kembali !

Bissmillahirrahmanirrahim

Alhmdulillah , agak sibuk jugak semnjak dua menjak ini , perasaan dan sikap yang membeku serta malas untuk meng'update'kan blog ini, kerna banyak kerja yang perlu di siapkan terlebih dahulu. Pelbagai kisah yang ingin ku kongsi disini , memndangkan banyk kisah yang berkisar sepanjang aku tak mengupdatekan blog ini . satu persatu akn ku kisarkan kisah ini dgn ringkasnya dan padat , hehe :)

kisah PERTAMA 
pada 23/3/2011
 ha.. hari tersebut hari keluarnya result spm kan ? yee, masa ini jugak la aku dan rakanrakan yang seangkatan dengan aku pergi ke sekolah menengah agama Nilai , untuk mempromosikan USIM , hehe, terutamanya untuk kemasukan TAMHIDI (asasi) , ada je rakan rakan aku yang lain di tempat di sekolah yang lain . Untuk group aku ada 6 orang pelajar tamhidi termasuk aku , dan di iringi oleh seorang pensyarah , pensyarah yang kami sayangi , Ustazah Mina , [from Magribi :) ] 2 orang pelajar banin  [saiful dan syaker] dan 4 orang pelajar banat [aku , bushra, nik dan  siti asma ]

pada awal pagi kami pergi ke sekolah tersebut dengn menaikai kereta pensyarah , dan bookletbooklet yang berkaitan dgn USIM turt di sediakan, nak jadikan cerita . kami kesemua nya dapat memberi taklimat kepda pelajarpelajar tersebut dgn baik , tapi kebnykkan dari mereka ialah pelajar tingkatan 5 tahun ini , hanya beberapa pelajar sahaja dari tingkatn 5 thun lepas kami dapat sampaikan taklimat tersebut, ataupun penerangn secara ringkas :)]

kami pulang dan habiskan taklimat kami di waktu zohor , kerana banyak pelajar yg sudah bersurai . dan kami makan tengahari bersama sama di Bangi bersama pensyarah kami , dan kami berpeluang juga mengunjungi rumah pensyarah kami, haha perghh !! agak seronok , serupa macam kami tak pernah gi melawat rumah orang , mybe ini buat kali pertama kami mengujungi dan berehat sebentar di rumah nya ( rumah org Arab tuu , hii ) , di hidangkan kepada kami teh dari Arab , huh ! sangt sedap . keramahtamahan pensyarah kami membuatkan kami segan dan silu , :]] hee, 

dan kami pulang , semula ke USIM ,dengan hati yang gembira , dan alhamdlillah kenyang sangat sangat kerna di jamu mcam macam . :)) jazakillah ya Ustazah !

kisah KEDUA
26/3/2011
 Ada mukahyam Arab , disebbkan kami ( pendebat pendebat ) pada 2 mingu lepas tak dapat nk hadrikan diri kami keran adanya pertandingan , jadi hari itulah menjdi hari penganti buat kami , dari 8.30 pgi-6.30 ptg , waaa, lama sangat , dan agak letih , Alhmdulillah dapat la jugak sedikit input yng bermanfaat :)



kisah KETIGA

hanya 3 miggu shja lagi ,aku akan tingglkan ZAMAN TAMHIDI bersama rakanrakan ku , huh !! akan ku ucapkan SELAMAT TINGGAL TAMHDI,  dan study week dan final exam kian kian hampir ,tak lama lagi aku ku masuki alan pelajar ijazah InsyAllah , moga Allah permudhkan urusan aku ~~


TAKE NOTE !!
11-15/3 /2011 : STUDY WEEK
18-22/3/2011 : FINAL EXAM


ibtisam92
^^

methode;strategi

Bissmillahirrahmanirrahim

Alhmdulillah , bersyukur pada Allah di beri nikmat yang sangat sempurna pada diri ini , hingga tak mampu untuk ku katakan dan mengucap Alhmdulillah , kerana pemberianNya sangat sangat banyak dan sangat bernilai. Alhmdulillah , Alhmdulillah Ya Rabb yang mencipta  seluruh alam semesta  ini.

Methode ; Strategi
Di kala heningnya malam  yang sudat larut dan makin kelam , sambil menyiapkan kerja yang perlu di siapkan, di belek satu persatu nota yang telah dilaksanakan , Oh ! banyak lagi benda yang perlu ku fahami. Exam Final kian hampir, lagi 4 minggu lagi. Berakhirnya Tamhidi aku di akhir bulan April 2011. InshAllah , Moga di permudahkan segalanya. :)

Sedang bergegas mengemas buku , masa untuk merehatkan jasmani dan rohani perlu di cukupkan, even banyak perkara dan kitab kitab yang belum ku habis di baca. Kerap juga tidur di akhir akhir malam,mungkin itu sudah menjadi kebiasaan untuk aku belajar di lewat malam.Sambil ku mengemas segala peralatan dan bukubuku di dalam beg , dan sambil sambil aku membelek buku, fikiran ku melayang di rumah aku DI SANA . Alahai rindu pulak pada umi ,abah dan adik! apa lah yang mereka lakukan sekarang, pastinya sudah tenang tidur mereka  :)

Rasa beban di fikiran , mengingatkan akan tanggungjwab aku terhadap mereka belum lagi terlaksana. Sebagai seorang hamba + anak+ pelajar , banyak tanggungajwab yang perlu dipikul dengan sebaiknya. Sebagai seorang anak bukanlah hanya taat kepda kedua ibu bapa , tapi sebagai seorang anak+pelajar yang sudah tahu akan ilmu ilmu yang sememangnya patut di sampaikan kepda mereka  merupakan satu tanggungjwab juga. Tambahtambah ilmu mngenai agma, itu sudah semestinya , moga tak kecondong ke arah yang lain.Tiada maknanya jika kita sebgai seorang peljar + anak , tiada apa apa perubahan yang di lakukan terhdap keluarga. Eh , ingat bukannya perubahan dari perkara baik ke arah buruk , tapi perkara yang BAIK ITU BERUBAH KE ARAH YANG LEBIH BAIK DAN BAIK , moga Dia memberkati kita dan ahli keluarga.

Tak semua orang menuntut ilmu agama, akan memberi kebajikan kepda keluarganya dari segi ilmu yang mereka pelajari, tak semua orang sebegitu juga , Ada juga insaninsan yang menuntut ilmu agama ,dan sampaikan kepda keluarga ,itu sudah bagus+baik. Tak semua ilmu yang kita dapat itu adalah benar dan hakiki dari segi syariat Islam, adakalanya juga perlu di kaji semula apa yang di kata oleh si pengajar.Jadi memng lah seorang pelajar yang menuntut ilmu , PASTI mengharungi MENDAPAT;MENERIMA+MENGKAJI+JIKA BENAR, TERIMALAH SEADANYA, JIKA TAK, LETAKKAN IA SEJAUH JAUHNYA +SEBARKAN .
itu yang penting kan, :)

Tapi tak semua orang belajar , mereka akan mengkaji , hanya sebahagian sahaja dari mereka yang akan mengkaji.*harap the readers understood what I am trying to write and mention here.

Jadi apa yang merungsingkan fikiran aku ini, KAIF untuk aku mengkhabarkan tentang ilmu tersebut kepada mereka yakni kepda ahli ahli keluarga ku, apa pulak reaksi mereka terhadap aku selepas ini ? 
harapan : mereka dapat mendengar dengan sebaiknya , apa yang ingin ku khabarkan berita yang sangat baik
berita yang mereka perlu dan perlu tahu.
tapi apakah plan ;strategi;methode untuk melkasanakn hal sebegini ??agak payah untuk berfikir
yeah ! jawapannya , melaksanakan dengan berhikmah , tapi BAGAIMANA hendak berhikmah ? what the strategy for it ? ohh , I am still thinking about it , it's quite hard for me because I know their's style jika aku mmbuka topik sebgini , tambahtambah mengenai agama.


aku ingin mencuba, mengkhabarkan dengan cara berhikmah
I am trying it for my best !
inshAllah




but sometimes , I faced alot of challenges, oh !



top up dan refill a much and much knowledge and input
may gain more confidence about the truth ~


usaha+berdoa+tawakal
kaedah ini seringkali kita gune untuk belajar sahaja , sedangkan berdakwah pun memerlukannya juga.
| moga Allah memberi kemudahan untuk ku |
amin
ibtisam92
^^

kematian

Bissmillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah , Allah sentiasa memberi rahmat kasih sayangNya kepda hambahambaNya yang dia kasihi. Aku bersyukur kepda Mu ya Allah kerna di beri izin bagi ku untuk bernafas, untuk menikmati kehidupan dunia ini dengan menambahkan ibadahku kepadaMu , kerna ku bukan insan yang sentiasa ingat kepada Mu akan suruhan Mu serta laranganMu malah aku sering lupa dan alpa, Ya Rabb , ampunilah dosa ku , aku mengerti kehidupan aku ini hanyalah sementara sahaja.Bila-bila masa Allah akan menarik segala nikmat yang aku kecapi ini dengan KEMATIAN.

Ya Allah kuatkanlah hati aku ini , tabahkan lah aku dengan segala cubaan yang kau berikan kepada ku ini .Manusia yang hidup di dunia ini tidak akn terlepas dengan segala musibah , segala musibah yang datang ini adalah bagi kita untuk menambah iman kita kepadaNya :)

Hari ini , hari ISNIN haribulan 7/3/2011,tepat jam 6.15 petang, tokwan aku sebelah abah aku ,telah kembali ke rahmatullah. Ya !! kita tak perlu menangis , segala yang ada di dunia ini adalah milik Allah , kita hanya meminjam sahja daripadaNya. Aku mengerti , aku sangat rapat dengan tokwan aku , dan sangat sayang kepada tokwan aku , kerna  , akulah cucu yang paling dia sayangi dan dia selalu ingati .Mungkin kerna ramah tamah aku melayannnya.  Ya Allah ! please give me a strong that I can bear all this .Insan yang aku turut sayangi itu telah pergi :( tiada apa yang patut ku katakan lagi, hanya bersedekah kepdanya dengan surah Alfatihah :) kerna sudah tiba masanya m untuknya menemui Allah yang MAHA ESA :) :]

Beberapa bulan yang lalu adikku meningal , dan bulan ini , tokwan aku pula yang kembali ke  rahmatullah.Inalillah , moga Allah mencucuri rahmat kepada mereka dan tergolong dalam golongn yang soleh. aminn :)

P/S to my beloved family  : jika aku bersama mereka di sana mungkin jua aku mengalir air mata , kerna air mata ini bilabila masa akan tercurah tanpa aku sedari , semua itu milik Allah ,Aku tahu satu persatu ujian dan musibah timpa pada keluarga kita, Aku tahu Allah sayang kita semua, dan Along sayang , abah , umi ,adik dan tok, :) sayang sangat , even tak sempat untuk ku pulang kesana, tidak mengapa , berbekalkn doa along disini inshAllah akan sentiasa mengiringi tokwan :)moga Allah permudahkan urusan mereka disana, aminn
Thank Allah, kau memberi kepda ku , keluarga yang sangat menyayangi antara satu sama lain. terimakasih Allah , alhmdulillah , alhmdulillah :) hanya bertahmid dan bertasbih kepadaMua atas semua yang Engkau berikan kepada ku :) :]

ibtisam92
^^

Alhmdulillah dah selesai:)

Bissmillahirrahmanirrahim

Alhmdulillah , program berjalan dengan lancar , satu persatu program berlangsung, dan hari ini PENAMAT HARI TERBUKA USIM.hmm mungkin lepas ini takde dah kot program .SEKARANG , tumpukan madah untuk di fokuskan dan untuk dipelajari dan mengulangkaji awalawal, sediakan payung sebelum hujan , heee
Moga tiada kekalutan nanti untuk FINAL exam yang bakal tiba nanti :)
harapan : Moga Allah memudah kami TSU 2010/11 dan samasama dapat result yang lebih BAIK dari sebelumnya , inshAllah.

