Teka-teki Imam Ghazali :)

Bissmillahirrahmanirrahim


Suatu hari Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya dan kemudian beliau memberikan pertanyaan teka-teki…

Imam Ghazali : “Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?”



Murid 1 : Orang tua


Murid 2 : Guru


Murid 3 : Teman


Imam Ghazali :
Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu adalah janji Allah SWT bahwa setiap yang berjiwa pasti akan merasakan mati (Surah Ali-Imran : 185).

Imam Ghazali :
 “Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini?”


Murid 1 : Negeri Cina


Murid 2 : Bulan


Murid 3 : Matahari


Iman Ghazali :
 Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kendaraan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.
Imam Ghazali :
“Apa yang paling besar di dunia ini?”



Murid 1 : Gunung


Murid 2 : Matahari


Murid 3 : Bumi


Imam Ghazali :
Semua jawapan itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A’raf : 179).
“Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk (isi neraka Jahanam) kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah SWT) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah SWT), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah SWT). Mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai”.

Imam Ghazali :
“Apa yang paling berat di dunia?”

Murid 1 : Baja

Murid 2 : Besi

Murid 3 : Gajah

Imam Ghazali :
 Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Ahzab : 72).
“Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanat[*] kepada langit, bumi dan gunung-gunung, maka semuanya enggan untuk memikul amanat itu dan mereka khawatir akan mengkhianatinya, dan dipikullah amanat itu oleh manusia. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan amat bodoh”.
[*]: Yang dimaksud dengan amanat di sini ialah tugas-tugas keagamaan.
Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allad SWT meminta mereka menjadi khalifah (pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka karena gagal memegang amanah.

Imam Ghazali :
“Apa yang paling ringan di dunia ini?”

Murid 1 : Kapas

Murid 2 : Angin

Murid 3 : Debu

Imam Ghazali :
Semua jawapan kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali di dunia ini adalah MENINGGALKAN SHOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan sholat.
Imam Ghazali :
“Apa yang paling tajam sekali di dunia ini?”

Murid-murid dengan serentak menjawab : Pedang

Imam Ghazali :
 Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Karena melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri





 
 

[POSTPERINGATANUNTUKDIRIKITASEMUA]
ibtisam92
^^



aktiviti di kampus :)

Bissmillahirrahmanirrahim

Alhmdulilllah ,aku masih bernafas lagi , menghirup udara yang segar , menambahkan ingatan ku terhadap kebesaran yang Maha Pencipta :) dan merasa diri aku sangat kerdil terhadapNya, Subhanallah :)



Minggu ini , jadual aku sangat sangat padat :], ok biar aku listkan aktiviti apa yang berlaku sekitar minggu ini 20/12-24/12/2010
pada hari Isnin -Rabu :  program selangkah ke Usim bersama adik2 lepasan spm , tpi aku tak jadi la buddy diaorang , roomate aku jadi la, tpi bagi kos aku tak ramai kot ,sebb ada pelajar lepasn spm yang dapt mengikuti program ini tapi mereka tak mendaftar :) jadi bagi kos aku , seorang pelajar perempuan , dan buddy dia ialah roomate aku sendiri , Nik NurHaziqah :)  kalu pelajar  lelaki aku tak pasti berapa orang .even aku tak jadi , kesibukkan itu aku tetap dirasai :P

ok then hari rabu jugak aku ada discussion English 4 , nak menyiapkan scrapbook group aku , yang menceritakn and meng'create'kan new life orang mexico -a girl :)), ha , banyak sangat yang aku perlu siapkan , dan minggu depan dah kena submit :D
~~
dan pada malam rabu serta khamis , aku ada latihan bola tmpar , * aku bukan terer pon, saja nk join pertndingan ni * dan latihan itu di jalankan pada wktu malam , perhh , balik dari kampus pukul 7 malam, then sambung buat latihan , yang sangt kelakarnya , kami buat latihan dua hari je kot then hari kahmis kami dah lawan :] dan aku bukan real player , hnya sebgai pemain simpnan , hee~~ aku tak bape nk mahir serve , memndgkan tangan aku agk  lemah lembut untuk menmpar bola tersebut , hehe, sekuat mana aku tmpr bola , bola itu tak akan dan hanya hmpir2 nak lepas jaring,haa nasib tangan aku laa, kalu benda lain insyAllah , boleh  :P
dan esok ada lagi pertandingan bola tmpr , sambungan hari khmis :))
p/s : good luck kepada pemain2 sukan bagi Tamhidi Syariah dan Undang-Undang ( TSU),~~ moga  kita semua  meraih kejohanan :]
kalah menang itu adat permainan
^^
ha'a lupa lak aku nak cerita , hari khmis juga aku kena bagi tazkirah pagi untuk kuliah aku , dengan tajuk Bab berzikir di waktu pagi dan petang :) Alhmdulillah semuanya berjalan lancar =)
note : harap2 tazkirah yang aku sampaikan itu dpt diberikan pengajarn kepada kita semua, dan dapat di sampaikan  kepada orang lain serta mengaplikasikan dalam kehidupan kita, iNsyAllah :8


