَفَّسَ اللهُ عَنْهُ كُرْبَةً مِنْ كُرَبِ يَوْمِ الْقِيَامَةِ، وَمَنْ يَسَّرَ عَلَى مُعْسِرٍ يَسَّرَ اللهُ عَلَيْهِ فِي الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ، وَمَنْ سَتَرَ مُسْلِماً سَتَرَهُ اللهُ فِي الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ وَاللهُ فِي عَوْنِ الْعَبْدِ مَا كاَنَ الْعَبْدُ فِي عَوْنِ أَخِيْهِ. وَمَنْ سَلَكَ طَرِيْقاً يَلْتَمِسُ فِيْهِ عِلْماً سَهَّلَ اللهُ بِهِ طَرِيْقاً إِلَى الْجَنَّةِ، وَمَا اجْتَمَعَ قَوْمٌ فِي بَيْتٍ مِنْ بُيُوْتِ اللهِ يَتْلُوْنَ كِتَابَ اللهِ وَيَتَدَارَسُوْنَهُ بَيْنَهُمْ إِلاَّ نَزَلَتْ عَلَيْهِمْ السَّكِيْنَةُ وَغَشِيَتْهُمُ الرَّحْمَةُ، وَحَفَّتْهُمُ الْمَلاَئِكَةُ، وَذَكَرَهُمُ اللهُ فِيْمَنْ عِنْدَهُ، وَمَنْ بَطَأَ      فِي عَمَلِهِ لَمْ يُسْرِعْ بِهِ نَسَبُهُ
(رواه مسلم)

Terjemah hadits / ترجمة الحديث :
"Dari Abu Hurairah radhiallahuanhu, dari Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam bersabda : Siapa yang menyelesaikan kesulitan seorang mu’min dari berbagai kesulitan-kesulitan dunia, niscaya Allah akan memudahkan kesulitan-kesulitannya hari kiamat. Dan siapa yang memudahkan orang yang sedang kesulitan niscaya akan Allah mudahkan baginya di dunia dan akhirat dan siapa yang menutupi (aib) seorang muslim Allah akan tutupkan aibnya di dunia dan akhirat. Allah selalu menolong hambanya selama hambanya menolong saudaranya. Siapa yang menempuh jalan untuk mendapatkan ilmu, akan Allah mudahkan baginya jalan ke syurga. Sebuah kaum yang berkumpul di salah satu rumah Allah membaca kitab-kitab Allah dan mempelajarinya di antara mereka, niscaya akan diturunkan kepada mereka ketenangan dan dilimpahkan kepada mereka rahmat, dan mereka dikelilingi malaikat serta Allah sebut-sebut mereka kepada makhluk disisi-Nya. Dan siapa  yang lambat amalnya, hal itu tidak akan dipercepat oleh nasabnya"
(Riwayat Muslim)
InsyAllah akan di bawa penerangan satu persatu mengenai hadis ini :)Melalui hadis ini terdapat pelbagai ilmu yang boleh kita kutip , iaitu:
1) Keutamaan melapangkan orang dalam kesulitan.
Manusia selalu di hadapkan dengan kesulitan dari setiap perkara tidak kisah sama ia berkaitan dengan kehidupan dunia sama ada dari segi hal-hal agama atau perkara duniawi. Kadangkala manusia tidak mampu untuk menyelasaikan masalahnya dengan sendiri dan memerlukan bantuan dari insan insan yang di sisinya. Jadi insan insan di sisinya haruslah baginya untuk membantunya dengan kadar kemampuan.Misalnya, orang yang dizalimi oleh majikannya , jadi bagi kita harus untuk  membantunya dengan sebaik mungkin dan kemampuan kita.Sesungguhya bantuan yang kita hulurkan akan mendapat ganjaran Allah dari jenis amalan, sabda Rasulullah saw :
" Allah merahmati dari ibadahinya yang di rahmati " (H/R MUSLIM)
2) Memudahkan orang dari kesulitan hutang.
Dari isi ini terdapat tiga perkara yang perlu saya kongsikan di sini :
i) Orang yang memberi hutang perlu berikan tempoh yang lapang kepada si penghutang


