Teka-teki Imam Ghazali :)

Bissmillahirrahmanirrahim


Suatu hari Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya dan kemudian beliau memberikan pertanyaan teka-teki…

Imam Ghazali : “Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?”



Murid 1 : Orang tua


Murid 2 : Guru


Murid 3 : Teman


Imam Ghazali :
Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu adalah janji Allah SWT bahwa setiap yang berjiwa pasti akan merasakan mati (Surah Ali-Imran : 185).

Imam Ghazali :
 “Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini?”


Murid 1 : Negeri Cina


Murid 2 : Bulan


Murid 3 : Matahari


Iman Ghazali :
 Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kendaraan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.
Imam Ghazali :
“Apa yang paling besar di dunia ini?”



Murid 1 : Gunung


Murid 2 : Matahari


Murid 3 : Bumi


Imam Ghazali :
Semua jawapan itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A’raf : 179).
“Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk (isi neraka Jahanam) kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah SWT) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah SWT), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah SWT). Mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai”.

Imam Ghazali :
“Apa yang paling berat di dunia?”

Murid 1 : Baja

Murid 2 : Besi

Murid 3 : Gajah

Imam Ghazali :
 Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Ahzab : 72).
“Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanat[*] kepada langit, bumi dan gunung-gunung, maka semuanya enggan untuk memikul amanat itu dan mereka khawatir akan mengkhianatinya, dan dipikullah amanat itu oleh manusia. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan amat bodoh”.
[*]: Yang dimaksud dengan amanat di sini ialah tugas-tugas keagamaan.
Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allad SWT meminta mereka menjadi khalifah (pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka karena gagal memegang amanah.

Imam Ghazali :
“Apa yang paling ringan di dunia ini?”

Murid 1 : Kapas

Murid 2 : Angin

Murid 3 : Debu

Imam Ghazali :
Semua jawapan kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali di dunia ini adalah MENINGGALKAN SHOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan sholat.
Imam Ghazali :
“Apa yang paling tajam sekali di dunia ini?”

Murid-murid dengan serentak menjawab : Pedang

Imam Ghazali :
 Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Karena melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri





 
 

[POSTPERINGATANUNTUKDIRIKITASEMUA]
ibtisam92
^^



aktiviti di kampus :)

Bissmillahirrahmanirrahim

Alhmdulilllah ,aku masih bernafas lagi , menghirup udara yang segar , menambahkan ingatan ku terhadap kebesaran yang Maha Pencipta :) dan merasa diri aku sangat kerdil terhadapNya, Subhanallah :)



Minggu ini , jadual aku sangat sangat padat :], ok biar aku listkan aktiviti apa yang berlaku sekitar minggu ini 20/12-24/12/2010
pada hari Isnin -Rabu :  program selangkah ke Usim bersama adik2 lepasan spm , tpi aku tak jadi la buddy diaorang , roomate aku jadi la, tpi bagi kos aku tak ramai kot ,sebb ada pelajar lepasn spm yang dapt mengikuti program ini tapi mereka tak mendaftar :) jadi bagi kos aku , seorang pelajar perempuan , dan buddy dia ialah roomate aku sendiri , Nik NurHaziqah :)  kalu pelajar  lelaki aku tak pasti berapa orang .even aku tak jadi , kesibukkan itu aku tetap dirasai :P

