Pin It

Widgets

Mengenali bidaah :)

Bismillahirrahmanirrahim


Apa itu Bidaah??Bidaah amaliah adalah penetapan satu ibadah dalam agama ini padahal ibadah tersebut tidak di syariatkan oleh Allah dan RasulNya.


Asy Syaikh Abdurrahman bin Nashir As Saadi memaparkan tentang bidaah . "Bidaah adalah perkara yang diada-adakan dalam agama. Sesungguhnya agam itu adalah apa yang datangnya dari Nabi saw sbgimana termktub dalam Alquran dan Assunah, Dengn demikian apa yang ditunjukkan oleh Alquran dan Assunah itulah agama dan apa yang bertentangan dgn Alquran dan Assunnah beerti perkara itulah bidaah. Ini merupakn definisi atau penjabaran erti bidaah. Sementara bidaah itu dari segi keadaannya terbahagi dua :


PERTAMA : bidaah iktikad ( bersgkut paut dgn keyakinan )
-bidaah ini juga diistilahkan bidaah qauliyah (dlm hal pndpt) dan menjadi ukurannya adalah sbda Rasulullah  yg driwayatkan dlm kitb sunan :
"Umat ini akan berpecah menjadi 73 golongan, semuanya berada dlm neraka kecuali satu golongan"
Para sahabt bertanya : " Siapa golongan yang satu ini wahai Rasulullah?"
Baginda menjawab : "Mereka yang berpegang dgn apa yg aku berada di atasnya pada hari ini dn juga para sahabatku" yang selamat dri perbuatan bidaah ini hanyalah ahlus sunnah wal jamaah yg mereka itu berpegang dgn ajran Nabi saw dan apa yg dipegang oleh para sahabt dlm perkara ushul (pokok) secara kesuluruhannya pokok-pokok tauhid , masalah kerasulan (kenabian) takdir masalah-masalah iman dan selainnya.

Golongan yg lain adalh golongan yg terkeluar dri jalan yg benar seperti KHAWARIJ, MUKTAZILAH, JAHMIYAH, QADARIYAH RAFIDHAH, MURJIAH dn pecahan2 golongn ini, semuanya adalah ahlul bidaah dlm perkara iktikad. dan hukum yg dijatuhkan kpd mereka dri pokok2 agama sesuai dgn selamat, tidaknya ahlus sunnah dri kejelikan pndpt perbuatan mereka.Masalah ini sgtlah pnjg untuk dibhsakan di sini.


KEDUA : bidaah amaliyyah (yg bersgkut paut dgn amalan ibadah)
-ini bermaksud penetapan suatu ibadah dalam agama ini padahal ibdah tersebut tidak disyariaatkan oleh Allah dan RasulNya. dan perlu diketahui bhwasanya setiap ibadah yg tidak disyariatkan oleh agama (penetap syariat iaitu Allah ) smada perinth itu wajib atau mustahab (sunnah) maka itu adalah bidaah amaliah dan msuk dlm sbda bginda Nabi Muhammad saw :


"Sesiapa yg mgmalkan suatu amalan yang tidak di atas perinth kami maka amalannya akan di tolak"


keran itulah termsuk kaedah yg dipegang oleh para imam termsuk IMAM AHMAD rahimahullah dan selain beliau menyatakn :
"Ibadah itu pd asalnya terlrang (tidak boleh dikerjakan)"


hal ini bermksud tidak boelh menetapkan atau mensyariatkan satu ibadah kecuali apa yg telah disyariatakan oleh Allah dan RasulNya.
BIDAAH PADA PANDANGAN ULAMA MUKTABAR


Bidaah adalah perkataan yang  diambil dri kata bida' iaitu al ikthiar atau mengadakan sesuatu tnpa adanya contoh sebelumnya. seperti yg termktub dalm KITAB SHAHIH MUSLIM BI SYARAH IMAM NAWAWI dijelaskan sebgai berikut :


"dan yg dimksudkan dalam hal bidaah berkata ahli bahasa dia ialah segala sesuatu tnpa contoh yang terlebih dahulu"dan jika ditujukan dalm hal ibadah pengertian2 bidaah tersebut antaranya
" Bidaah adalah suatu taabudi bertentangan dgn ALQURAN ASSUNAH dan IJMAK umt terdahulu"bidaah adalah kebaikan dari sunnah dan dia itu apa2yg bertentagan dgn alquran assunah dan ijmak umat terdahulu baik keyakinnya atau peribadatannya atau dia itu bermkna lebih umum iaitu apa2 yang tidak disyriatakn Allah dlm agama maka segala dri sesuatu yg tidak disyariatkan oleh Allah maka yg demikian itulah bidaah.
 Dari ALHARAWI bhwa bidaah ialah pndpt fikran yg mana tidak terdapt padanya KITAB (alQuran ) dan Assunah"


Ibn Hajar akl AsQalani dalm Fathul Bari menjelaskan"Dan yg dimksudakn dgn sbdnya " setiap bidaah adalah sesat" yakni apa yang diadakan dan tnpa dalil padanya dri syariat baik dgn jalan khusus mhupun umum"


Ibn Taimiyyah: "Bidaah dalm agama iala sesuatu yg tidak disyariatkan oleh Allah dan RasulNya iaitu tidak diperinthkan dgn perinth wajib atau perintah sunnah. adapun yg diperinthkan dagn perinth wajib dan sunnah serta diketahui perinth2 tersebut dgn dalil2 maka hal itu termsuk dalm syariat Allah meskipun ada perselisihan di antara ulamaada hal itu sudah diamalkan pada masa Rasulullah atau tidak"


Menurut Assyatibi : " bidaah adalah sesuatucara di dalam agama yang diadakan (baru) menyerupai agama dan dimksudkan dlm melakukannnya untuk bersunguh2 dalm beribdh kpd Allah swt"
Menurut Ibn Rajab: "yg dimksudkan dgn bidaah adalah sesuatu yg diadakan tnpa ada dsrnya di dalam syariat. adapun  suatu yg yg ada dsrnya dln syarak maka bukanlah bidaah meskipun dikatakn bidaah menurut bhasa"
Menurut Assayuti : " Bidaah ialah suatu ungakapan tentg perbuatan yg bertentagn dgn syariat kerena penyelisihannya atau perbuatan menjdikan adanya penmbahan dan pengurangn syariat"


Ulama besepakat bhwa mksud bidaah yg paling mengena atau yg dikatakan sesat adalah yg diertikan oleh IMAN ASSYATIBI


sekiann.


ibtisam92
^^

No comments: