Pin It

Widgets

great moment with Arabic debater team :)

Bissmillahirrahmanirrahim

Alhmdulillah , bersyukur kepada Hadrat Ilahi dengan limpah kurnianya aku dapat menyelesaikan perjuangan aku dalam debat Arab :) Tahniah di ucapkan kepada semua wakil tamhidi dan wakil Nilam Court untuk semua jenis perdebatan, You all have done very well especially in debater arab team. I was really enjoy with it , full with sweet and sour experiance  with them that I will never forget about this moment :]

Post yang aku tulis ini, hanya serba sedikit untuk aku menceritakan bagaimana keadaan aku dan ahliahli kumpulan aku dalam pertandingan ini :)
yeah !!
jum baca :))


Sudah korang pun maklumi , pertandingan debat Arab ini adalah peringkat KEJOHANAN DEBAT PIALA NAIB CANSELOR, bertempat di Fakulti Syariah dan Undang-Undang, pada hari Sabtu26/2 dan Ahad27/2. Disini mereka memerlukan tiga team untuk menwakili setaip fakulti, kolej kediaman dan termasuk juga untuk pelajar Tamhidi. Jadi tanpa melepaskan peluang ini , aku dan sahabat sahabat yang lain dari kalangan Tamhidi syariah dan Undang-Undang juga menwakili untuk debat Arab ini

AMIRUL, BUSHRA, HANIS, RAIHANA, (TAMHIDI A) 
ADIBAH,HIDAYAH,INTAN ,AKU ( TAMHIDI B) 
ASMA,SAKINAH, AMALINA ,SYUHADA (NILAM COURT)

 Tidak lupa kepda dua orang sahabat dari Tamhidi Sains dan Teknologi, RAIHANA dan AMALINA. dipendekkan cerita, kami dapat tajuk debat ini sebelum perlawanan. lebih kurang seminggu.ada 10 tajuk, untuk peringkat awal hanya 9 tajuk di perdebatkan. Segala maklumat dan informasi serta ilmu yang berkaitan dengan debat ini , kami dapatkan dari kakak-kakak dan abang-abang senior dari Fakulti Syariah dan Undang-Undang :) Mereka telah memberi beberapa tips untuk kami laksanakan dengan baik dalam  perlwanan nanti.tapi kami sempat berguru dengan mereka hanya 3 kali perjumpaan sahaja. selebihnya kami pandaipandai lah sendiri nk buat.

Semangat TEAM yang terlalu kuat, kami berusaha sangatsangat dengan izin Allah swt untuk perdebatan ini. 4 hari berbincang 4 malam tak leh tidur (haha). harihari sparing, hari konsep, harihari diskusi isi dan begitulah harihari seterusnya :) peritnya di waktu malam. hari hari tidur lewat harihari sakit pala kalu berbincang konsep,ditambah pula berbincang mengenai hujah (haha) 

"eh hujah ini tak kuat la , jum cari hujah lain"

"aissshh , mana konsepnya?? , tak betul la kalu rangka konsep macam ini "

" weyhh ttennssiiooon larrrhh pikir dan berpikir"

"adoiii ,awatlah ahli kumpulan aku lambat turun sangattt !! "

"weyhh esok malam pukul 8, tepatilah masa anda "

haha, dan mcamcm lagi lah ucapanucapan yang dikeluarkan oleh mulutmulut pendebat yang sangat tension. Seriously kebanyakkannya dari kami,tak de pengalaman sangt dalam berdebat Arab, ada la juga itupun dua tiga orang. bak kata kami sendiri , cakap Arab pun tak lpas lagi, tapi nk masuk debat, haha.itulah rendh gila diridiri kami ini.:) jadi kami mengambil peluang untuk mumarisahkan dalam percakapan Arab dengan berdebat :)


nak bercerita kepda pembacapembaca semua mengenai team aku TAMHIDI B
perlawanan kami ada 5 pusingan, 3 kali pusingan untuk hari sabtu dan 2 kali pusingan hari ahad. takde ape yang nk di gempakkan sangat mengenai team kami. memang tak terfikir untuk menang , just enjoy ja nk masuk, 
bak kata ADIBAH :
" aku takmau la masuk ke peringkat suku akhir, banyak hal lagi aku nk buat"
( ada pertokokan kalimah disini, hehe)

HARI SABTU


Pusingan 1 :
 |TAMHIDI B VS SWING|
TAJUK USUL :    
الحوار أفضل سبيل لتسوية المشكلات والأزمات الحزبية

Tajuk ini , team kami tak well prepared pun. sebab tak sempat nak berbincang mengenai hujah serta konsep. tapi cuma salin balik dari teks kumpulan lain. Agak kelakar bagi aku, agak cingcai je aku buat. ok lagi ahli aku buat . sebab memang sangat tak prepare pepun. kalu ade pun sikit aja. kami hukumah mereka mu'arodoh.

Komentar dari juri :
 أرجواليكم لتمارس تكلمكم من حن حيث النحوى والتشكيل.مشروع اليوم مقبول

Alhmdulillah , sangat tak sangka, kmi menang, beza markah dengan diorng pun satu sahaja. tapi pendebat terbaik adalah dari kalangan ahli mu'arodoh, Beza markah 1.

kemudian ..

Pusingan ke2 :
| TAMHIDI VS KOLEJ KEDIAMAN JATI |
TAJUK USUL :
المشاركة في الأنشطة الطلابية بالجمعات تساعد على التقدم الأكاديمي

Kmi still hukumah mereka muarodoh. kali ini kami agak bersedia. sebab tajuk ini sangat mudah untuk membina konsep. sangat best . ada seorang pelajar warga Negro kot rasanya larh main teka je nih , nama Abu, wajah dan kulitnya berwarna hitam dia pelajar luar negara yang menuntut pengajian di dalam U kami.sangat lawak bila dia melontarkan hujahnya, banyak persoalan jika dibndingkan hujahnya , kaifa? mata? aina? limaza ? dan kalimah kalimah yang sama erti dengannya. Pihak lawan sangat beremosi , tambahtambah pembangkang pertama dan juga ketiga.

komentar dari juri :
هذه ليس المناظارة ولكن المجادلة. أنتم من صف المعارضة لم يستطيع لفهم جيد عن مشروع اليوم. كلا فرقين عندهم خلاف عن الحجتكم
 dan banyak lagi komenkomenya. dan kali ini Alhmdulilah kami menang untuk pusingan kali kedua. dan pendebat terbaik adalah dari klgn pihak lawan , Abu. beza markah 3.

Pusingan ke3:
| TAMHIDI B VS FAKULTI PERUBATAN B |
TAJUK USUL :
توحيد الجهود التشريعية والتنفيذية لمحاربة الرشوة في ماليزيا ضرورة

Kami still menjadi pihak kerjaan. Alhmduliilah kami menang. seperti biasa pendebat terbaik dari kalangan pihak lawan, kak Atiqah. waktu sebegini agak cool sedikit. takde ape masalah. cuma kami punya konsep agak memeningkan. Tiada komnetar  sangat dari pihak juri. kebiasaanya hanyalah dari segi nahu sahaja. beza markah 4 kot ke 5 , nth la .


dan  HARI AHAD ..

Pusingan ke4:
| TAMHIDI B VS FAKULTI SYARIAH DAN UNDANG-UNDANG B|
TAJUK USUL :
الزرعة أساس لتقدم اقتصاد البلاد

WAAA .. lawan dengan pelatih kami sendiri haha. ha waktu ini agak sengit laa. kami tetap menjadi hukumah. tajuk ini sangat menarik untuk berbahas bahas, haha. dahla lawan dengan kumpulan yang sangat hebat, haha :) kami bantaii je la ^^  membuang perasaan takut, dan gelabah, biasa aja je , gemuruh itu ada tak tak over, hehe.

komentar dari juri :
ماشاالله كلا فرقين جيد جدا.  وقويا. أن لم أستطيع ليقرين انتم. الدرجة ليس كثير بينكم. تلاتة فقط.

haha. time nih aku sangat letih, berpikir untuk pergulungan, tibai je ape yang patut, hhe :)
nahu dan sorof dan uslub bahsa arab aku berselerakan entah kemana,  , nasib baik juri tuh melyu, boleh la dia nk paham. tapi tak pe beza markah hanya 3. Kakak-kakak tuh lah yang menang.:) terbaekk punya. anyway Praise to Allah.

Akhir sekali :
|TAMHIDI B VS FAKULTI BAHASA DAN UTAMA |
TAJUK USUL :
حل مشاكل العنف لدى الطلاب مسئولية لأفراد

ha time ini kami jadi pihak pembangkang. agak kelam kabut gak la , even dah ade teks dah paham dah tjuk usul tuh , cuma yang takut je  taktau konsep apa yang akan di bawa oleh pihak kerajaan. dan akhirnya kami kalah. la bak's. tak menghrap pun untuk menang. :) tapi tak pe kami kalah bermaruah, Alhmdulillah. 
keduadua hari ini berjalan dengan baik :)


Alhmdulillah , kami dapat juga sedikit pengalaman yang berguna, serta inshAllah ingin lagi untuk meng"improve"kan bahsa arab . I love it !! tahun depan ada lagi, inshAllah tak lepas peluang ini :))


*Alhmdulillah dapat tangga ke 11 untuk pdebat terbaik :)*

tiada bermaksud untuk membangga diri ,  tapi kesukaan untuk ku berkongsi pengalaman dengan pembaca semua :) 


::TAMAT::


كل شئ و النجاح من الله. الحمدلله


credit kepada merekamereka yang bertungkuslumus dalam pendebatan. terima kasih saya ucapkan atas pertolongan dan nasihat menasihti anda semua tidak ku pernah lupa, satu pengalaman yang berharga mngjar hidup ku untuk mengenali masyarakat sekitar di kampus. Alhmdulillah. Moga Allah merahmati kita semua

*ADIBAH**INTAN**HIDAYAH**ASMA**SAKINAH**SYUHADA**BUSHRA**HANIS**RAIHANA**AMIRUL*



NAH ! tiada apeape yang inginku katakan hanya ini sahaja
:) hehe



thankyousyukronjazakallah

ibtisam92
^^

4 comments:

matured. said...

tahniah!
u did it very well izyan nazihah:)

HUMAIRA' said...

hehe kullu minaAllah :)
alhmdulillah

amierul said...

Taon depan le masuk agy..haha

HUMAIRA' said...

inshallah :)