Yeahh ! the best of luck :)
ingat ! jangan pikir sangat, jangan stress sangat, buat biasa sahaja, ilmu di dada itu lebih penting daripada ilmu di yang di curahkan di kertas yang tak membawa apa-apa pengertian pun,hanyalah untuk mengambarkan markah yang tinggi dan medium untuk kita melanjutkan pelajarn .

| pesanan ringakas dariku& untukku jua |



ibtisam92
^^

kisah di"pulau" kan dan disisihkan

Bissmillahirrahmanirrahim



Kisah aku di'pulau'kan, bermain dalam fikiran aku semenjak dua menjak ini . Hampir aku trauma bila mengenangkannya.Tapi apalah daya sangat, segala pengalaman yang memang di takdirkan kepada aku , membuatkan aku bertambah KUAT , KUAT dan terus KUAT :) insyAllah

Ingin ku kongsi mengenai kisah ku ini kepada pembaca-pembaca sekelian :)
Mungkin pengalaman sebegini anda semua tidak pernah merasai , betapa peritnya waktu itu , tapi ingin jua berkongsi mengenai pengalaman yang boleh di kira sangat pahit, tapi ku tetap gagah menelannya. Kisah ini bukan aku seorang sahaja yang kena , rakan-rakan yang sekutu dengan aku juga turut kena. Masalah yang SIMPLE , kakak-kakak itu memPERBESARkan.

Membawa handphone di sekolah atau yang tinggal di asrama adalah forbidden to bring it in a school, sebab apa ia di larang untuk di bawa , sebab ia betul-betul boleh melalaikan pelajar sekolah. Jadi kisah aku ini berkisah semasa aku tingkatan DUA, haha, kecil-kecil dulu pun dah kena pulau. Aku baru ja nak kenal dunia sekolah MENENGAH , aku baru ja nak dapatkan petunjuk yang baik dari kakak-kakak senior tapi malangnya , mereka pulak yang menyisihkan aku. Tak semua ku katakan kakak-kakak senior di sekolah aku itu nakal , tapi hanya segelintir sahaja menganggap mereka ini OTAI.sudah kebiasaan bagi pelajar yang sudah bergelar nak jadi TUA @SENIOR , mereka akan merasa, sekolah itu mereka yang PUNYA !

Tika aku menjejak ke alam sekolah menengah di sekolah aku itu , aku cukup di kenali oleh ramai pelajar-pelajar di situ .Maybe aku amat peramah dengan semua orang. Itu kisah dulu , peramah dan beramah mesra dengan orang menjadi habit yang tak boleh ku diamkan sebentar, hehe.Malah dalam kalangan guru-guru juga turut mengenali aku. Dan dari itulah , aku semakin rapat dengan semua orang guru yang mengajar aku waktu form 1. Sangat rapat dengan cikgu ,hinggakan mereka mengelarkan aku ini sebagai anak angkat cikgu tersebut, dan cikgu-cikgu yang lain.

Okay, berbalik pada kisah sebenar , tika ku melangkah ke tingkatan DUA, aku sudah di gelar pengawas, aku pun tak tahu kenapa mereka vote aku untuk aku jadi pengwas, tak kisah . Aku merasakan tanggungjwab aku kian terbeban. First time jadi pengws, perghh !macam-macam perasaan yang aku rasa.kebiasaan la bagi pelajar yang baru memegang jawatan sebagai pengwas.

Undang-undang tetap perlu di kuatkuasakan.HANDPHONE , memang dilarang sama sekali untuk di bawa.Tak kesah la di sekolah atau di asrama.

Kisah seorang kakak senior aku yang duduk sama bilik dengan aku , setakat aku tahu buat masa itu, dia boleh dikira OTAI pelajar nakal.haha. Muka yang ayunya pasti tak percaya dia itu OTAI PELAJAR NAKAL di sekolah aku. tak perlu untuk ku menulis namanya. biarkan ia terpendam dalam hati dan sanubari aku. :)