dan waktu yang berbaki ini , aku perlu siapkan assigmnet aku yang masih terbengkalai dan berbaki ini sebleum tarikh submit :];)


itu je kot

ibtisam92
^^

Hadis 10.11,12

Bissmillahirahmanirrahim

Alhamdulillah hari ini aku dapat 3 mutiara hadis, apabila aku selami syarah hadis, Subhanallah, menarik, jom terokai hadis tersebut :), inshAllah

Hadis ke-10( dari himpunan hadis Imam Nawawi) :

Abu Hurairah  ra berkata, Rasulullah saw bersabda : " Sesungguhnya Allah itu baik dan hanya menerima yang baik. Dan sesungguhnya Allah memerintahkan kepada orang-orang mukmin segala apa yang diperinthkan kepada para Rasul. Allah berfirman : " Wahai para Rasul , makanlah kalian dari makanan yang baik-baik dan kerjakanlah amal soleh" (Al-Mukminun;51) Allah juga berfirman :"Wahai orang-orang yang beriman makanlah kalian dari makanan yang baik-baik yang kami rezekikan kepada kalian" (Al-Baqarah;172)Lalu Rasulullah bercerita tentang seorang lelaki yang menempuh perjalanan jauh, hingga rambutnya kusut dan kotor. Ia lalu menadahkan kedua tangannya seraya berdoa : " Ya Rabb, Ya Rabb, sedangkan makanannya haram, minumannya haram, pakaiannya haram dan ia kenyang dengan barang haram. Maka bagaimana mungkin doanya dikabulkan?"[Hadis Riwayat Muslim]

Syarah mengenai hadis ini, terhijabnya doa kita jika kita membuat perkara yang dilarang oleh Allah , melainkan dengan bertaubat, InshAllah doa yang kita selalu pohon itu akan di makbulkan oleh Allah.Hal ini sudah jelas dalam hadis di atas menyatakan bahawasanya Allah tak kan mnerima orang yang sedang berdoa itu melakukan maksiat yakni memakan benda yang haram, melaksanakan kerja yang haram ,dan lain yang berkaitan perkara ynag haram, dan pasti anda semua pun sudah tahu perkara apa yang haram.dan  mana mungkin Allah akan terima doa kita. Oleh itu , sama-samalah kita renungkan diri kita kenapa selama ini doa kita tidak di mkbulkan olehNya, ya sudah terbukti , dalam masa yang sama kita melakukan perkra yang tidk disukai oleh Allah , jadi jangnlah salah kan takdr andai kita tak dapt apa yang kita pohon , salahkan dri kita sendri,kerna kita insan dan hmba yang tak terlepas dari melakukan kesilpan, di mana ksilapannya.  renung-renungkan dan ambil pedoman dari hadis di atas . sama-sama kita ya :D

Hadis ke-11 :

Abu Muhammad Al-Hassan bin Ali bin Abi Talib ra, cucu kesayanganRasulullah saw berkata, Aku telah hafal sabda Rasulullah saw : " Tinggalkn perkara yang meragukanmu dan kerjakan perkara yang tidak meragukanmu"[Hadis Riwayat Tarmizi dan Nasa'i, Tarmzi berkata." Ini adalah hadis hassan yang shahih]

Syarah hadis ini, jika kita rasa ragu dengan sesuatu perkara maka elakkanlah kita dari mengerjakan amalan tersebut , dan lebih baik kita tinggalkan perkara tersebut.takut nanti boleh mudaratkan diri kita sendiri.wanauzubillah

Hadis ke-12:

Abu Hurairah ra berkata Rasulullah saw bersabda : " Di antara tanda kebaikan keislaman seseorang adalah ia meninggalkan perkara yang tidak berguna baginya"[Hadis Hassan diriwayatkan oleh Tarmizi dan lainnya]

Syarah hadis ini,lengkapnya islam itu apabila kita tinggalkan perkara yang tidak mmberi manfaat sedikit pun untuk kita malah untuk Islam khasnya, hanya mmbunag masa, contonhya: online, berborak perkara yang kosong ertinya tidak ada inti percakapan kita tersebut, dan banyak lagi yang boleh kita senaraikan, jadi perkra-perkara sebegini lebih baik kita tinggalkan kan,kerna inilah sifat yang akhlak paling tertinggi, membuang sifat yang suka mmbuat perkara yang tidak berfaedh.