ok then hari rabu jugak aku ada discussion English 4 , nak menyiapkan scrapbook group aku , yang menceritakn and meng'create'kan new life orang mexico -a girl :)), ha , banyak sangat yang aku perlu siapkan , dan minggu depan dah kena submit :D
~~
dan pada malam rabu serta khamis , aku ada latihan bola tmpar , * aku bukan terer pon, saja nk join pertndingan ni * dan latihan itu di jalankan pada wktu malam , perhh , balik dari kampus pukul 7 malam, then sambung buat latihan , yang sangt kelakarnya , kami buat latihan dua hari je kot then hari kahmis kami dah lawan :] dan aku bukan real player , hnya sebgai pemain simpnan , hee~~ aku tak bape nk mahir serve , memndgkan tangan aku agk  lemah lembut untuk menmpar bola tersebut , hehe, sekuat mana aku tmpr bola , bola itu tak akan dan hanya hmpir2 nak lepas jaring,haa nasib tangan aku laa, kalu benda lain insyAllah , boleh  :P
dan esok ada lagi pertandingan bola tmpr , sambungan hari khmis :))
p/s : good luck kepada pemain2 sukan bagi Tamhidi Syariah dan Undang-Undang ( TSU),~~ moga  kita semua  meraih kejohanan :]
kalah menang itu adat permainan
^^
ha'a lupa lak aku nak cerita , hari khmis juga aku kena bagi tazkirah pagi untuk kuliah aku , dengan tajuk Bab berzikir di waktu pagi dan petang :) Alhmdulillah semuanya berjalan lancar =)
note : harap2 tazkirah yang aku sampaikan itu dpt diberikan pengajarn kepada kita semua, dan dapat di sampaikan  kepada orang lain serta mengaplikasikan dalam kehidupan kita, iNsyAllah :8


dan waktu yang berbaki ini , aku perlu siapkan assigmnet aku yang masih terbengkalai dan berbaki ini sebleum tarikh submit :];)


itu je kot

ibtisam92
^^

Hadis 10.11,12

Bissmillahirahmanirrahim

Alhamdulillah hari ini aku dapat 3 mutiara hadis, apabila aku selami syarah hadis, Subhanallah, menarik, jom terokai hadis tersebut :), inshAllah

Hadis ke-10( dari himpunan hadis Imam Nawawi) :

Abu Hurairah  ra berkata, Rasulullah saw bersabda : " Sesungguhnya Allah itu baik dan hanya menerima yang baik. Dan sesungguhnya Allah memerintahkan kepada orang-orang mukmin segala apa yang diperinthkan kepada para Rasul. Allah berfirman : " Wahai para Rasul , makanlah kalian dari makanan yang baik-baik dan kerjakanlah amal soleh" (Al-Mukminun;51) Allah juga berfirman :"Wahai orang-orang yang beriman makanlah kalian dari makanan yang baik-baik yang kami rezekikan kepada kalian" (Al-Baqarah;172)Lalu Rasulullah bercerita tentang seorang lelaki yang menempuh perjalanan jauh, hingga rambutnya kusut dan kotor. Ia lalu menadahkan kedua tangannya seraya berdoa : " Ya Rabb, Ya Rabb, sedangkan makanannya haram, minumannya haram, pakaiannya haram dan ia kenyang dengan barang haram. Maka bagaimana mungkin doanya dikabulkan?"[Hadis Riwayat Muslim]

Syarah mengenai hadis ini, terhijabnya doa kita jika kita membuat perkara yang dilarang oleh Allah , melainkan dengan bertaubat, InshAllah doa yang kita selalu pohon itu akan di makbulkan oleh Allah.Hal ini sudah jelas dalam hadis di atas menyatakan bahawasanya Allah tak kan mnerima orang yang sedang berdoa itu melakukan maksiat yakni memakan benda yang haram, melaksanakan kerja yang haram ,dan lain yang berkaitan perkara ynag haram, dan pasti anda semua pun sudah tahu perkara apa yang haram.dan  mana mungkin Allah akan terima doa kita. Oleh itu , sama-samalah kita renungkan diri kita kenapa selama ini doa kita tidak di mkbulkan olehNya, ya sudah terbukti , dalam masa yang sama kita melakukan perkra yang tidk disukai oleh Allah , jadi jangnlah salah kan takdr andai kita tak dapt apa yang kita pohon , salahkan dri kita sendri,kerna kita insan dan hmba yang tak terlepas dari melakukan kesilpan, di mana ksilapannya.  renung-renungkan dan ambil pedoman dari hadis di atas . sama-sama kita ya :D

Hadis ke-11 :