Firman Allah swt :
" Dan jika ( orang berutang itu) dalam kesulitan maka berilah tegang waktu sampai dia memperoleh kelapangan. Dan jika kamu menyedekahkan itu lebih baik bagi mu jika kamu mengetahui"
(Al-Baqarah ; 280)
ii)Orang yang memberi hutang boleh membebaskan hutang pada penghutang dengan cara bersedekah
iii)Bantu orang yang dalam kesulitan berhutang dengan cara memberi zakat kepadanya


Dari Abi Hurairah r.a katanya Nabi saw bersabda : " Ada seorang pedagang memberi hutang kepada manusia , kemudian dia melihat orang itu dalam kesulitan kata kepada anak-anaknya : " bebaskan hutangnya ,moga Allah membebaskan dosa-dosa kita". Maka Allah membebaskan".
(H/R BUKHARI&MUSLIM)
Jadi , hal ini Allah akan mengurniakan ganjaran bagi insan yang membantu orang yang dalam kesulitan dengan perkara di atas.


Dan Allah juga menyatakan dalam kitabNya didalam surah Al-Baqarah ayat 282






Bagi orang yang berhutang wajiblah ke atasnya untuk membayar hutang kerna Rasulullah bersabda : " Jiwa seseorang mukmin tergantung sampai hutang di lapangkan".


dan Rasulullah ada juga bersabda dalam H/R MUSLIM :Semua dosa orang yang mati syahid dalam peperangan di ampunkan kecuali hutang".


Dan hal ini menunjukkan bahawa masalah hutang perlu di ambil berat dan Nabi juga menyarankan untuk membaca doa seperti berikut di akhir tassyahud





3 Menutup aib kaum Muslimin

Dari Abu Hamzah, Anas bin Malik radiallahuanhu, pembantu Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam dari Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam, beliau bersabda: Tidak beriman salah seorang diantara kamu hingga dia mencintai saudaranya sebagaimana dia mencintai dirinya sendiri.
(H/R BUKHARI&MUSLIM)


Imam Syafie berkata : " Engkau penuhilah aku memberi nasihat dalam keadaan sendiri jauhilah menasihat di tempat orang awam kerna hal itu menjelekkan. Aku tidak suka mendengarnya pabila kau menyalahi dan mendurhakai perkataan aku janganlah kau kaget pabila aku tidak mengikuti nasihat kau itu".


Nabi bersabda : " Wahai kumpulan manusia yang menyatakan Islam dengan lisannya tetapi iman tidak masuk ke dalam hati janganlah kalian menggangu kaum muslim janganlah kalian mencela mereka , menjelek-jelek mereka dan janganlah kalian mencaci aib orang muslim. Barangsiapa mencari aib seseorang muslim maka Allah akan mencari aibnya dan barangsiapa Allah mencari aibnya Allah akan bikin malu kepadanya meskipun dia ada di dalam rumahnya".
(HR TARMIDZI)


Perkara yang suka menjelekkan orang Muslim itu adalah timbulnya dari kaum munafiq. Jadilah kita sebagai Muslim/Muslimah yang sejati janganlah mencaci ,menaibkan orang supaya kita tak tergolong dalam golongan orang yang munafiq.Wal'iyazubillah

4) Di anjurkan menolong untuk setiap kebaikan


Menolong orang adalah sedekah. Jika anda perasan terdapat juga anjuran tolong-menolong ini dalam kitab arbain Imam Nawawi pada hadis yang ke 25 dan 26. Saya akan sebutkan disini :)