notis : anda boleh rujuk hadis Arbain Imam Nawawi :)

hadis-hadis ini untuk ana dan anda semua
renung-renungkan
^^
moga kita dalam RahmatNya
inshAllah

ibtisam92
^^

hari.hari.hari

Bissmillahirrahmanirrahim


diari kehidupan ku sehari-hari
( Isnin-Jumaat)
^^

5.oo/6.oo pagi :
bangun tidur , mandi solat , seterika baju jika belum lagi :

6.3o pagi :
 sarapan di rumah ja , menu : air milo menjadi pilihan hati bersama biskut gula-gula, heee

7.oo pagi :
 agak membuang masa di waktu ini , haha , ye laa siapkan diri, berlengah-lengah, malas nak turun lagi jika barisan beratur agak panjang , tunggu hingga kurang :) kalu nak cari pengalaman, turun dan berdiri boleh katakan stgh jam untuk tunggu bas, :) biasa la tuh , lumrah seorang pelajar.

8.oopagi-5.30/6.3o petang :
sampai di kampus, start my tutor and kuliah , quiet busy , tired but enjoyable , no more stress , tak perlu stress,

7.oo petang-9.oo malam :
kekdang sampai 7.3o petang :) tired.tired.tired, solat maghrib , mandi dan mempersiapkan diri untuk discussion arab, and ikut la subjeck ape yang perlu utnk di'discuss'kan

9.oo-11.oo malam :
kekdang hampir pukul 12 tengah malam , best ! kalu buat group discussion , alhmdulillah dapat banyak input :P

11.oo-1.oo pagi :
baru nak basuh baju  :) buat revision cket :)

dan kekdang 1.3o pagi baru tidur.
dan begitulah keesokkan dan keesokkan hari nya hingga hari jumaat :)
padat kan ? menjadi lumrah :8)

moga Allah permudahkan urusan ku sehari-hari ! :):)




mylife :D

Bissmillahirrahmanirrahim



since my second semester are progressing , it makes my life changed in this semester, it means that i have a very  packed timetable everyday, non stop , from 830-530 , then continue with discussion of arabic  subject starting every night at 830-1130 ( sometimes it end late). perhh ! never mind, it teaches me how to manage my time well, even the ambience of my life are changing , i hope i can adapt all this kindly. As i am in group one , its not same when i was in group four(first semester). For group one, it is compulsory for members in the group to have arabic consultation hour in a small group discussion at least 30 minutes everynight.

I wanna to list up my assigment in this post , oh ! i not have an intention to make known that i am very busy , it just  to remind me too :)

For subject GENERAL PRINCIPLES OF MALAYSIAN LAW : Assignment of contract law ( submit on this monday)

LAW AND SOCIETY : Get ready for presentation and assigment ( essay law) on 14th May with title "Squatters"

FIQH WAL MUJATAMIE' : Research about fatwa, and submit an assigment in the end of this december :) "fatwa 'anil tamasil"

ARABIC LANGUAGE 3 AND 4 : Just finish reading, 'irab, tamrin , nahwu, sorof , *REMEMBER! ; Enhance my arabic language by speaking oftenly in a day*~~ and consultation hour in everynight.inshAllah

ENGLISH 3: Scrapbook MEXICO, create a new person with a new lifestyle regarding the country that have been given by lecturer,submit in the end of December.
 and Article about law :)

ENGLISH 4 : Get prepare with Demonstrative speech, and role play on March , mybe :P



May Allah simplicity and bless my life ,inshAllah , Allah always with me :) 



Ibtisam92
^^



halaqah , TSU1 :)

Bissmillahirrahmanirrahim


alhmdulillah , akhirnya badan ajk oleh bahagian halaqah dari TAMHIDI SYARIAH DAN UNDANG-UNDANG  dapat juga menjayakan program halaqah yang akan diadakan oleh setiap group sendiri. Objektifnya  , nak rapatkan ukwah yang suda sedia terbina , nak saling ingat mengingati antra satu sama lain , berkongsi msalah dan pengalamn dan banyak lagi impak2 yang positif pabilanya adakan halaqah sesama rakan sendiri.





dan aku sangat bersyukur, kerna dengan halaqah aku dapat mengenali mereka , siapa mereka yang sebenar dan begitu jugalah aku , i know them as well they know me  :)) banyak juga kelemahan diri ku ini yang perlu dibaiki bahkan perlu di pertingkat ke arah yang lebih baik. Kerna traumadan pengalaman yang mengerikan  zaman kala purba aku dulu , beginilah diri ku yang sebenar selepas menghadapinya. agak berlainan berbanding semsa aku di zaman sekolah rendah .
biasalah pengalaman mengajar erti kehidupan sebenar :)

