perjalanan kehidupan

Bissmillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah, saat saat yang di nanti nantikan oleh aku untuk pulang ke pulau pinang yang di cintai akhirnya, sudah tiba masanya. Fi yaumil sabtu , my parents took me at nilam court, I never thought that, my grandparents follow too to join my family to greet me, whoa, so appreciate it.
I had told to my father, that I have many boxes it's about 6 boxes for books and two luggage bags and other small things. Bu , my father did not believe me , maybe he thought I lied him , haha , I believe he was finally :)

Then , my family arrived at hostel nilam court about 1.30pm. The ambience's quite lonely, huhu.Then I invited my father to come at second floor ( my house ) took all my things there. My father was surprised with my goods , HA-HA, I saw him , and I laughed ( am I naughty  ? )

" tu diaaa , barang along beranak pinak habes , awat jadi banyak sangat ni ? " ( ni cara orang utagha cakap, maksudnya bukan beranak pinak dapat anak , tapi beranak pinak di definasikan banyak )
air muka ayah aku penuh dengan terkejutan yang tidak di sangka sangka

 "kalau macam tuh la abah tau ,boleh la abah pesan lori sebuah untuk along " sambung abah ku 

My father drives here with branded unser. You can imagine it , both my grandparents came along too, then plus with my two mothers and one younger brother.the space are inadequate as was added by their things too.Ooohh ! rather narrow and uncomfortable for me to get my seat. but never mind.

At length, abah aku la yang mengemas dan menyusun ke semua barang barang aku ke dalam kereta yang bersederhana kecil besar itu, biarlah abah aku yang mengemas, dia lebih tahu cara penyusunan yang lebih baik :) dan kami semua dapat dapat duduk dengan selesa even luansnya tak la seluas sangat, seat belakang, dan separuh barang aku. 

Kami bertolak pulang ,dan menginap di Hotel Sri Petaling Jaya sebelum terus ke Pulau Pinang. Semasa perjalanan, aku dan adik aku lah yang paling hingaq dalam kereta , berkongsi pengalaman yang pelik pelik, haha, kelakar,nice day with my great family.
Moga Allah permudahkan urusan kami sekeluarga


Uhibbu usrati lillah
(*-^)

ha sebelum tuh , before kami arrives ke hotel , abah aku saje bawa kami semua g jalan jalan ke masjid putrajaya, katanya , my grandparents nak tengok. tak besa jejak lagi ke sana. Sewaktu aku berjalan jalan bersama tok aku , tetiba ada seorang wanita yang datang menghampiri aku saraya berkata

" don't you know where the ladies prayer site ? "

ha , mula mula aku tak pasan , haishh dia nih cakap dengan sape , aku ke ?

" you talk with me ?"

" yes  "

" oh , what's your question ? "

then dia ulang semula

" Oh , there " ( sambil jari telunjuk aku menghala ke sana )

" May you guide me please ! " * with blushing face *

" oh yes totally I may help you my pleasure : ) "

aku pun berjalan la bersamanya , I told my mum I want to guide this women.sambil kami berjalan , kami pun berborak borak seketika

"Where you came from ? "


" Pakistan. you ? "


"waoow,I'm from Penang, you're in holiday right now ? "

" Oh no , I am not a tourist , I work at Kuala Lumpur , and I stay here for several years , but this mosque are not familiar with me"

" Ok , I see, are you came  here alone  ? "

" No , I came with my daughter , but she had gone there. I park my car in a distant place . what 's your name ? "

" my name is Izyan "


" Nice name "


" Thank you , you ? "

haha , aku dah tak pasan dia sebut ape ntah nama dia

" Where you are studying ? "


" I am studying  at Usim . currently I had finished my foundation there "

" Yes I know that Uni , my son study ..... ( aku tak bape nk ingat ) "

then , dah sampai ke tempat solat wanita , terus dia menyalami aku

" Thanks nice girl, nice to meet you here "

" welcome , see you again "

" InsyAllah "

I thought dia nak cakap arab dengan aku, tapi nasib baik la BI, boleh la aku gagahi untuk bercakap. Jika arab, agak malu bagi aku takut nanti dhomir entah mane la aku letak ,dan dia pun tak bape nk faham ape je aku cakap, mesti jadi cerita lawak pulak kan.
 Itu aje kisahnya.


ibtisam92
^^

Alhmdulillah , dapat lagi :)

Bissmillahirrahmanirrahim

Cuti di nilam tak memboringkan dan tidak pula membosan diri ini . Alhmdulillah , Allah memberi kekuatan untuk aku dan sahabat aku , jihan untuk menggunakan masa itu dengan sebaiknya .Alhmdulillah , 
Ya Allah , aku mohon kepada mu , moga semangat aku ini berterusan uttuk mencari ilmu yang haq dan dapat di sebarkan kepada ahli keluarga aku dan saudara mara aku serta rakan rakan yang terdekat. Amin.
Moga Allah permudahkan urusan aku ini, inshAllah.