Abu Muhammad Al-Hassan bin Ali bin Abi Talib ra, cucu kesayanganRasulullah saw berkata, Aku telah hafal sabda Rasulullah saw : " Tinggalkn perkara yang meragukanmu dan kerjakan perkara yang tidak meragukanmu"[Hadis Riwayat Tarmizi dan Nasa'i, Tarmzi berkata." Ini adalah hadis hassan yang shahih]

Syarah hadis ini, jika kita rasa ragu dengan sesuatu perkara maka elakkanlah kita dari mengerjakan amalan tersebut , dan lebih baik kita tinggalkan perkara tersebut.takut nanti boleh mudaratkan diri kita sendiri.wanauzubillah

Hadis ke-12:

Abu Hurairah ra berkata Rasulullah saw bersabda : " Di antara tanda kebaikan keislaman seseorang adalah ia meninggalkan perkara yang tidak berguna baginya"[Hadis Hassan diriwayatkan oleh Tarmizi dan lainnya]

Syarah hadis ini,lengkapnya islam itu apabila kita tinggalkan perkara yang tidak mmberi manfaat sedikit pun untuk kita malah untuk Islam khasnya, hanya mmbunag masa, contonhya: online, berborak perkara yang kosong ertinya tidak ada inti percakapan kita tersebut, dan banyak lagi yang boleh kita senaraikan, jadi perkra-perkara sebegini lebih baik kita tinggalkan kan,kerna inilah sifat yang akhlak paling tertinggi, membuang sifat yang suka mmbuat perkara yang tidak berfaedh.

notis : anda boleh rujuk hadis Arbain Imam Nawawi :)

hadis-hadis ini untuk ana dan anda semua
renung-renungkan
^^
moga kita dalam RahmatNya
inshAllah

ibtisam92
^^

hari.hari.hari

Bissmillahirrahmanirrahim


diari kehidupan ku sehari-hari
( Isnin-Jumaat)
^^

5.oo/6.oo pagi :
bangun tidur , mandi solat , seterika baju jika belum lagi :

6.3o pagi :
 sarapan di rumah ja , menu : air milo menjadi pilihan hati bersama biskut gula-gula, heee

7.oo pagi :
 agak membuang masa di waktu ini , haha , ye laa siapkan diri, berlengah-lengah, malas nak turun lagi jika barisan beratur agak panjang , tunggu hingga kurang :) kalu nak cari pengalaman, turun dan berdiri boleh katakan stgh jam untuk tunggu bas, :) biasa la tuh , lumrah seorang pelajar.

8.oopagi-5.30/6.3o petang :
sampai di kampus, start my tutor and kuliah , quiet busy , tired but enjoyable , no more stress , tak perlu stress,

7.oo petang-9.oo malam :
kekdang sampai 7.3o petang :) tired.tired.tired, solat maghrib , mandi dan mempersiapkan diri untuk discussion arab, and ikut la subjeck ape yang perlu utnk di'discuss'kan

9.oo-11.oo malam :
kekdang hampir pukul 12 tengah malam , best ! kalu buat group discussion , alhmdulillah dapat banyak input :P

11.oo-1.oo pagi :
baru nak basuh baju  :) buat revision cket :)

dan kekdang 1.3o pagi baru tidur.
dan begitulah keesokkan dan keesokkan hari nya hingga hari jumaat :)
padat kan ? menjadi lumrah :8)

moga Allah permudahkan urusan ku sehari-hari ! :):)




mylife :D

Bissmillahirrahmanirrahim



since my second semester are progressing , it makes my life changed in this semester, it means that i have a very  packed timetable everyday, non stop , from 830-530 , then continue with discussion of arabic  subject starting every night at 830-1130 ( sometimes it end late). perhh ! never mind, it teaches me how to manage my time well, even the ambience of my life are changing , i hope i can adapt all this kindly. As i am in group one , its not same when i was in group four(first semester). For group one, it is compulsory for members in the group to have arabic consultation hour in a small group discussion at least 30 minutes everynight.