Hadis ke 25 
Abu Dzar melaporkan " Pada suatu hari , beberapa orang sahabat Nabi Muhammad saw berkata kepada beliau .'Wahai Rasulullah , orang kaya berpeluang mendapat semua pahala. Mereka sembahyang seperti kami sembahyang.Mereka berpuasa seperti kami berpuasa. Malah mereka juga dapat bersedekah dengan harta mereka yang banyak .'Nabi Muhammad menjawab.' Bukankah Allah sudah sediakan untuk saudara-saudara semua sesuatu yang dapat saudara sedekahkan ?'Setiap ucapan 'Subhanallah 'adalah sedekah. Setiap ucapan'Allahuakhbar'adalah sedekah.Setiap ucapan 'Alhmdulillah 'adalah sedekah. Setiapa ucapan 'La ila haillah'adalah sedekah. Mengajak orang melakukan kebaikan adalah sedekah. Mencegah orang daripada melakukan kejahatan adalah sedekah, melakukan hubungan seksual isteri juga menyebabkan saudara mendapat pahal asedekah. Sahabat sahabat Nabi Muhammad bertanya.'Wahai Rasulullah , adakah kami juga diberi pahala apabila melakukan hubungan seksual dengan isteri sedagkan itu hanyalah bagi memuaskan nafsu kami?'Nabi Muhammad menjawab.'Pada pandangan kamu , tidakkah apabila kamu melakukan hubungan seksual denganperempuan secara haram kamu mendapat dosa? Dengan demikian , apabila kamu melakukan hubungan seksual dengan isteri kamu dan ia di halalkan oleh Allah sudah tentu mendapat pahala'.
(H/R MUSLIM)


Hadis ke 26
Abu Hurairah melaporkan , Nabi Muhammadsaw pernah berkata ." Pada setiap hari , manusia wajib memberikan sedekah sebanyak anggota badan dan setiap sendinya. Mendamaikan dua orang yang bergaduh adalah sedekah. Menolong orang menaiki haiwan tunggangannya adalah sedekah. Menolong memunggah barang-barangnya ke atas kenderaannya adalah sedekah. Sepatah yang baik adalah sedekah. Setiap langkah kamu bagi mengerjakan sembahyang adalah sedekah. Kamu buang benda yang berbahaya dari tempat laluan adalah sedekah."


Jadi sudah terang lagi bersuluh setiap perbuatan kita itu pasti adanya ganjaran di sisi Allah Taala.Jadi marilah sama  sama kita merebut untuk mendapat peluang keemasan yang telah dijanjikan olehNya. Tambahkan zikrullah atau apa apa kebaikan anda setiap hari. Moga kita dalam RahmatNya dan keredhaaNya.

5) Barangsiapa yang menuntut ilmu maka Allah permudahkan jalan baginya untuk ke syurga.

Apa yang di maksudkan dengan ilmu di sini adalah ilmu syarie yakni ilmu fardhu ain(Ilmu agama), contonhya belajar hadis dan Al-quran .
Imam Syafie berkata; " Semua ilmu selain Al-Quran akan menyibukkan kecuali ilmu hadis , ilmu fikih dan selain itu adalah was-was dari syaitan."

Ilmu syarie/ agama memerlukan dalil. Katanya Imam Syafie r.a : " Apabila aku melihat seseorang ahlu hadis seolah aku melihat seseorang para sahabat Rasulullah mudah-mudahan Allah membalas mereka dengan kebaikan , mereka telah menjaga kita , pokok agama dan mereka mendapat keutamaan dari kita dan mendoakan kebaikan kepada mereka."

Perbahasan tentang wajibnya para penuntut ilmu terhadap Al-quran dan sunnah akan di perbahaskan pada post yang akan datang . InsyAllah:)


6) Keutamaan berkumpul untuk membaca Al-quran ada empat fadhilatnya;


i) ketenangan
ii) turunnya rahmat Allah
iii) Diliputi oleh Malaikat
iv)di sebutkan di dalam surah Al-baqarah ayat 152
Firman Allah Taala :
" Maka ingatlah kepada ku, Aku pun akan ingat kepadamu," Bersyukurlah kepadaKu dan jangan kamu ingkar kepada ku".

6) Balasan itu tergantung pada amal bukan pada nasab.