dan tidak lupa juga untuk aku bermohon kepada mu 
ya MuqalibAl qulub thabit qulubi 'al dinik .
:)

Ulasan tuntas tentang tiga prinsip pokok , siapa Rabbmu ? Apa agamamu ? Siapa Nabimu ?
Hak & kewajipan wanita muslimah
Kitab Fathul Majid
Kitab syarhus Sunnah
Kitab iktilat baina jinsayaini
Kitab iktilat baina jinsayaini ahkamuhu wa asaruhu
Kitab Hasdul adilah 'ala anna iktilat nisa' wa rijal...
Kitab kasyful Mubham 'an hukmi safari mar ah biduni zauj wa marham
Mengapa anda sulit menangis
Siapa bilang muzik haram ? Pro kntra masalah muzik dan nyanyian
Kitab al'itisham
Hari kiamat sudah dekat
Al-Ibanah ( buku putih Iman asy'ari)
Dzikir ala tasawuf

dan ada lagi beberapa buah kitab
that's all


ibtisam92
^^


sudah lumrah

Bissmillahirrahmanirrahim

Menjadi kebiasaan setiap pertemuan itu pasti ada perpisahan, dan setiap perpisahan itu pasti ada pertemuan.Hari ini hari Isnin , bagi pelajar tamhidi Sains dan Teknologi , Akaun ,dan Perubatan , mereka baru sahaja tamat peperiksaan . Tahniah di ucapkan dapat menghabiskan kehidupan tamhidi bagi tahun 2010/11. Hari ini aku pergi ke kampus , ada hal sedikit yang perlu di selesaikan. dan pulang bersama housemte kawan aku, dan terus menuju ke restaurant  untuk makan petang.

Setibanya di rumah .
 " MasyAllah " :aku

 "kenapa yan ?" : salah seorang housemate aku

Aku diam sambil aku senyum melihat mereka , terus masuk ke bilik aku. haishh , bukan sedih , tapi sayu sedikit sahaja.Housemate aku semuanya pakat pakat kalut nak pulang ke kampung halaman masing masing. Sikap cemburu itu pasti ada, ye la mereka pulang awal . aku ? pulang agak lewat la, hehe.
 kata mereka : " ha boleh la yan temankan makcik dan pakcik guard jaga nilam court , haha "
tak kisah la , asalkan aku balik ke Penang. Mereka semua akan pulang pada malam ini. 
credit to Fathiah , Najihah , Nik Nurhaziqah , dan Imanina.

dan farah khalida dia pulang ke rumah pada hari jumaat kot , then datang semula pada hari isnin , untuk mengambil ke semua barang barang nya, tapi esok , selasa , dia pulang juga. yang berbaki di rumah aku ini hanyalah aku , dan subihah.
Seorang demi seorang pulang , Subihah dah mula tak ketahuan , hehe , gamaknya dia sedih la kot 
" sudah sudah la su , esok hang nk tinggal aku pulak . huu " nada sedih aku yang tak bule blah :P
aku tetap steday kot , haha , tapi perasaan sedih itu dan sayu itu pasti ada la kan , haha , pandai pandai la nak kawal enjin perasaan ni. :D

Buat housemate housemate yang aku kasihi lagi di cintai :)

| versi English + Melayu |


thanks for being  good members in d5-7 /d2-6
I don't know how I want to express my feeling to them , that I would like to say that " I will miss and love you all ".  Even in just two semester , our ukhwah are tighting very hard.Sweet and sour we faced together as we all the members  Mahabbah. Sometimes we don't have  enough times to chatter, eat and solah together because  we have other responbilities to  complete our role as a student . First of all, I would like to apologize to all members Mahabbah for all the mistake that make you hurt and sad with me.

Dear Najihah ,
Sorry for everything that I make you unpleasent with me
sometimes I make a nonsense humour with you
sometimes I took your property without your permission first
sometimes I disturb you whenever you are studying or revising
and I ask you to teach me  especially Chemistry
 (whenever my mind unable to bear my subjects especially in Law subjects.
Quite stressful , HUH ! )
and you are very delightful to make me know what are you've learned
at the same times  you may revised back what you have learned :) :]
sometimes I teased and tickled you
Sometimes I say something about you
my words make your feel distress and pain
You never give any feedback to me ,
You just laughed what ever I make someting impossible to you
Beyond your expectations and out of your knowledge
I could make it
(the common hobbies for me , right ?)
hee :)
your study desk is beside  with mine study desk
sometimes , we have alot of chatter rather than to study
because both of us very like in story telling .
and share our experiences  that something interest and enjoyment
to lend an ears to listen
HA-HA
[ I will never forgot this moment ]
We become closer in second semester,
and now.
I'll miss you whenever you called me "OPAH!! OPAH! OOOHH OPAH!!"
YEAH . you know , I quite babble  much when something messy in our house:)
Thanks Jihah for everything :)
barakallahufiki

 Dear Subihah ,
*accountant to be*
inshAllah :) :]
Sorry .sorry .sorry and sorry
heee -
I hope you may be a strong person to confront all the challenges in your life
Don't quick give up
Allah always beside you
All the things that happened in your life
there is silver hiding what had happened you :)
trust it my dear (^-^)
Ask Allah , He will gives a solution to you
To puzzle out your problems (,")
-
I know you're very diligent and intelligent person
I very respect you :)
because I could not be as a diligent like you
 be the best among the best
InshAllah , you may get  what you desire to be
lurve you :)
anything to share with me, I glad to know , InshAllah I'll support you whenever you need me
the most things you should remind : | Don't study hard but study smart :))
take care about your self and have a sufficient time to get your mind and body rest
^^

Dear Fathiah , [faty]
who is she ?
the cutest, cheerful,and intelligent person =)
Aggresive person ?
 maybe (^-*) hee
your teacher ?
yeah !sometimes I ask her something that related with English language, mostly in writing
how she teaches you ?
she marks my writing exercise and put some comments and advises
What band she got in MUET?
BAND :4
What the most cheerful things she made ?
She’s quite talkative , oh yeah ! hha
Sometimes like my grandma
Oh , sorry J
And she likes to share about her experiences
By sometimes I couldn’t understand what she trying to say because her “lughat” johor make me confusing 
he-HE.
What about her studying ?
She is very hardworking and diligent person , same as Subihah
Hmm , ok that's all the questions that related with her
-
-
I will miss her laugh :)
sometimes she likes " loyar buruk " with me :\
and " kacau kacau aku "



Dear Imanina , (sc tech student )
first expression I met her , I thought she is quite strange person
Y ? haaa, secret , only me knew about it HA-ha
When she have a break time from revising her subject
She likes to walk around our home sometimes disturbing me, by looking at my notes or what else and sometimes I quite messy with her, hee
The 1st question I asked her : “ what’s up ? “
She : “ ohh nothing , I just see aje . quite bored asyik duduk aje,kita nak jalan jalan renggang kan otot otot kita ni,hee “
Me : “ ohh okey “
And now , I know her very well
 The most I respect her is , she is a courteous and gentle girl
Her voices makes someone will attract her 
That's her natural and ability to do so
Not all the girls can do like that
if they makes  that voices , we not called her " she is gentle girl " , but more specific term to say  
" uikss gedik kot "
So , the conclusion , she is a gentle girl
(~.*)


Dear Farah ,(dentist student )
I don't know how to describe her  
because, for me she is good enough ,
 she's quite cheerful for me , I loves her :) I quite close with her, 
but sometimes ,
 she's quite busy with her assignment.
Sometimes she's quite aggresive and anger ( that is she )
sometimes I afraid to greet her hehe :|
What ever she is , I accept her
I like when she likes " berterus terang what she doesn't like "
What I want to say for you Farah :
Be patient for all the things that happened in your life
Make it as a sweet experience for you as you could confront it
because not all the person can survive herself/himself whenever she/ he's down
I know and believe  , you may be a strong person :)
The same things I want to say , Allah knows better what is the best for your life :)
Hopefully , you may achieve what you want to be ,amen
Allah besides you :)
lurve you my dear
(,")

Dear Najida ( Account's student )
Kelantanise girl--
a pretty girl
She's passive girl , but unpredictable for me how to express about her
Sometimes , she makes us funny with her with her steady acts
some of us will said :
" ha , xsangka mu ni , haha"
( diam diam ubi berisi)
Her study desk near the window and at the parlor
She almost spent her times at her study desk with her books , her notebooks
that's her hobbies
She likes to smile and laugh
that's all about her
~~~


Dear Nik Nurhaziqah ( my roomate )
our mother for members' Mahabbah
ha-HA
y we called her " our mother " ?
because , she acts like our mother
always gives us spirit and advices
seems , a mother gives an advices to her children
That is she
:)
My pleasure , Nik .
I am glad Im know you ,
you are just copy paste my old best friend , hafizah :)
but only 80 percent :D
sorry for everything ya , sometimes i didn't realise my words make you hurt with me ,
My sense of humour sometimes quite unpleasent to hear , haha
sometimes , "terbuat muka yang tak bpe dingin dengan mu "
sometimes , "terlepas geram tak tentu pasal "
sometimes ," terjerit tibatiba "
sometimes . " terlajak cerita tanpa noktah "and "pelbagai karenah yang aku lakukan"
" nik hanya diam dan tersenyum , it means that , " dia sudah masak dengan sikap aku "
:| :\

mohon maaf ya
Thanks for everything :)
hope our friendship is lasting forever ,

(just copy paste from your blog, no idea :P )
 satu bilik
satu group 
satu group discussion
In this second semester , kita banyak berdiam , mungkin tak tahu apa lagi yang perlu di kongsi , kerna banyak masa aku bersama mu :)

 THAT'S ALL FROM MAHABBAH MEMBERS




ibtisam92
^^

jalinan ukhwah :)

Bissmillahirrahmanirrahim

Alhmdulillah , Allah sentiasa melimpahkan rahmatNya kepada hamba hambaNya.Bersyukur kehadrat Ilahi kerna aku masih lagi dapat menjalani kehidupan normal. :) Nikmat yang Dia kurniakn begitu tinggi nilainya .Kita hnya mampu untuk mengucapkan setinggi tinggi kesyukuran kepadaNya :)

Alhmdulillah , fi yaumil ahad ,'indi fursah li zurtu muhadorati , Ustazah Mina (Magribi). Ini adalah aktiviti pertama aku ,di sini , di nilam court bersama rakan rakan yang aku kasihi , AMIRAH & NIK NURHAZIQAH.Bagi aku dan nik , ini adalah kali kedua kami menjejakkan kaki kami di rumahnya , yang mana ia berdekatan dengan UKM, Bangi. Bercadangnya kami ingin ke rumah ustazah 5 orang pelajar , tapi rakan rakan lain sibuk dengan mengemas barang ada juga di kalangan mereka yang pulang ke kampung halaman. Jadi tak mengapa hanya kami bertiga sahaja yang pergi  :)

Kami bertolak sekitar pukul tiga dengan menaiki teksi ke batang benar dan menaiki KTM , dan terus menuju ke transit UKM. Kemudian ustazah menjemput kami di sana. Senyuman mesra ustazah menyambut kami membuatkan kami rasa agak segan dan malu. :) Ha sebelum itu berbekalkan buah tangan , kami membeli sedikit cucur untuk diberikan kepda ustazah.

 Seperti biasa , semasa perjalanan , ustazah akan bercerita dan mengkhabarkan kepada kami tentang tempat persekitarannya yang mana ia berdekatan dengan German Malaysia Institue (GMI). dan kawasan perumahan yang ustazah duduki itu yang mana masih baru dibina , dan ustazah baru sahaja berpindah ke situ. Sesampai nya di rumah ustazah,dia memberitahua rumahnya sedang di renovatekan, dan tinggal di hadapan rumahnya. 

Kemudian kami di hidangkan oleh anak ustazah , Nuha , yang berusia 9 tahun, pandai dia melayan kami. kecil kecil dah pndai masuk dapur , hehe :P.Kemudian seperti 'adah , kami dihidangkan dengan air apple dan orange . sambil sambil berborak sedikit dan berkongsi pengalaman masing masing
.kemudian kami solat asar.

seterusnya , selepas solat , barulah dihidangkan kepda kami dengan teh pudina . MasyAllah , laziz jiddan jiddan  !!Kemudian ustzah bawakan kami ke rumahnya yang sedang di renovatekan. Subhanllah ! itu sahaja yang mampu aku ucapkan. renovate itu baru je bermula hari rabu lepas ,tapi dah nampak macam mana rumah itu nak di ubah suaikan :). Kemudian kami  berada di halaman rumah , melihat gelagat anak anak usztah bermain basikal , Nuha dan Aiman .Gelak ketwa mereka , mengembirakan hati kami. best ! :D

