great moment with Arabic debater team :)

Bissmillahirrahmanirrahim

Alhmdulillah , bersyukur kepada Hadrat Ilahi dengan limpah kurnianya aku dapat menyelesaikan perjuangan aku dalam debat Arab :) Tahniah di ucapkan kepada semua wakil tamhidi dan wakil Nilam Court untuk semua jenis perdebatan, You all have done very well especially in debater arab team. I was really enjoy with it , full with sweet and sour experiance  with them that I will never forget about this moment :]

Post yang aku tulis ini, hanya serba sedikit untuk aku menceritakan bagaimana keadaan aku dan ahliahli kumpulan aku dalam pertandingan ini :)
yeah !!
jum baca :))


Sudah korang pun maklumi , pertandingan debat Arab ini adalah peringkat KEJOHANAN DEBAT PIALA NAIB CANSELOR, bertempat di Fakulti Syariah dan Undang-Undang, pada hari Sabtu26/2 dan Ahad27/2. Disini mereka memerlukan tiga team untuk menwakili setaip fakulti, kolej kediaman dan termasuk juga untuk pelajar Tamhidi. Jadi tanpa melepaskan peluang ini , aku dan sahabat sahabat yang lain dari kalangan Tamhidi syariah dan Undang-Undang juga menwakili untuk debat Arab ini

AMIRUL, BUSHRA, HANIS, RAIHANA, (TAMHIDI A) 
ADIBAH,HIDAYAH,INTAN ,AKU ( TAMHIDI B) 
ASMA,SAKINAH, AMALINA ,SYUHADA (NILAM COURT)

 Tidak lupa kepda dua orang sahabat dari Tamhidi Sains dan Teknologi, RAIHANA dan AMALINA. dipendekkan cerita, kami dapat tajuk debat ini sebelum perlawanan. lebih kurang seminggu.ada 10 tajuk, untuk peringkat awal hanya 9 tajuk di perdebatkan. Segala maklumat dan informasi serta ilmu yang berkaitan dengan debat ini , kami dapatkan dari kakak-kakak dan abang-abang senior dari Fakulti Syariah dan Undang-Undang :) Mereka telah memberi beberapa tips untuk kami laksanakan dengan baik dalam  perlwanan nanti.tapi kami sempat berguru dengan mereka hanya 3 kali perjumpaan sahaja. selebihnya kami pandaipandai lah sendiri nk buat.

Semangat TEAM yang terlalu kuat, kami berusaha sangatsangat dengan izin Allah swt untuk perdebatan ini. 4 hari berbincang 4 malam tak leh tidur (haha). harihari sparing, hari konsep, harihari diskusi isi dan begitulah harihari seterusnya :) peritnya di waktu malam. hari hari tidur lewat harihari sakit pala kalu berbincang konsep,ditambah pula berbincang mengenai hujah (haha) 

"eh hujah ini tak kuat la , jum cari hujah lain"

"aissshh , mana konsepnya?? , tak betul la kalu rangka konsep macam ini "

" weyhh ttennssiiooon larrrhh pikir dan berpikir"

"adoiii ,awatlah ahli kumpulan aku lambat turun sangattt !! "

"weyhh esok malam pukul 8, tepatilah masa anda "

haha, dan mcamcm lagi lah ucapanucapan yang dikeluarkan oleh mulutmulut pendebat yang sangat tension. Seriously kebanyakkannya dari kami,tak de pengalaman sangt dalam berdebat Arab, ada la juga itupun dua tiga orang. bak kata kami sendiri , cakap Arab pun tak lpas lagi, tapi nk masuk debat, haha.itulah rendh gila diridiri kami ini.:) jadi kami mengambil peluang untuk mumarisahkan dalam percakapan Arab dengan berdebat :)


nak bercerita kepda pembacapembaca semua mengenai team aku TAMHIDI B
perlawanan kami ada 5 pusingan, 3 kali pusingan untuk hari sabtu dan 2 kali pusingan hari ahad. takde ape yang nk di gempakkan sangat mengenai team kami. memang tak terfikir untuk menang , just enjoy ja nk masuk, 
bak kata ADIBAH :
" aku takmau la masuk ke peringkat suku akhir, banyak hal lagi aku nk buat"
( ada pertokokan kalimah disini, hehe)

HARI SABTU


Pusingan 1 :
 |TAMHIDI B VS SWING|
TAJUK USUL :    
الحوار أفضل سبيل لتسوية المشكلات والأزمات الحزبية

Tajuk ini , team kami tak well prepared pun. sebab tak sempat nak berbincang mengenai hujah serta konsep. tapi cuma salin balik dari teks kumpulan lain. Agak kelakar bagi aku, agak cingcai je aku buat. ok lagi ahli aku buat . sebab memang sangat tak prepare pepun. kalu ade pun sikit aja. kami hukumah mereka mu'arodoh.

Komentar dari juri :
 أرجواليكم لتمارس تكلمكم من حن حيث النحوى والتشكيل.مشروع اليوم مقبول

Alhmdulillah , sangat tak sangka, kmi menang, beza markah dengan diorng pun satu sahaja. tapi pendebat terbaik adalah dari kalangan ahli mu'arodoh, Beza markah 1.

kemudian ..

Pusingan ke2 :
| TAMHIDI VS KOLEJ KEDIAMAN JATI |
TAJUK USUL :
المشاركة في الأنشطة الطلابية بالجمعات تساعد على التقدم الأكاديمي

Kmi still hukumah mereka muarodoh. kali ini kami agak bersedia. sebab tajuk ini sangat mudah untuk membina konsep. sangat best . ada seorang pelajar warga Negro kot rasanya larh main teka je nih , nama Abu, wajah dan kulitnya berwarna hitam dia pelajar luar negara yang menuntut pengajian di dalam U kami.sangat lawak bila dia melontarkan hujahnya, banyak persoalan jika dibndingkan hujahnya , kaifa? mata? aina? limaza ? dan kalimah kalimah yang sama erti dengannya. Pihak lawan sangat beremosi , tambahtambah pembangkang pertama dan juga ketiga.

komentar dari juri :
هذه ليس المناظارة ولكن المجادلة. أنتم من صف المعارضة لم يستطيع لفهم جيد عن مشروع اليوم. كلا فرقين عندهم خلاف عن الحجتكم
 dan banyak lagi komenkomenya. dan kali ini Alhmdulilah kami menang untuk pusingan kali kedua. dan pendebat terbaik adalah dari klgn pihak lawan , Abu. beza markah 3.

Pusingan ke3:
| TAMHIDI B VS FAKULTI PERUBATAN B |
TAJUK USUL :
توحيد الجهود التشريعية والتنفيذية لمحاربة الرشوة في ماليزيا ضرورة

Kami still menjadi pihak kerjaan. Alhmduliilah kami menang. seperti biasa pendebat terbaik dari kalangan pihak lawan, kak Atiqah. waktu sebegini agak cool sedikit. takde ape masalah. cuma kami punya konsep agak memeningkan. Tiada komnetar  sangat dari pihak juri. kebiasaanya hanyalah dari segi nahu sahaja. beza markah 4 kot ke 5 , nth la .


dan  HARI AHAD ..

Pusingan ke4:
| TAMHIDI B VS FAKULTI SYARIAH DAN UNDANG-UNDANG B|
TAJUK USUL :
الزرعة أساس لتقدم اقتصاد البلاد

WAAA .. lawan dengan pelatih kami sendiri haha. ha waktu ini agak sengit laa. kami tetap menjadi hukumah. tajuk ini sangat menarik untuk berbahas bahas, haha. dahla lawan dengan kumpulan yang sangat hebat, haha :) kami bantaii je la ^^  membuang perasaan takut, dan gelabah, biasa aja je , gemuruh itu ada tak tak over, hehe.

komentar dari juri :
ماشاالله كلا فرقين جيد جدا.  وقويا. أن لم أستطيع ليقرين انتم. الدرجة ليس كثير بينكم. تلاتة فقط.

haha. time nih aku sangat letih, berpikir untuk pergulungan, tibai je ape yang patut, hhe :)
nahu dan sorof dan uslub bahsa arab aku berselerakan entah kemana,  , nasib baik juri tuh melyu, boleh la dia nk paham. tapi tak pe beza markah hanya 3. Kakak-kakak tuh lah yang menang.:) terbaekk punya. anyway Praise to Allah.