Imam Nawawi berkata :" Barangsiapa amal yang kurang tidak dapat dikejar dengan orang-orang yang mempunyai tingkatan amal-amal yang baik dan sepatutnya dia tidak bersandar kepada kemulian nasab dan keutamaan bapak mereka dan tidak lalai dalam beramal.Firman Allah swt :"Dan masing-masing orang ada tingkatannya( sesuai) dengan apa yang mereka kerjakan. Dan Tuhanmu ridak lengah terhadap apa yang mereka kerjakan".( Al-An'am ; 132)".


Itu sahaja post kali ini moga dapat manfaat darinya .
selamat mengkoreksi ilmu dari post ini ^^

Ibtisam92
^^



Yesterday..

Bissmillahirrahmanirrahim


Oh Allah, in this time of need, strengthen me. You are my strength and my shield, you are my refuge and strength, a very present help in trouble. Almighty God, who gives strength to the weak and upholds those who might fall, give me courage to do what is right to be my source of wisdom in deciding how to act and respond in any given situation.



I had thought
I will face a lot of challenges within this holiday
I knew what had happened me yesterday
there is silver hiding  :)




But the most important things
Praise to Allah
He knows what the best for me
To survive my life with His blessing
For the truth path

الحمدلله



ibtisam92
^^



re-post :Attention ! for BATCH SPM 2009/STAM 2010

Bissmillahirrahmanirrahim




Sorry friends :)Our reunion last week has been canceled because there is a particular problem and we have already informed you all right ?:|So next week we will hold our reunion the days and dates which were already in the reset.All the new information , you may read below :

VENUE : SUNWAY CARNIVAL MALL SEBERANG JAYA 
TIME/DATE : 10.00 A.M- dunno until what time
(31st-Mei-2011/on Tuesday:|)
ACTIVITIES : may decide later ok :) *all the proposals we expect from you all*
TRANSPORT : sendirian berhad :)





notes : I hope we all may gathering together, and have an enjoy chatter  by exchange our experiences what we had faced within one year  with different ambience's.and we may have an enjoyable activities which is can rebuild back our fraternity :) :| :] and one's more , please spread this news to our friends :)
dan INFO TERBARU ! di tambah sendiri oleh sahabat kita :D alin  ; setiap orang boleh beli hadiah yang mana harganya bawah RM 10 ringgit Malaysia harap maklum

d0n't forget our deal (/)

credit to  :
*rakanrakan SPM 2009*
*sahabatsahabat STAM 2010*
*this reunion is not compulsory but we hope you all can attend-lah ye and have a leisure time with our friends either old/new peers , HE-ha *

any such problem arises can contact us :
~norazlin : +013-531****~
~izyan : +013-203****~




*PENGESAHAN UNTUK KEHADIRAN ANDA SILA LAPORKAN SEMULA KEPADA KAMI 
SEBELUM
AHAD ATAU ISNIN NEXTWEEK*


::inshAllah moga Allah memperjodohkan kita di waktu dan saat yang telah di janjikan::


ibtisam
^^




buat sahabat seperjuangan :)