Kemudian , solat magrhrib, dan ku sangka kan kami akan pulang selepas solat mghrib , tapi rezeki kami , kami dapat merasai makanan magribi Kus Kus .Sejenis gandum dan di makan dengan kuah, kalu bagi aku , kuah itu wrnanya seperti warna kuah gulai , tapi bukan rasanya kuah gulai, hehe nth lah cmne aku nk ceritakan.takpe takpe biarkan aku show off gambar makanan kus kus tu.Mula mula aku makan ,aku ingat aku makan nasi , di khabar kan sekali lagi  kpd ku, " ini gandum la" kata nik


ha inilah dia,
anda semua tengok kuah nya macam kuah gulai kan?
tapi bukanlah, ape nye ? lupa pulak aku nak tanya 
hee :)
sedapp sangat sangat
Alhmdulillah dapat juga kami merasai
KUS KUS
:) :|



Kemudian kami makan bersama anak anak ustzah yang lain , Jihad , Hibbah , Nuha dan Aiman . Masa aku melihat ustzah masak tadi rasa mcam sikit , bila makan , uikks!! awat rasa banyak sangat ni , hehe, ye la gandum , cepat kenyang. sambil makan , sambil kami bertemu ramah dengan anak anak ustzah. 

Alhmdulillah ,sangat kenyang. Kemudian kami solat isya'   dan ustzah menghantrkan kami ke ktm UKM. itu sahaja jalan ceritanya.
pengalaman yang sangat menarik
:D

Jalinan ukhwah itu perlu ada even ustzah itu nanti tak ajar kita. Bak kata abah aku 
" Hormatilah guru along kalaupun guru along tuh mengajar along tika waktu tadika , sekolah rendah , menengah malahan universiti . Berkat kesungguhan mereka itulah along mampu mencapai cita cita , Jangan lupa jasa mereka . Mereka dah banyak berbakti pada anak bangsa ."

aku tak pernah lupa pesanan abah aku
btw, jazakallah ya abati
( note : selalu kita sebut/panggil YA ABI kan ? tapi kalu pangilan manja/mesra/rasa dekatnya dengan ayah kita , ha itulah panggilannya )


Info terbaru :
Di negara orang Arab , budaya melayan tetamu agak berbeza dengan budaya orang Melayu . Budaya orang melayu , mereka tak mengasingkan tetamu antara lelaki dan perempuan. Tetapi bagi budaya orang Arab , mereka mengasingkan antara lelaki dan perempuan. Saya rasa pembaca semua sudah pun maklumi. Orang Arab sangat syadid mengenai iktilat baina rijal wa nisa'. mereka membuat penghadang. hinggakan mereka tak tahu siapa tetamu lelaki yang datang ke rumah. Kalu nak hidangkan, si tuan rumah lelaki yang akan mengambil air di dapur serta di hidangkan kepda tetamu lelaki. Itulah batsan batasan yang mereka jaga.

Secara konklusinya, apa yang saya dapat agama itu penting daripada budaya.Janganlah kita mencampurkan antara budaya dan agama.Sememangnya ia boleh membwa mafsadah yang besar kepda diri kita. Nauzubillah. Hanya perkara penting sahaja kita berbincang bersama ajanabi . kalu tidakkan adanya perkara tak perlu untuk kita beramah mesra dengan mereka.

| pesanan ringakas buat diri ku dan pembaca semua |


ibtisam 92
^^

selamat tinggal tamhidi

Bissmillahirrahmanirrahim

Alhmdulillah , semalam langsai nya hutang aku untuk menghabiskan kehidupan tamhidi dengan berakhirnya paper English for Law 4 pada pukul 5 petang. Bersyukur kehadrat Ilahi kerna aku mampu membuat dengan terbaik even ada la jugak certain certain soalan yang aku tak bape confident jawab , hmm kebiasaan la tuh ada je yang tak perfect , no hal lah , small matter je . Tawakal je pada Nya ,sebab kita dah berusaha dengan baik. :) Rasa memang tak sangka la dah habes tamhidi . aishh , hee ~

Dan 2malam  semalam ada dinner bersama pelajar TSU 2010/2011 di PUSAT KOMERSIAL, sangat best , keadaan yang agak riang dan ria terasa sedih dan sayu la pulak , nak tinggalkan kawan kawan yang amat di sayangi. Entah la dapat kekalkan kerapatn ukhwah itu tika di fakulti nanti . Harap harap boleh utuhkan lagi.InshAllah


agak kabur laa
haa ini  la dewan peperiksaan kami
dekat stadium nilai tertutup
huu! 1st tyme aku msuk dewan ini , cuak sangat
sekrang dah ok, biasa aje


our signature  :] last day..dah penuh dh kan, ^^