Disebabkan si kakak tersebut membawa handphone di asrama,hinggakan berkali-kali rakanrakanya yang lain juga menasihatinya. Tapi malangnya , rakan-rakannya sangat takut untuk melaporkan masalahnya kepada guru disiplin ataupun warden . Mungkin ugutan yang di buat oleh si kakak tersebut.
Ok senang lah cerita aku gelarkan si kakak itu dengan "S". Sangat rasa bersalah bila lihat orang yang berada dalam bilik aku sendiri melanggar undangundang. Tak suka laa !! ayooo, cikgu-cikgu merasakan S itu sudah berubah, sebab pada awal tahun 2006, S tak pernah merekodkan apa-pa masalah. Tapi, S itu sedang tegar melakukannya , hinggakan mengajak ahli-ahli biliknya untuk bersubahat dan mendiamkan masalah ini. Termasuklah aku.tapi aku ni enggan untuk bersubahat. haishhh ! berdosa tuh. melanggar undang2.

Aku dan rakan-rakan yang lain kian sedari , S bukan conteng arang bagi nama bilik kami, tapi S mengdoublekan masalah lain pulak , dan turut mengajak dan mengugut supaya diamkan masalah ini. Aku juga turut menasihatinya.
  "kak tolong lah kak jangan bawa benda yang HARAM nih"
Sudah berkali-kali aku mengulangi ayat yang sama kepadanya. Mugkin aku masih junior jadi kata-kata aku juga perlu di tapis dengan sebaik mungkin supaya tidak ada yang menguris hati apa yang aku katakan tuh, Biasalah budak-budak junior takut dengan kakak-kakak senior, tambah-tambah si S tuh. takut-takut nanti 5 jari melekat di pipi. itu hanya hypothesis SAHAJA, hehe

Aku dan rakan-rakan yang sekutu dengan ku , sangat tak tahan dengan masalah lain yang S timbulkan, tapi anehnya , orang lain sanggup memejam mata, mengunci mulut supaya kelakuan S itu tidak akan di laporkan kepada guru disiplin. Ajaib-ajaib sangt takutnya mereka dengan S itu. Akhirnya pada bulan Mei , 2006, kira-kira apa yang aku ingat, aku laporkan segala masalahnya kepda warden dan guru disiplin. Guru disiplin memg mengjangkakan S akan buat kelakuan itu semula walaupun berjanji tidak mengulanginya lagi.

Masalah S itu terus tersebar dalam kalangan warga sekolah.Tapi sikapnya seolah-olah tak rasa apapa. Ajaib sungguh ku melihatnya. HAHA,entahlah , aku merasa dia mungkin ada masalah dalaman yang orang lain tak tahu. Kedegilan terus menghantui dirinya. lagipun ramai juga ahli-ahli dan geng-gengnya. hmm. apa boleh buat.Mereka majoriti , kami minoriti.

S  mencari insan-insan yang meberitahu masalahnya  kepada guru disiplin, hampir tiap-tiap malam dia buat perjumpaan dan mengugut siapa yang memberitahu. Agak tertekan aku pada saat itu.Ketua bilik akulah yang paling takut , even dia muda setahun dari S ,  even dia tak bagi tahu dengan warden mengenai maslah S , tapi dialah yang paling takut , dan S sangat appoint dekat dia.Alhamdulillah , kekuatan yang Allah kurniakan kepada aku itu membuatkan aku kuat itu berterus terang dengan S
" akak , saya dan rakan-rakan yang lain melaporkan masalah kak kepada orang atsan"

 S terus menerjah dan menghamburkan kata-kata yang agak menyakitkan hati, sangat terguris hati ini.Ahli-ahli dalam blik sangat terkejut. Mereka tak pernah mengjangkakan , akulah yang memberitahu kepada guru disiplin, sebab mereka melihat aku rapat dengan S ,jadi tak terjangka mereka, aku boleh lakukan sedemikian. Rapat-rapat aku bukannya bermaksud aku suka dengan perbuatan dan masalah yang dia timbulkan dalam bilik kami tapi, sayangnya aku terhadap S. Tiada jalan yang lain untuk aku selesaikan maslah ini. Mungkin kerapatan aku dengannya kerana diriku sangat fleksible dengan semua orang dan senang hati dengan aku. aku rasalah lah.
^^
Aku takut jika masalah ini tidak di laporkan ,nanti semua guru akan memandang lain terhadap kami semua, kerana kami bersubahat dengannya, serta akan diblacklist nama kami semua. hmmm :) sukar sekali bagaimana hendak ku ceritakan dan khabarkan .