Akhir sekali :
|TAMHIDI B VS FAKULTI BAHASA DAN UTAMA |
TAJUK USUL :
حل مشاكل العنف لدى الطلاب مسئولية لأفراد

ha time ini kami jadi pihak pembangkang. agak kelam kabut gak la , even dah ade teks dah paham dah tjuk usul tuh , cuma yang takut je  taktau konsep apa yang akan di bawa oleh pihak kerajaan. dan akhirnya kami kalah. la bak's. tak menghrap pun untuk menang. :) tapi tak pe kami kalah bermaruah, Alhmdulillah. 
keduadua hari ini berjalan dengan baik :)


Alhmdulillah , kami dapat juga sedikit pengalaman yang berguna, serta inshAllah ingin lagi untuk meng"improve"kan bahsa arab . I love it !! tahun depan ada lagi, inshAllah tak lepas peluang ini :))


*Alhmdulillah dapat tangga ke 11 untuk pdebat terbaik :)*

tiada bermaksud untuk membangga diri ,  tapi kesukaan untuk ku berkongsi pengalaman dengan pembaca semua :) 


::TAMAT::


كل شئ و النجاح من الله. الحمدلله


credit kepada merekamereka yang bertungkuslumus dalam pendebatan. terima kasih saya ucapkan atas pertolongan dan nasihat menasihti anda semua tidak ku pernah lupa, satu pengalaman yang berharga mngjar hidup ku untuk mengenali masyarakat sekitar di kampus. Alhmdulillah. Moga Allah merahmati kita semua

*ADIBAH**INTAN**HIDAYAH**ASMA**SAKINAH**SYUHADA**BUSHRA**HANIS**RAIHANA**AMIRUL*



NAH ! tiada apeape yang inginku katakan hanya ini sahaja
:) hehe



thankyousyukronjazakallah

ibtisam92
^^

laukpaukdi campus

Bissmillahirrahmanirrahim





(tajuk aku punya post takde kena mengena pun dengan post ni )



First time I have alot of presentation. Oh ! actually , in first semester, there  are  not much or stress on about presentation, but mostly quiz. ermm and others activities such debate in Arab , and acting. But, this second semester, our lecturers are more stressing on presentation . perghh ! quite busy.busy.and busy. seems every night , I must well prepared for my task. so  that,I will get a good and satisfied mark for my carry marks.I hope so I can contribute well for my task , but , I did not means to astray a main intention which is , LILLAHITA'ALA FI KULLI UMURI.

What presentation I had done was :

a) Law and society ( squatters)
b) Arab presentation (ma' zamzam)
c)Arab presentation for the chapter that have been given by my lecturer (darsu robi' wa komis)

ha'aa. mybe only three prensentation I have done.even there are only three presentation , but I have another task to do :) oh ! busy !


then , another task( before due date of submission )
a) Muqabalah ( fi usbu'ul qadim fi yaumul isnain)
b) quiz for Arab 3 and 4 , BI 4
c)demostrative speech (not do yet)
d)role play
e) debate BI for English for Law 4
f) presentation for Arab subject 3 ( Fathul mekah)
then??
what else .. ??
hmm
-
-
-
-
-
-



ok that's all . nothing to write here , I just write about my life in campus.  Many things that I have faced become different day by day.
the end




notes : On saturday and sunday I will having Musabaqah 'anil munazoroh lughatul Arabiyah. Hope so ,representative from tamhidi and Nilam may do well and  get good result. InshAllah :)








ibtisam92
^^

Munazoroh Lughatul Arabiyah

Bissmillahirramanirrahim

Alhamdulillah, 
I love Arab. When I was a child, I always dream that, I can be a lecturer that I can speak in Arab language. Oh . but when I was in secondary school, my Arab subject mark, does not gave any spirit to study hard for this subject. Mybe , I really crazy (wow) with Additional Mathematics on that time . All the subjects except ADDMATH, I put it away (haha).