Bissmillahirrahmanirrahim





Ingatlah sahabat…
Bunga itu menguntum indah,
Menyeri dan mekar memerah,
Dipuji dengan berbagai-bagai madah,
Esoknya bunga itu gugur ke tanah, 
Serpih demi serpih ia punah, 
Tanpa daun dan kelopaknya musnah.
Sahabatku…
Engkau bukan layu seperti bunga,
Dan aku bukan kumbang yang akan mengambil madunya,
Lambang bunga lambang sementara cuma,
Tetapi perjuangan kita tiada penghujungnya,
Daerah kita bukan daerah cinta,
Bukan masanya untuk memujuk kasih asmara,
Tiada senda gurau memanjang yang meleka,
Kerana kita dalam memperjuangkan agama.
Sahabatku.. 
Disini uda dan dara telah berkubur,
Kita bina atasnya jihad yang subur.
Ingatlah sahabat…
Bumi kita bumi yang payah,
Penuh peluh, air mata dan mungkin darah,
Bila kita jejak tapaknya perlu punyai wadah,
Ikuti dibelakang ulama’ supaya tak goyah,
Bila dikatakan pada mu: Perjuangan itu amat susah, 
Kau katakanlah kembali: Aku mengharap hanya keredhaan dari Allah.
Sahabatku…
Semalam telah layu sekuntum bunga,
Telah gugur dari jambangannya,
Tetapi itu bukan perjuangan kita,
Bukanlah itu sebagai lambangnya,
Mulut telah kaku untuk bertanya,
Hati malu untuk memikirkannya,
Tidak seperti dahulunya,
Kita kuat berhujah dan bersuara.
Ingatlah sahabatku.. 
Kerana dulu dan kini kita tetap seorang mujahid,
Yang merindukan dan memburu syahid,
Maaf kiranya tuturku yang pahit.
Senyumlah sahabat..
Senyumlah dan serilah wajah, 
Walau pudar dan hambar datang tak sudah,
Belajarlah menjadi seorang mujahid dan mujahidah,
Doaku agar kita berani seperti Hamzah,
Malah punyai semangat seperti Sumaiyah.
_________________
jadilah sahabat yang baik… 
Memang sudah menjadi fitrah semulajadi manusia ingin berkawan dan bersahabat.
Sahabat sejati ialah yang sentiasa bantu membantu dalam mengerjakan kebaikan dan mencegah kemungkaran.
Binalah nilai seorang sahabat yg baik..


dari sahabat mu :
Izyan Nazihah Abdullah


Bahayanya cinta DUNIA !

Bissmillahirrahmanirrahim

Alhmdulillah , post kali ini akan berkongsi serba sedikit mengenai tajuk di atas :)InsyAllah .. Harap we all will get some points here ;)

 Cinta dunia akan melengahkan seseorang dari cinta kepada Allah SWT dan berdzikir kepadaNya. Barangsiapa dilengahkan oleh harta bendanya termasuklah ia ke dalam kelompok orang-orang yang merugi. Dan hati, jika telah lalai dari dzikrullah pasti setan menguasainya, dan disetir sesuai kehendaknya. Setan akan menipunya sehingga ia merasa telah mengerjakan banyak kebaikan, padahal ia baru melakukan sedikit saja.

 Cinta dunialah yang memakmurkan neraka dengan dipenuhi oleh para pelakunya. Zuhud terhadap dunialah yang memakmurkan surga dengan para pelakunya. Mabuk karena cinta dunia lebih berbahaya dari pada mabuk karena minum arak. Seorang yang mabuk karena cinta dunia hanya akan sadar ketika ia berada dikegelapan lahad.


Yahya bin Mu’adz berkata, “Dunia itu arak setan. Barangsiapa mabuk karenanya niscaya tidak akan sadar sampai ia berada diantara orang-orang yang sudah mati, menyesal bersama orang-orang yang merugi.
 Diceritakan Nabi Isa as. pernah berkata, “Cinta dunia adalah sumber segala kesalahan. Di dalam harta kekayaan itu penyakitnya banyak sekali. Orang-orang yang ada disekitarnya bertanya, ” Apakah penyakit itu?” Beliau menjawab, “Pemiliknya tidak akan selamat dari sifat berbangga diri dan angkuh. “Mereka berkata, “Bagaimana jika bisa selamat?” Nabi Isa as. menjawab, “Dia akan sibuk mengurusnya dan terlupakan dari dzikir kepada Allah.”


Salman al Farisi (Az Zuhd, Imam Ahmad)
Sesungguhnya apabila badan sakit maka makan dan minum sulit untuk tertelan, istirahat dan tidur juga tidak nyaman. Demikian pula hati apabila telah terbelenggu dengan cinta dunia maka nasehat susah untuk 
memasukinya.