I wanna to list up my assigment in this post , oh ! i not have an intention to make known that i am very busy , it just  to remind me too :)

For subject GENERAL PRINCIPLES OF MALAYSIAN LAW : Assignment of contract law ( submit on this monday)

LAW AND SOCIETY : Get ready for presentation and assigment ( essay law) on 14th May with title "Squatters"

FIQH WAL MUJATAMIE' : Research about fatwa, and submit an assigment in the end of this december :) "fatwa 'anil tamasil"

ARABIC LANGUAGE 3 AND 4 : Just finish reading, 'irab, tamrin , nahwu, sorof , *REMEMBER! ; Enhance my arabic language by speaking oftenly in a day*~~ and consultation hour in everynight.inshAllah

ENGLISH 3: Scrapbook MEXICO, create a new person with a new lifestyle regarding the country that have been given by lecturer,submit in the end of December.
 and Article about law :)

ENGLISH 4 : Get prepare with Demonstrative speech, and role play on March , mybe :P



May Allah simplicity and bless my life ,inshAllah , Allah always with me :) 



Ibtisam92
^^



halaqah , TSU1 :)

Bissmillahirrahmanirrahim


alhmdulillah , akhirnya badan ajk oleh bahagian halaqah dari TAMHIDI SYARIAH DAN UNDANG-UNDANG  dapat juga menjayakan program halaqah yang akan diadakan oleh setiap group sendiri. Objektifnya  , nak rapatkan ukwah yang suda sedia terbina , nak saling ingat mengingati antra satu sama lain , berkongsi msalah dan pengalamn dan banyak lagi impak2 yang positif pabilanya adakan halaqah sesama rakan sendiri.





dan aku sangat bersyukur, kerna dengan halaqah aku dapat mengenali mereka , siapa mereka yang sebenar dan begitu jugalah aku , i know them as well they know me  :)) banyak juga kelemahan diri ku ini yang perlu dibaiki bahkan perlu di pertingkat ke arah yang lebih baik. Kerna traumadan pengalaman yang mengerikan  zaman kala purba aku dulu , beginilah diri ku yang sebenar selepas menghadapinya. agak berlainan berbanding semsa aku di zaman sekolah rendah .
biasalah pengalaman mengajar erti kehidupan sebenar :)

 -PANAS BARAN [X]
-CEPAT MELENTING [X]
-CAKAP IKUT DAN AKU JA TAK PIKIR PASAL HATI ORANG [X]
-BANYAK MULUT [X]
-BERGOSSIP ( tak la sangat) [X]

 dan banyak lagi kelemahan aku , aku hanya insan biasa , menumpang hidup di dunia untuk menunaikan amanah Allah , dan menegakkan agamaNya. BERUBAH SECARA PERLAHAN-LAHAN KE ARAH YANG LEBIH BAIK , InsyAllah ^^ semoga Allah memberi petunjuk kepada ku :D






diriku
ibtisam92

khayalan, fantasy

Bissmillahirrahmanirrahim


khayalan, wanita suka berkhayal , it is the true fact not contra ok . and i am also always being like that, ok for example
just listen to a song , we especially a women , we will dreams with  fantasy depand on that lyrics , oh it is waste our tyme right  ? yeah ! but that is the one of women's behaviour .

jadi , ( bahasa melayu la plak, senang nak tulis , hehe )
jadi , bila seorang wanita di beri pengharapan oleh seseorang  insan ,  terutama lelaki , maka wanita itu mudah terjatuh hati , senang sangat kan wanita itu untuk berjatuh cinta  means " cintan-cintun". dan wanita itu sangat lemah  untuk mengwal 'awatifnya. segelintir sahaja wanita yang mampu untuk mengwal perasaan sebegitu , jadi itu lah masalh hari ini , bernanah telinga kita dengar masalh sosial yang dihadapi oleh remaja sekarang, tambah-tambahan ber" couple" cukuplah bila si jejaka mengatakan " i love you " " awaklah perempuan yang paling baik yang pernah saya kenal" dan banyak lagi ayat-ayat pasrah ( ini bahasa yang aku selalu guna) tak pun ayat2 jiwang karat ,