ini kehadiran untuk kelas English for Law 3
miss Afzan :)


aishh , pengepit kuku pun ada juga dalam pic ni
ini waktu detik detik nak hadapi final exam in study week
ini note law and society hee
asyik bace aje , boring , kita buat note pulak , tulis tulis :]]



ha ini note gpml ( General Principles Malaysia of law)
tulisan aku agak buruk la waktu ni, bnyk benda aku tulis
anda semua mesti pelik kan , kenapa la budak law belajar bab battery
haa takpe nak tahu lebih lanjut nanti anda semua baca buku gpml ye :)



tempat students' law  buat rujukan d library
(_^)


haha, gelas dan keropok
tika aku mengantuk dua bendalah ini lah yang aku pastikan letak di atas almari
sometimes air nescafe sometimes milo sometims susu
ini keropok ape nth tapi apa2 pun untuk menghilangkan dari mengantuk
aku beli keropok ini pun depan rumah aku
diorg buat invitation to treat
aku p meng'offer'kan diri nak beli
maka berlaku acceptance
kalu nk revoke boleh gak even the other party does not in her knowledge
heee -ingatan aku msih segar bugar lagi -




haa, berbekalkan tin biskut di sebelah inilah almari aku
tak banyk buku sebab aku dah simpan stgh dalam beg
kalu tak ,padat je almari ni :)
ha itu kitab tafsir ibnu kathir 3 jilid , trjemahan arab
then kitab mutawatto 2 jilid 
moga aku dapat beli kitab tafsir ibnu kathir 10 jilid terjemahan melayu
inshAllah




haaa ini lah rumah kedua aku
rumah ku syurga ku
bersama housemate tercinta
aishhh ,
aslnya kami tingal di tingkat 5 tapi akhirnya berpindh ke tingkat 2 
disebabkan elektrik di rumah kami ayik black out je
asal iron baju , terpdam habes sume lampu jadi kenal la pindah , berbahaya kalu still stay kat situ jugak
agak penat la juga pindah memindah ni dah la semua pakat kalut dengan kerja masing masing
cubaaan je tuh
best la jugak stay kat 2nd floor
takyah panjat tinggi tinggi dah
:P



lubang tikus
haha
bukan bukan ini lubang short cut
no need to go depan save masa
:)



mengncam sangat kucing ini
ha ini kucing oyen
comel kan, ramai yang suka bermain dgn kucing ini
kelincahannya dan kecomelannya




permainan ini khas untuk kanak-kanak
tapi yang besar besar pun main jugak
heee
 biasalah rindu akan alam keanak anakan
:D



vanilla cake
makan sama sama bersama housemate 
ade orang belanjakan kata nik
nth la sape orangnya
thnx yaa :)
sedap sangat 
:X


 ini lah keadaannya , alhmdulillah dah kemas
cume ade je bberpa buku belum di simpankan lgi nk bace sebelum balek





dan meja aku takde selerak selerak lagi
huuu,



dan terakhir sekali
ini lah yang boleh ku katakan
:( :) :]:x


selamt bercuti kawan kawan
moga di jodohkan lagi untuk bertemu semula di bulan september
insyAllah

ibtisam92
^^

قيمة الثلاثة : NILAI TIGA

Bissmillahirrhmanirrahim

Esok lusa dah nak exam final for second semester tapi , 
aktiviti sampingan perlu ada juga , bukan nk mengadap buku je kan , hehe.
 Banyk kali juga sahabat sahabt mengajak aku berjogging ke nilai tiga ,
 tapi aku menolok dengan baik , haha :) 
tapi hari ini yaumul sabtu ,
 housemate aku mengajak aku berjogging juga .  
mungkin diaorang pun letih jadi asyik peram kat rumah aje
 , so pagi tadi kami keluar dari nilam pukul 7.30 pagi .
kata sahabt sahbat yang berpengalaman ,
"nilai tiga tuh dekat je , kalu orang jalan kaki 20 minit insyAllh akn sampai"

ok , aku pun percaya katakata mereka
yeahh ! nilai tiga mmg dekat


tapi pengalaman itu tetap kena ada bila aku sendiri pergi jalan kaki ke nilai tiga
bersama ahli ahli rumah
hushhh !!!
diorang kata DEKAT , aku sendiri yang jalan rasa mcm jauh sangat la pulak
mungkin 1st  tym kot bgi aku dats y jadi jauh untuk aku


" jihah bila kita nk smpai ni ??" : aku

" tu la dorg cakap 20 minit" : jihah 

" kita bukan 20 minit , dh hmpir stgh jam dh pun berjalan" : farah

masing masing ketwa kecil ,
gelak bagai nak rak
penat.penat
kami berjalan dan berjalan
 okea , kami dh sampi ke pintu buka besa nilai tiga
sempat juga si jihah , snap beberapa gambar ,

" uihhh , kedai tu kat ats sana tuuu ..kita betulbetul mcm merentas desa"