So .when results was came out , I realized that , my gred for Arab Subject , was not too satisfied for me. I cried ! hmm. then now , I am studying in USIM.  This university very concern with Arabic, and stressed the students,to speak and may expert all the methods for it. Yyeah ! all method nahu and sorof I forgot. 
(padan muka! sape suruh tak amikberat)

ah ! All this was passed by times. I should take this a note for me, so that I not repeat the bad attitude for this matter again and again.

I am very praise to Allah, because I have a friend and a lecturer who are experting in Arab Language. Mostly, I asked my friend. Itu lebih mudah, she knows me well.

Then, I did not miss the golden opportunity to participate in Arabic Debate.I hope so  I can gain my knowledge and some benefits input from it :) Even before this I zero in Debate Arab , because I don't have any experience in this language. But, when I was in secondary school, I only have an experience in Malay Debate only and I was being 3rd Minister .
( sangat suka bercakap, berbantah,berleter;great experience on this moment)

InshAllah
Allah yusahiluni fi kulli umuri



#I got first experienced last night :)



ibtisam92
^^

Palace of Justice

Bissmillahirrahmanirrahim

kembali balik pada kisah aku di kampus :)
se"busy-busy' mana pun aku di kampus ,TSU pasti akn buat program for this second semester. Today , kami jalanjalan di sekitar Putrajaya di KUALA LUMPUR, of course la kan, bandar yang gah dengan pembangunan , kemewahan, kacantikkan , keselesaan , keberandaan , dan sama kalimah dengannya .

jadi aku kat sini bukan nak cerita panjangpanjang , aku buh gambar ja, cukup lah ia menceritakan segalannya :)

let's see !


dalam bas :) bertolak pukul 8 lebih


jauh sungguh perjalanan dari Nilai ke Putrajaya
haha , emm tak la jauh sangat ade lah dalam 45 minit mcm tuh :)


saya duduk di kerusi belkang sekali :) jadi sempat lah aku snap some pictures for amazing places 
ini bangunan DEPARTMENT OF CIVIL AVIATION


ha ini aku tak perasaan bangunan apa
:(



Alhmdulillah dah sampai :)
PALACE OF JUSTICE


ha tu diaaa , lawatan kami buat pertama kalinya :)


Istana Kehakiman berhadapan dengan Masjid Sg . Besi
sangat mengagumkan struktur binaannya




ha ini pulak bukubuku law, d perpustakaan dalam palace tuh
sangat besar. kat sini jugak tempat hakimhakim Malaysia nak buat rujukan.library-nya sangat besar,kalu tak silap ada puluh ribu bape nth buku law kat sini. tak ingt~~


ha ini lagi bukubuku. sape yang betulbetul minat sahaja nak jadi lawyer baru layak pegang bukubuku sebegini, kalu aku tak kot 


edisi terbaru:)


::JUSTICE HALL OF FAME::
d muzium istana kehakiman



gambargambar hakimhakim


replika batu bersurat

ok cukup la tuh untuk gmbar  di Istana Kehakiman, jum !! gambar di Taman Warisan


di sekitar kawasan taman tersebut :]




 rasa mcm sedap ~~tapi tak makan pun,heee


ayuh! kita berjalan lagi , melihat buahbuahan tempatan ^^

then, seterusnya , wa ba'da zalik di Taman Botani :)



d jambatan :)




subhanallah :) 



hee  :)


bunga orkid la !
MasyAllah ~

dan banyak lagi pictures yang aku snap, kawasan yang tertarik menarik hati aku untuk menghayati keindahan alam semulajadi. semuanya itu kebesaran Ilahi
::SUBHANALLAH , MASYALLAH::

dan lastly , 





.......
the end


bila dah akhir zaman

Bissmillahirrahmanirrahim


bila dah akhir zaman ..
 banyak benda yang tak ada dalam sunnah
kita akan buat syariat yang baru
maka jadilah bidaah
sedangkan agama Islam kita tu dah lengkap
tak perlu ditokok tambahkan

bila dah akhir zaman ..
pemimpin negara sendiri pun nak menentang
maka , ciptalah puak yang lain
kononnya ingin membetulkan si pemimpin ini
sedangkan kita tak tahu
ia boleh memporak perandakan masyarakat
boleh memecah belahkan masyarakat
padahal boleh aje kita nak betulkan 
tapi ikutlah cara Islam yang sebenar