kalu bagi aku naik meluat gak bila orang bercinta bagaikan nak rak , means that  ye la mengalahkan orang yang sudah berakad nikah  ataupun yang sudah bergelr suami isteri,walakin si pasangan tersebut belum bernikah lagi , sudah pelbagai perkara yang mereka lakukan , oh ! Ya Allah jauhilah aku dengan perbuatn keji sebegitu , aku tak  mahu tergolong dalam golongan tersebut.aminn.

jadi bagi si wanita termsuk juga diri ku yang suka melayan perasaan dan emosi , pandai2lah manage masalh tersbut. Adakah kwan, parents, cikgu, diorang ini boleh  bantu kita nak kwal sifat 'awatif tuh ? boleh ka? rasanya mereka boleh membantu kita dalam menangani sikap tersebut tapi mereka hanya mampu untuk memberi nasihat dan guidance , kita sahaja yang bergerak untuk kita mengwal sikap sebegitu , tak begitu ke ? sape lagi yang nak ubah diri kita jika bukan diri kita sendiri ? jadi diri kita perlu kuat .kuat sangat sangat dan tersangat, kerna kita BERAWATIF , kita  yang bergelar wanita inilah yang menjadi mangsa. eh bukan mangsa makan haiwan karnivor  ye , haha mangsa mnejadi fitnah dunia, dan mangsa  lelaki-lelaki yang jahanam untuk mengjahanmkn diri kita.

ha korang dan korang yang membaca post ini jangan salah tafsirkan ayat saya, i doesn't means that perempuan itu perlu menjadi ganas dan ksar tapi  sikap seorang wanita itu yang lahirnya dari azali lagi yang lemah-lembut, pemalu dan ayu  perlu dipelihara , cuma kita perlu mengawasi sikp 'awatif ini , kerna impaknya sangat buruk bila mana si wanita itu berlebihan dalam perasaan dan emosinya atau lebih known lagi " 'awatif "







(*.*)

itusahaja
ibtisam92

tahu VS tak tahu

Bissmillahirrahmanirrahim

TAHU vs TAK TAHU !
bila dah masuk ke alam universiti ni, bnyak benda yang kita baru belajar,tambahan pula untuk madah agama, bila saja aku berkenalan dengan subjek USUL FIQH , pasti banyak dalil yang aku dah tahu, yang mana boleh buat yang mana tak boleh buat, huh ! mcm berat je nk terima .Oh ! i means that, secara ghalibnya yang kita selalu buat benda tuh rupa2 nya benda yang tak boleh buat , so, nak ubah kepada sikap yang aku tak mahu buat itu mungkin makan masa yang lama, haishh ! lama sangat ka? rasa tak perlu nk lama-lama kot, kalu nk berubah ke arah yang lebih baik :)  betul tak ? sure la betul , tak yah dok ambil masa lama-lama, kang tak berubah jugak kita nih , bak kata ustaz " katak di bawah tempurung" kalu kita punya minda still tak leh nk open luas-luas, :):P

ha hal ini disebabkan kita terikat dengan adat nenek moyang kita , rupa-rupanya adat mereka tak  boleh diguna pakai even pada logik akalnya adalh baik jika kita lihat benda tersebut boleh mmberi manfaat kepada kita walhal , ia tak diterima oleh Allah, ini disebabkan ia bukan Sunnah Nabi Muhammad saw. (banyak kan penanda wacana aku) hee

Jadi inshAllah aku akan terima dengan penuh keyakinan kepada Allah apabila aku berpegang dalil al-Quran dan as-Sunnah. InshAllah ,
Ya Allah janganlah engkau membolak balik kan hati aku, kau tetapkanlah hati aku kepada akidah yang satu iaitu agama IslamMu, aminn :)



ibtisam92