 ( aku gtw kat diorg sambil jari telunjuk aku menjuk ke arah sana )

" haha"
kedengaran ketwa kecil dari housemates aku
diorg pun letih
tired NO talk
hehe

ape bule buat . 
jalan dan jalan serta kami berjalan
Alhmdulillah . dah sampai ke NILAI TIGA ,
yg kononnya di idam-idam kan oleh si bakal pengantin
mencari barang barang pengantin di sini
katanya barang barang disini murah murah aje
tapi kami pergi bukan idam nk g beli barang khwin haha
tapi nk g jalan je 
berjogging la katakan
 kawasan sekitar sunyi ,
cuak juga aku
 aku selalu teringat kata abah aku  mengenai nilai tiga

" along kalu nk g jalan mane mane  tambah2 kat nilai tiga tuh, ajak kawan ramai ramai , dua tiga orang tak memadai sekrang bahaya , kat sana banyak foreigners, bahaya depa depa tuh "

gulpp !! 
cuak kot
 ye la kami bertiga je pergi
aku , NAJIHAH , &FARAH KHALIDAH
tapi diorng ni steady je , sempat juga
dok snap gambar
ayooo,
tapi kecuakan aku tak la diorg perasan sgt 
sebb aku still lagi mmberi senyuman yang manis
haha
tu pasal sepnjang perjalanan aku diam ajee
diorg je riuh riuh
penakut tuh tetap ada dalm lubuk
 hati aku ni
bak kata kawan lama aku :
" kalu nak ajak si yan tuh g jalan mane mane , sure payah dia nk keluar , dia tuh jenis tak bape nk suka keluar ke tmpat public , kalu nk keluar kena ramai ramai  boleh la kot, di tambh bapak dia pula takkan bagi anak dara dia keluar tnpa ade sbb yg penting"


itu la aku
haha

akhirnya kami sampi ke gerai makanan .
ayooo jauh bangatt
( mcm tak besa jalan jauh jauh)
:P
  makan dan makan bungkus dan bungkus
nanti nk blek ke nilam letih kot , biar beli makanan lagi
haha, sedang menjamu kuih kuih di gerai makan
 (guruh dan hujan sangat lebat)

" alaaa, " 
dengar salah seorang housemate aku yang merungut
 dan kami mengambil kata putus balek naik teksi je la
malangnya , pakcik pakcik teksi sumenya ade hal 
hushh ! nasib kami la hari ini
nk minta bantuan rakan rakan yang memiliki kereta kebnyakn ada di stdium tertutup nilai
diorg sdg berhadapan MUET EXAMINATION
dan terputus kot akal kami ( ayat ape nihh?? hee )
tak tau nk buat ape,
Alhmdulillh , ade sorg shbat aku yang aku harap buleh la dia tolong ambik kan kami kat sini

dan di pendekkan cerita kami balek , bukan  berjoging
HA-HA

okie la tuh , ada la sedikit pengalaman 
berjalan jalan
^^




p/s  to my friends : jum kita berjalanjalan lagi !!kita jalan ramai ramai na. hahaha itupun kalu nk g jalan




ibtisam92
^^

adakalanya ...

Bissmillahirrahmanirrahim



 selamat tinggal alam matrikulasi


Hidup ini ibarat roda ,
adakalanya , kita bangun 
adakalanya kita lemah , jatuh tersungkur ,
Aku sangat bersyukur kepada Allah ,
Dia telah mengurniakan sahabat sahabat  yang sangat baik
dan mereka sebagai satu medium
yang membawa aku ke jalan Mu .
Adakalanya , aku lemah semangat 
hati aku memberontak untuk tahu kebenaran ,
NURUL ASMA  yang akan menguatkan semula semangat aku ,
dia banyak meniupkan kata kata semangt
kata katanya penuh dengan mnyebut nama Mu ya Allah ,
indah sungguh katakatanya ,
Adakalanya , ku tak tahu yang mana satu yang benar dan batil ,
AMIRAH , lah pembimbing aku ,
dia selalu memberi petunjuk kepada aku, 
dia tak pernah jemu untuk menadah telinganya mendengar segala masalah aku
dia juga guru aku dalam mengajar aku bahasa Arab
Adakalanya , ketegasan itu perlu di bina 
HASANAH &AFIQAH , lah menjadi contoh aku dalam ketegasan
aku sering melihat cara mereka
tegas nya bukan tegas yang tersangat
tapi tegas dalam kelembutan
ketegasan itu perlu dalam menjalani kehidupan sehari hari
hidup ini tak semuanya kena happy selalu
takut nanti akan di pijak oleh orang yang mengkhianati kita
Adakalanya , aku buntu dalam pelajaran terutama madah LAW
NIK NURHAZIQAH , menjadi tempat aku berdiskusi bersamanya
banyk perkara yang dia kongsi bersama dgn aku
terutama dalam hal pelajaran
dia sangat bersemangat mengajar aku
tak kira dia dalam keadaan letih dan penat
dia akan sedaya upaya untuk menrangkan agar sahabat ini tidak ketinggalan,