bila dah akhir zaman ..
perkara iktilat perkara yang biasa bagi masyarakat sekarang
kononya ia ada sedikit maslahah
tapi kita tak sedar banyaknya lagi mafsadah yang akan ditimpa
nauzubillah

bila dah akhir zaman ..
masalah yang kecil kita besar besarkan
masalah yang besar apatah lagi

bila dah akhir zaman ..
cara tutup aurat pun macammacam gaya
tak salah jika ia masih dalam syariat Islam
tapi yang hairannya gaya atau fesyen tuh tak selari dengan syariat Islam
tapi dinamakn FESYEN ISLAM

bila dah akhir zaman ..
ayatayat Allah kita memperolok-olokkan
menafsir ayat Alquran dengan penuh hawa nafsu
ikut dan je nak tafsir ayat
dan sampaikn kepada orang
dan orang yang mendengar pun akn mengiyakan dan menerima dengan seadanya
padahal apa yang disampaikan oleh orang tersebut adalah salah
tak sama dengan pentafsiran ayat alquran dengan sebenar
Astagfirullahazim

bila dah akhir zaman ..
perkara yang benar
kita sembunyikan 
ye la bila kita bongkarkan takut nanti kita pulak yang kena pulau
kena sisihkan
jadi kita pun ambil kesempatan nak soroksorokkan perkara yang benar


bila dah akhir zaman..
banyak orang yang terpedaya dengan cakapcakap orang
banyak yang kita percaya butabuta
tnpa kita selidik
jadi tak hairanlah kalu terjadinya fitnah sesama sendiri

bila dah akhir zaman ..
kita tak sedar yang kita perlu top up ilmu kita
baru kita boleh bagitau kat orang lain
dengan perkara yang benar
tapi masalahnya baru sekelumit ilmu kita dah nak angkt bakul sendiri
dan tanpa kita mengakaji perkara yang lain
then
nak ajak orang lain
tapi cara kita tak sedar
kita buat tuh tak kena cara yang betul

bila dah akhir zaman ..
hasad dengki dan penyakit iri hati lah punca jadinya permusuhan
dan dua penyakit tuh lah yang berkembang biak dalam hati kita
pada  masa ini
tapi kita anggap perkara ini biasa sahaja
padhal ia perkara yang besar yang patut kita jaga elokelok
jika tak kawal baikbaik
maka padahlah diri kita
La haulla wala quwataillah billahil aliyil'azim

bila dah akhir zaman ..
banyak syariatsyariat dan hukumhukum Islam semakin  dipermudahkan
kononya hukum Islam tak sesuai untuk digunakan pada zaman sekrang
jadi tak hairanlah banyk keskes jenayah kian meningkat di dunia ini




::SEMOGA ALLAH MELINDUNGI KITA SEMUA DARI FINTAH AKHIR ZAMAN::
AMIN
:)



ibtisam92
^^

kuatkan diri mu !

Bissmillahirrahmanirrahim



Alhamdulillah, aku sangat bersyukur kepada Allah, kerana Dia memberi masa dan ruang untuk aku beribadah kepadanya. Sudah sekian lama aku tak update blog aku, hmm tak la lama sangat, lebih kurang dua minggu la aku tak share something dalam blog aku ni. Kesibukkan aku yang kian hari kian menerjah, sangat sibuk dan aku takut sekiranya kesibukkan aku  dalam menguruskan hal dunia  aku lupa tentang Mu ya Allah. 
La haulla wa la quwataillah billahil'aliyil azim.