Firman Allah swt :


Setiap yang bernyawa akan menemui ajal, dan sesungguhnya akan disempurnakan ganjaran kamu pada hari kiamat. Sesiapa diselamatkan daripada neraka dan dimasukkan ke dalam jannah (taman/syurga), maka sesungguhnya dia telah beruntung. Dan kehidupan dunia tidak lain melainkan kesenangan yang memperdayakan. 
(Ali-Imran ;185 )

Firman Allah swt :


Tiap-tiap diri akan merasai mati, dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai cubaan dan kepada Kamilah kamu semua akan dikembalikan.
(Al-Anbiya' ; 35 )

 Dua ayat ini jelas menunjukkan mengenai tentang tipu daya kehidupan dunia.

Abu Hurairah telah berkata , telah bersabda Nabi saw : " Dunia ini di laknat oleh Allah , di laknat apa yang ada Di dalamnya kecuali berzikir kepada Allahdan melaksanakan apa yang di cintai oleh Allah, orang yang mengajarkan kebaikan dan orang yang belajar".
( H/R TARMIDZI/IBNU MAJAH)

Persoalannya di sini  :
 Kenapa cinta dunia merupakan pokok kebinasaan/ boleh merosakkan  agama ?

1) Mengagungkan dunia padahal dunia ini di laknat/di hina oleh Allah sepertimana dalam riwayat At-Tarmidzi. Hukumnya dosa besar bagi sesiapa yang membesarkan dunia ini kerana hal ini merupakan kehinaan Allah. Nabi bersabda : "Sesungguhnya dunia in lebih hina dari bangkai kambing "
Subhanallah , jelaslah bahawasanya dunia ini tiada apa yang perlu kita agungkan

2)Sesungguhnya Allah melaknat dunia ini kecuali apa-apa yang di kerjakan hanya kerana Allah dan barangsiapa yang mencintai apa yang di laknat oleh Allah maka dia telah menghadapkan diri terhadap fitnah.

3) Orang yang mencintai dunia akan menjadikan dunia ini sebagi tujuan padahal Allah menjadikan dunia ini sebagi perantaraan yakni bekalan untuk menuju akhirat. Di sini terdapat dua hal :
i)menjadikan amal-amal kebaikan untuk dunia, seperti ; bekerja , niatnya bukan untuk mendapat keredhaanNya tapi ingin cepat naik pangkat atau semcam dengannya,wa'iyazubillah

Firman Allah swt :


Barangsiapa yang menghendaki kehidupan dunia dan perhiasannya, niscaya Kami berikan kepada mereka balasan pekerjaan mereka di dunia dengan sempurna dan mereka di dunia itu tidak akan dirugikan.
Itulah orang-orang yang tidak memperoleh di akhirat, kecuali neraka dan lenyaplah di akhirat itu apa yang telah mereka usahakan di dunia dan sia-sialah apa yang telah mereka kerjakan.
(Hud ; 15-16 )

terdapat juga di dalam surah Al-Isra , ayat 18 dan As-syura ayat ; 20

ii ) Menjadikan amal untuk akhirat tapi di niatkan hanya kerana dunia, misalnya : menunaikan solat , haji/umrah, membayar zakat , walhal niatnya hanya untuk mendapat nama dari masyarakat . wa'iyazubillah

Nabi di tanya oleh seseorang mengenai perang yakni jihad ; Ya Rasulullah seseorang yang berperang/ berjihad dalam menegakkan agama tapi apa yang dia carikan ganjaran hanya untuk untuk dapatkan nama, bagaimana ? Apa yang dia dapat ?
Rasulullah : Dia tidak mendapat apa-apa ( ayat ini Nabi ulang sebanyak 3 kali )
Nabi bersabda :" Sesungguhnya Allah tidak menerima amalan kecuali ikhlas kepada Allah semata-mata untuk menghadapkan wajahNya Allah"
( H/R NISA'I )