Adakalanya , hati ini memerlukan sedikit keceriaan
HUSNA , lah menjadi tempat aku untuk bergembira
gelak tawa ria kami bersama seolah olah tiada masalah yang aku hadapi dalm hidup ini
Adakalanya, rakan sekepala  itu perlu ada ,
tak kira dalam apa apa situasi 
sama ada dalam hal pelajaran ataupun perkaraperkara sampingn
terutama hal
menyakat sahabat sahabat lain
itu sudah menjadi hobi
bukan selalu 
tapi kadangkadang
HANA , ahli sekepala dengan aku
keseriusannya , kadang kadang terlahir sedikit dari hati ini perasaan takut 
Adakalanya , terms Ingeris sukar sekali untuk menyebut
BAITI , mengajar aku menyebut dan melembutkan lidah aku 
dalam meng'suai'kan dengan perkataan Inggeris yang pelik pelik
kekecohan dan keriangan nya juga turut terpancar
bila dia rapat bersama ku sejak dua menjak ini
Adakalanya ,kekuatan dalaman itu perlu di bina
agar ita mampu menghadpi masalah hidup ini
UMI HAJAR mengajar aku supaya bertenang dalam menghuraikan konflik kehidupan
sinaran senyumannya membuat aku ingin juga 
menjadi insan yang kuat dan kuat sepertinya dalam kehidupan seharian
yang penuh dugaan dan cabaran
Adakalanya,sikap kerajinan itu perlu di praktikkan
NURJIHAN , banyak memaparkan sikapnya yang sangat rajin
dan bersemangt dalam hal hal apa apa pun
terutama mengenai agama
ucapan terimakasih ku ucapkan 
banyak benda yang kau berikan kepda aku 
Adakalanya , hafalan aku lemah
aku memerlukan seseorang untuk menyuntik semangat aku dlm menghafal Alquran
DINA , menjadi tempat aku mengahafal Alquran
kecemburuan aku terhadapnya
membuat aku bersemangat utk segading dgnnya
Adakalanya ,sikap kepimpinan perlu di asah
menjadi seorang pemimpin bukan perkara yang mudah
memikul tanggungjawab yang sangat berat
amanah Allah itu perlu di jaga dengan baik baik
SAKINAH, mempamerkan sikap kepimpinan yang berwibawa
tertarik hati aku untuk belajar sikap ketabahan nya
melayan karenah anakanak buah
yang pelbagai ragam
diam diam nya bukan tidak ada isi
tapi diam diamnya isi nya sangat mengerti
adakalanya , kelembutan itu perlu ada dalam setiap diri insan yang bergelar
WANITA,
keayuan , kesopanan, dan kebaikan itu pillar untuk wanita
FARHANA , mengajar aku menjadi wanita yang sebenar :)
Adakalanya ,orang sekampung dari utagha amat di perlukan untuk pulang ke kampung masing masing
AMALINA , menjadi teman setia bersama aku 
untuk pulang bersama sama dengannya
menaiki bas catar bersama sama
oh orang utagha ! kau memg penting disisi aku tika cuti menjelma tiba :]
Adakalanya, teman untuk study group kena ada
bila exam kian hampir 
INTAN lah otai study group untuk TSU1 
anyone want to join us , mari mari
anda di alu-alukan untuk hadir bersama kami :)
Adakalanya , servis kereta amat di perlukan
bila mana kita nk supermarket
ke bank
dan tempat tempat yang kita nk tujui
FARAH , bersama kereta viva nya
lagaknya seperti " driver" kami ^^
akan membantu insan insan  yang amat memerlukan
perkhidmatannya
Adakalanya ,sikap diam itu perlu ada juga
walaupun diri ini tak lah sediam mana pun 
tapi kadangkala kena la juga diam
ALINA , mengajar aku  untuk kurang bercakap
bercakap untuk hal yang perlu
tapi diam diamnya tak bererti dia insan yang pendiam sangat
kdg kdg mengelikan hati bila mana
dia buat jenaka tanpa dia sendiri sedari
Adakalanya , jenaka itu akan di selit kan dengan ke'serius'an
SAMEERAH , sekali pndg aku mengenalinya
" oh , dia nih budak serius , aku kena jagajaga dgn dia"
haha , nada tk leh blah 
sekali dia buat lawak dan tgk dia gelak 
orang orang yang melihatnya pun turut gelak
kelakar~~

itulah kisah kami KELUARGA TSU1
saling lengkap melengkapi antara satu sama lain
saling nasihat menasihati
Allah Maha Bijaksana , Dia Tuhan yang mengatur cara hidup kita dengan baik
cuma kita ini sahaja yang perlu mencari kebaikan itu 
^^

Bersyukur sangat kerana aku mengenali mereka dan mereka mengenali aku ,
terimaksih sahabat
maafkan diri ini andai ada je yang menyinggung hati sahabat


~~sayang anda yang tak terkira~~
uhibbukunna fillah
(",)


ibtisam92
^^