Setelah seminggu aku bercuti mid term di rumah, menerbit kisah duka itu lebih banyak dari kisah suka bersama keluarga. Betul lah apa yang dikatakan oleh seorang ustaz, jalan yang aku tempuhi sekarang ini bukan jalan bahagia I means that, bukan jalan yang senang-2 dan yang  mudah-2, tapi jalan yang aku pilih itu jalan yang penuh cabaran dan berliku-liku, kearna sukarnya insan insan di dunia  ini untuk terima perkara yang dah lama di kabusi dengan amalan amlan mereka ( yang tak da dalil pun mengenainya ) dengan amalan yang sebenarnya ( amalan sunnah ) yakni amalan yang memang patut untuk kita melaksanakan. Kira nya apa yang aku kisarkan dalam post ini bukan bermakna aku mengangkat diri, bahawasanya aku insan yang terbaik dalam melaksanakan amalan sunnah. Tapi kesedaran dalam diri aku itu ada dan terbitnya bila aku berada di sini, mendapat satu input yang sangat bermakna .
" AKTIVITI KEHIDUPAN KITA SEHARIAN MEMERLUKAN DALIL- DALIL DARI ALQURAN DAN ASSUNAH DALAM MENGAPAI KEREDHAAN ALLAH"
Jika kita sebegitu barulah kita boleh katakan " AYUH KITA AMALKAN SUNNAH KEKASIH ALLAH YAKNI NABI MUHAMMAD SAW"
Jika kata sahaja tapi tak amal tak kaji , ia hanya kata kata kosong sahaja tak da intipati.


Tulisan yang aku kisarkan itu, adalah dari pemahaman aku tentang pentingya dalam menuju kehidupan di dunia ini dalam keredhaan Allah. Banyak perkara dalam masyarakat kita yang kita perlu ubah dan hadirkan amalan sunnah itu. Walau bagaimanapun, aku disini terlebih dahulu perlu mengetahui lebih banyak tentang perkara-2 tersebut , jika begitu, mudah lah bagi diri ku itu menarik keluarga dan adik beradik ku terlebih dahulu dalm manhaj yang sama.


Panjang sungguh aku menghuraikankan, harap nya the readers understand what I am trying to write and share with you.


Berbalik pada kisah yang sebenar, post yang lalu ada aku kabarkan aku kerap kali menangis dan ber'awatif, dan ia amat sukar bagi aku untuk menebalkan hati ini dengan perkara perkara yang remeh sebegini. 


Dan keadaan aku yang sebegitu juga terjadi juga bila berada di kampus. Asal  bila aku teringat mengenai kisah duka dan memedihkan hati, asal aku bercerita kepada kawan-2 apa yang terjadi pada aku dengan orang-2 yang sayangi, pasti, akan menangis. 




" yann !! jangan nangis !sabar ! itu baru ujian yang sikit Allah beri  kepada yan ! ingat ada orang yang lebih teruk dari yan . sabar lah ! Allah sayang yan. " 
Kata-2 semangat sebegini acapkali akan aku dengar dari bibir rakanrakan seperjuangan bila mana mereka lihat aku jatuh dan lemah semangat.


 Aku nangis bukan kerna aku di marahi, bukan kerna aku tak boleh hadapi cabaran sebegitu, tapi aku nangis kerna aku sayangnya orang-2 yang aku cintai itu supaya mereka itu berada di landasan yang betul yang telah ditetapkan oleh Allah. Percayalah sahabatsahabat ku ! jika anda semua mengalami nasib sebegini, perasaan dan tekanan jiwa anda akan sama seperti aku. Aku nak mereka itu seperti kita, apa yang aku dapat disini, memang sebenar benarnya dengan perasaan kasih dan cintanya aku kepada mereka , ingin ku luahkan, ingin ku khabarkan bahawasanya ,mereka perlu tahu keadaan yang sebenar. Bahawasanya kita sekarang berada dalan fitnh yang besar fitnah akhir zaman ,aku nak ajak mereka lari dari segala fitnah yang berkait rapat mengenai Agama ISLAM. samasama kita jaga agama kita , jangan kita termsauk dalam golongangolongan yang suka menyebarkan fitnah agama kepda masyarakat. Ia akan menjadi lebih parah separah parahnya jika kita biarkan.