Di pendekkan cerita, sangat dahsyat aku dan rakan-rakan yang lain kena pula dan disisihkan oleh rakan sekutu S. Sedih ! tapi yang ajaibnya , aku taklah mengadu dekat parents aku mengenai masalah ini , malah aku rasa aku kuat,dan kuat . pelbagai kutukan dan fitnah yang S katakan kepada ku.Sukar sekali bagaimana untuk aku 'describe'kan aku KENA PULAU DAN DISISIHKAN. Perit kot ,

Kalau aku kisarkan disini pastinya , pembaca tak percaya dengan kata-kata dan tulisan aku disini. Biarlah aku pendam dalam hati even S itu sudah pun meminta maaf pada aku dan rakan-rakanku yang lain. Kerana S memulaukan aku hingga habis tahun 2006. hahahah, ape larhh  !! Kisah yang mengimbau pengalaman yang perit, hinggakan aku di pulau oleh orang lain yang takde kaitan dengan masalah ini pun memulaukan aku jugak, HAIRAN betul !

Kebiasaan la , lebih afdal bagi mereka mengikut yang banyak dari yang sikit , even yang sikit itulah buat benda yang benar dan betul. Kerana yang ramai mereka menggangp itulah yang terkuat , tapi hakikatnya tak kuat pun , kuat dari pandangn mata tapi hakikatnya tak sebegitu pun .




yang selalu memberi support dan sekutu dengan ku :)
AFIQAH MUZAINI , NURSYAKERAH ABD, HALIM , FATIN NURSHUHADA AZHAR

saayyyaang korang sangat :)
Zaman kita tika FORM TWO, betulbetul membuat kita sama-sama semangat dalam menghadapi apa jua cabaran :) dan mengutuhkan ukwah kita :)) Jadi , kita takkan pernah kisah la kalau kita kena pulau ke or disishkan , kerana ku sudah pun mengalami lebih perit waktu tika dahulu.


ibtisam92
^^



kerana aku sayang kamu


Bissmillahirrahmanirrahim

Diamku tak bererti aku membenarkan
Bukan juga mengiyakan apa saja yang kau lakukan
Bisingku tidak bererti aku menyalahkan
Bukan juga melukakan
Tapi kerana aku amat menyayangimu
Maka aku cuba sedaya yang termampu
Menarikmu bersama mencari keredhaan-Nya
Di bumi yg terbentang luas ini
Kerana sayangku kepadamu
Maka aku cuba... dan terus mencuba!
Aku tak mahu berjalan mencari cahaya seorang diri
Dan membiarkan kau tergapai-gapai dalam kegelapan
Andai aku jumpa jalan
Tak akan kubiar kau sesat mencari jalan pulang
Aku akan! Itu janjiku!
Tapi hari ini hatiku benar-benar terguris
Terguris dengan tindakanmu
Terguris dengan janji palsumu untuk bersama-samaku mencari cahaya
Dan hati ini tiba-tiba timbul rasa benci
Benci kepada manusia yang menarik kau kembali ke jalan yang gelap
Hampir saja hari ini aku mungkiri janjiku itu
Namun tiba-tiba aku sedar
Andai ku biar janjiku itu terkubur bersama amarahku
Aku sama saja sepertimu
Andai ku biar janjiku itu terkubur bersama amarahku
Pasti si durjana bersorak gembira atas kelemahan jiwa mujahid ini
Andai ku biar janjiku itu terkubur bersama amarahku
Pasti, pasti pemilik cahaya itu akan bertanya kepadaku
Mengapa aku biarkan kau dalam kegelapan?
Aku tak mahu berjumpa dengan pemilik cahaya itu keseorangan..
Tak mahu..!
Kerana aku sayang kamu..
Maka aku akan cuba..dan terus mencuba!
Walau sekeping hatiku ini akan terluka teruk
Aku akan terus mencuba
Kerana aku sayang kamu, sahabatku!



ibtisam92
^^