4) Cinta kepada dunia akan menghalangi seseorang hamba untuk melakukan amalan yang bermanfaat di akhirat. Ada lima tingkatannya :

i) Menghalangi untuk beriman kepada Allah
ii) Menghalangi untuk melaksanakan kewajipan yang Allah perintahkan  misalnya solat berjemaah bagi lelaki, terhalangnya baginya untuk melaksanakannya
iii) menghalangi untuk mentauhidkan Allah
iv) Menghalangi untuk membuat kebaikan kepada kedua ibu bapa  serta untuk mengeratkan silaturrahim
vi ) Menghalanginya untuk membuat kewajipan pada waktu yang wajib ke atasnya , contohnya tetamu datang ke rumah , jadi wajib keatasnya untuk melayannya dengan baik , walakin di sebabkan cinta dunia , perkara ini akan terhalang untuk dia berbuat demikian

5 ) Cinta kepada dunia menjadikan sebesarbesar tujuan oleh seseorang hamba; cita-citanya hanya adalah dunia
Nabi bersabda " Barangsiapa yang menjadikan dunia sebagai tujuannya/puncak cita-citannya Allah akan cerai-beraikan urusannya , Allah menjadikan kefakiran itu ada di hadapan kedua matanya dan dunia tidak datang kepadanya melainkan apa yang Allah tuliskan baginya. Dan barangsiapa akhiratnya di jadikan sebgai tujuannya, Allah akan satukan urusannya Allah akan jadikan kecukupan hati dan dunia akan datang walaupun dia tidak mengharapkan"
( H/R IBNU MAJAH di sahih kan oleh Albani )

6 ) Cinta pada dunia membawa seksa dalam kehidupannya.
Imam Ibnu Qayyim berkata : " Cinta pada dunia tidak terlepas dari tiga hal ;-
i)kesedihan yang terus menerus/kegundahan/kegelisahan
ii)kelelahan yang berpanjangan
iii) kerugian yang tidak ada hentinya
Kita perlu mengetahui hidup ibarat roda kadang-kadang kita di bawah kadang-kadang pula kita di atas, ia di putarkan oleh Allah, dan kita sebagai hambaNya wajib beriman akan hal itu.
"Musibah peneman orang mukmin"

7) Bahawa orang yang rindu pada dunia melebih utamakan atas akhirat adalah orang yang lebih bodoh di muka bumi serta orang yang paling kerdil akalnya. Hal ini disebabkan kita mengutamakan khayalan daripada hakikat serta membayangkan di dunia daripada akhirat yang mana hidup di sana adalah kekal abadi. Misalan yang kita boleh ambil dari junjungan kasih Nabi Muhammad saw , baginda pernah di twarkan dengan kemewahan dunia , tetapi baginda menolak , serta bersabda : " Aku seperti orang yang berjalan dan berehat di bawah pokok kemudian aku meninggalkannya "

Allah swt berfirman :
" Sedangkan kamu ( orang-orang kafir ) memilih kehidupan dunia, padahal kehidupan akhirat itu lebih baik dan lebih kekal:
( Al-'Ala; 16-17)

Oleh hal yang demikian , kita wajib mengatur masa dengan baik , kita seimbangkan antara amalan dunia dan akhirat tetapi jangan pula kita jadikan dunia itu adalah sebesar-besar tujuan, hidup kita hanya untuk menuju kehidupan yang lebih abadi ( akhirat).

ولا تجعل الدنيا أكبر همنا

Nabi pernah bersabda :" Allah berfirman ; " Wahai anak Adam hendaklah luangkan masamu untuk beribadat kepadaKu , Aku akan penuhi dadamu dengan kecukupan, aku akan tutup kefakiranmu, kalau engaku tidak lakukan, aku akan penuhi kedua tanganmu dengan kesibukkan dan aku tidak akan tutupi kefakiranmu "
(H/R IBNU HIBBAN/IBNU MAJAH)

Jadi jelas lah disini ,Allah menyuruh kita untuk meluangkan masa beribadah kepada Allah seperti mengurniakan harta yang banyak serta di gunakan harta tersebut dengan baik/ ke jalan Allah.

Moga hidup kita semua tidak tertipu dengan FITNAH DUNIA
wal'iyazubillah


Jagalah hubungan dengan Allah , moga nanti Allah menjaga kita:)

|peringatan untuk diri&anda |

link :) click here !


ibtisam92
^^