Firman Allah swt :
" Wahai orangorang yang beriman bertakwalah kepda Allah , dan katakanlah perkataan yang tepat benar (dalam segala perkara) supaya ia memberi taufik dengan menjayakan amal-amal kamu, dan mengampunkan dosadosa kamu! Dan ingatlah sesiapa yang taat kepada Allah dan RasulNya , maka sesungguhnya ia telah berjaya mencapai sebesar-besar kejayaan"
[AL-AHZAB 30:70-71]


Kata Ibnu Kathir, Allah swt telah berfirman memberikan perintah kepada hamba-hambanya yang beriman untuk bertakwa dan beribadah kepdaNya suatu ibadah yang sekan dia melihat Nya serta mengatakan " perkataan yang benar" . Iaitu yang lurus tidak bengkok dan tidak menyimpang. Allah menjanjikan mereka jika mereka melakukan demikian, Allah akan membalas mereka dengan di perbaikinya amal-amal mereka iaitu dengan diberinya taufik untuk beramal shalih di ampuni dosa-dosanya yang lalu serta apa yang akan terjadi pada mereka di amasa yang akan datang.
Allah Ta'ala memberikan ilham kepada mereka untuk bertaubat. Kemudian Allah swt berfirman " dan barangsiapa Allah dan RasulNya maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar" . Hal itu adalah bahawasanya dia dijaga dari api neraka yang menyala-nyala dan dimasukkan ke syurga yang penuh kenikmatan. Ikrimah berkata " AlqaulussSadid adalah . Laa ilaaha illallaah ( tidak ada ilah yang berhak untuk diibadahi kecuali Allah)". Sedangkan yang lainnya berkata : " Assadid adalah kejujuran" 

#" yan , bersyukurlah kau kerna Allah memberi kekuatan sedikit kepda mu , untuk mengkhabrkan kepada keluargamu mengenai kebenaran yang hakiki. ada lagi sahabatsahabat kita yang lain yang tak mampu nak lakukan seperti kau"
#"kita kena ada strategi inshAllah , lukiskan strategi itu buat masa sekarang , agar kita ada cara yang terbaik dalam menarik mereka kepada perkara yang betul"
#" tunjukkan sikap dan akhlak yang terbaik ! "
Dan banyk lagi kata-2 dari sahabat-2 aku, yang menyuntik semangat, jazakillahukaironkathira kawan dan salah seorang guru ku dan begitulah kepada sahabat-2 ku ! Seandainya dirimu mempunyai masalah yang serupa dengan ku, sesama kita berkongsi masalah, barulah kita ada cara nak ubati perasaan.


NOTES :
Firman Allah swt :
"Sesungguhnya telah di wahyukan Allah kepda kami bahawa azab Allah akan akn ditimpa ke atas seseorang yang mendustakan dan berpaling dari hidayat"
[TAHA :48]


Kata Ibnu Kathir, maksudnya Allah Ta'ala telah memberitahu kami mengenai apa yang telah Dia wahyukan kepada kami berupa wahyu yang ma'shum (terlindungi) yaitu bahawa adzab itu kan di timpa kepada orang -orang yang mendustakan tanda-tanda kekuasaan Allah dan berpaling dari perbuatan taat kepadaNya.


               #hanya lakaran kehidupan

ibtisam92
^^

Penyakit wahan

Bissmillahirrahmanirrahim


Daripada Tsauban r.a, Rasulullah bersabda :"Hampir tiba suatu masa di mana bangsa bangsa dan seluruh dunia akn datang mengerumuni kamu bagaikan orang orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka. Maka salah seorang sahabt bertanya ," Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu ? ". Nabi saw menjawab , "bahkan kamu pada hari itu banyak sekali tetapi kamu umpama buih di waktu banjir dan Allah swt mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuhmusuh kamu dan Allah swt akn mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit 'wahan'. Seorang sahabat bertanya, " Apakah penyakit wahan itu wahai Rasulullah? ". Nabi Muhammad saw menjawab " cinta pada dunia dan takut pada mati"
(hadis riwayat Abu daud)



Maksudnya lebih kurang begini. Sungguh benar apa yang disabdakan oleh Rasulullah s.a.w. Keadaan umat Islam kini menggambarkan kebenaran sabdaan Rasulullah s.a.w.

Umat Islam walaupun mereka mempunyai bilangan yang banyak, iaitu lebih kurang 1000 juta(1/5 penduduk dunia), tetapi iman, akidah serta pegangan islam tidak sekuat mana umpama buih2 diwaktu banjir, datang arus atau badai yg lain lenyaplah buih2 tersebut, yakni selalu dipersendakan dan menjadi alat permainan bangsa-bangsa lain. Mereka ditindas, diinjak-injak, disakiti, dibunuh, dan sebagainya. Bangsa-bangsa dari seluruh dunia walaupun berbeza-beza agama, mereka bersatu untuk melawan dan melumpuhkan kekuatan umat Islam. Sebenarnya, segala kekalahan kaum Muslimin adalah berpunca dari dalam diri kaum Muslimin itu sendiri, iaitu dari penyakit 'wahan' yang merupakan penyakit campuran dari dua unsur yang selalu wujud dalam bentuk kembar dua, iaitu "cinta dunia" dan "takut mati". Kedua-dua penyakit in tidak dapat dipisahkan. "Cinta dunia" bermakna tamak, rakus, bakhil untuk mendermakan harta di jalan Allah S.W.T. Manakala "takut mati" pula bermakna leka denan kehidupan dunia dan tidak membuat persiapan untuk menghadapi negeri akhirat dan tidak ada perasaan untuk bekorban dengan diri dan jiwa dalam memperjuangkan agama Allah S.W.T. Kita berdoa agar Allah S.W.T menurunkan mushrahNya kepada kaum Muslimin dan memberikan kepada mereka kejayaan di dunia dan di akhirat.




Let's watch this video  :) you may get some benefits and realise sth




samasama kita renungkan
:)



ibtisam92
^^

muqabalah : temuramah

Bissmillahirrahmanirrahim


Muqabalah yakni temuramah ,
 adalah sebahagian assignment aku ,yang diberi oleh Ustazah Mina kepda pelajar2 TSU tempoh hari untuk disiapkan dalam masa mid sem break ini.
Aku mencari-cari insan yang bakal aku menerjah dan menyoal serta menemubual dengan berbahasa Arab :)
 perghh ayat aku bukan main ape lgi kan? hehe

entah ape yang aku akan menyoalkan kepda insan yang ku cari itu
mulamula terasa di hati nk menemubual ustazah aku di DMW 
tpi fikirfikir balek rasa mcm ngeri je pun nk g tanya,
haha, bhsa arab aku yang terkontang kanting lagi ni ,
 dh nk g soal dan temu ramah orang yang mengajar aku , 
tak terdaya aku untuk lakukan semua itu :)
[ayat pasrah ]
ye la . 
nanti kecewa pulak dia bila tgk ank murid nya sendiri yang masih tak fasihfasih cakap arab , *AKU LA TUH*
bukan apa, segan+malu+tersa lemah nya diri aku
hah! mcammacam perasaan aku di kala itu ~~


[haisshh, ngadangada la aku ni menngis pulak ::'AWATIF::]
hehe
*SAJE JE*

then , terfikir balek , aku kena gak buat temuramah secepat mungkin
masa hnya seminggu
makan+minum+tidur+hangout+solat+belajar+bacabuku+ em apa lgi ?
sehari hari aku lakukan
dah sampai hari RABU
terus tukar hati
nk temuramah dengan seorang adik junior yg muda dua tahun dari aku
sekarang dia FORM 4,
Atas dasar dia itu seorang peljar yang sangat terer Arab , dan
dia adik kepada kawan baik aku
sangat mudah aku nk berkomunikasi dan ber'wawancara'  bersamanya
tajuk aku pilih untuk berbeual dengannya pun quite easy wa sahl
senang je kerja aku 
^^
some of my friends , they know what the easier  matter I  made to complete this assignment lastnight
:]
hehe


dan akhirnya , assignment MUQABALAH aku dh siap !
alhmdulillah


note :
to - HANISAH , thank you very muchmuchmuch :) ,you are too funny and much sense humour to me,:)) childish ~ you are the one who being a cooperative person  to me , and ease  my work to complete my assignment

JAZAKILLAHUKAIRONKATHIRA
MAY ALLAH BLESS YOU IN YOUR LIFE (,")INSHALLAH
AND I HOPE YOU MAY ACHIEVE WHAT YOU WANT TO BE ONE DAY
AMEN




nah! ambik! kak bagi kat nisah TERIMAKASIH AWARD utkmu
hehe


bersama




loves crab! :D



:::END:::


Ibtisam92
^^