 -PANAS BARAN [X]
-CEPAT MELENTING [X]
-CAKAP IKUT DAN AKU JA TAK PIKIR PASAL HATI ORANG [X]
-BANYAK MULUT [X]
-BERGOSSIP ( tak la sangat) [X]

 dan banyak lagi kelemahan aku , aku hanya insan biasa , menumpang hidup di dunia untuk menunaikan amanah Allah , dan menegakkan agamaNya. BERUBAH SECARA PERLAHAN-LAHAN KE ARAH YANG LEBIH BAIK , InsyAllah ^^ semoga Allah memberi petunjuk kepada ku :D






diriku
ibtisam92

khayalan, fantasy

Bissmillahirrahmanirrahim


khayalan, wanita suka berkhayal , it is the true fact not contra ok . and i am also always being like that, ok for example
just listen to a song , we especially a women , we will dreams with  fantasy depand on that lyrics , oh it is waste our tyme right  ? yeah ! but that is the one of women's behaviour .

jadi , ( bahasa melayu la plak, senang nak tulis , hehe )
jadi , bila seorang wanita di beri pengharapan oleh seseorang  insan ,  terutama lelaki , maka wanita itu mudah terjatuh hati , senang sangat kan wanita itu untuk berjatuh cinta  means " cintan-cintun". dan wanita itu sangat lemah  untuk mengwal 'awatifnya. segelintir sahaja wanita yang mampu untuk mengwal perasaan sebegitu , jadi itu lah masalh hari ini , bernanah telinga kita dengar masalh sosial yang dihadapi oleh remaja sekarang, tambah-tambahan ber" couple" cukuplah bila si jejaka mengatakan " i love you " " awaklah perempuan yang paling baik yang pernah saya kenal" dan banyak lagi ayat-ayat pasrah ( ini bahasa yang aku selalu guna) tak pun ayat2 jiwang karat ,

kalu bagi aku naik meluat gak bila orang bercinta bagaikan nak rak , means that  ye la mengalahkan orang yang sudah berakad nikah  ataupun yang sudah bergelr suami isteri,walakin si pasangan tersebut belum bernikah lagi , sudah pelbagai perkara yang mereka lakukan , oh ! Ya Allah jauhilah aku dengan perbuatn keji sebegitu , aku tak  mahu tergolong dalam golongan tersebut.aminn.

jadi bagi si wanita termsuk juga diri ku yang suka melayan perasaan dan emosi , pandai2lah manage masalh tersbut. Adakah kwan, parents, cikgu, diorang ini boleh  bantu kita nak kwal sifat 'awatif tuh ? boleh ka? rasanya mereka boleh membantu kita dalam menangani sikap tersebut tapi mereka hanya mampu untuk memberi nasihat dan guidance , kita sahaja yang bergerak untuk kita mengwal sikap sebegitu , tak begitu ke ? sape lagi yang nak ubah diri kita jika bukan diri kita sendiri ? jadi diri kita perlu kuat .kuat sangat sangat dan tersangat, kerna kita BERAWATIF , kita  yang bergelar wanita inilah yang menjadi mangsa. eh bukan mangsa makan haiwan karnivor  ye , haha mangsa mnejadi fitnah dunia, dan mangsa  lelaki-lelaki yang jahanam untuk mengjahanmkn diri kita.

ha korang dan korang yang membaca post ini jangan salah tafsirkan ayat saya, i doesn't means that perempuan itu perlu menjadi ganas dan ksar tapi  sikap seorang wanita itu yang lahirnya dari azali lagi yang lemah-lembut, pemalu dan ayu  perlu dipelihara , cuma kita perlu mengawasi sikp 'awatif ini , kerna impaknya sangat buruk bila mana si wanita itu berlebihan dalam perasaan dan emosinya atau lebih known lagi " 'awatif "







(*.*)

itusahaja
ibtisam92

tahu VS tak tahu

Bissmillahirrahmanirrahim

TAHU vs TAK TAHU !
bila dah masuk ke alam universiti ni, bnyak benda yang kita baru belajar,tambahan pula untuk madah agama, bila saja aku berkenalan dengan subjek USUL FIQH , pasti banyak dalil yang aku dah tahu, yang mana boleh buat yang mana tak boleh buat, huh ! mcm berat je nk terima .Oh ! i means that, secara ghalibnya yang kita selalu buat benda tuh rupa2 nya benda yang tak boleh buat , so, nak ubah kepada sikap yang aku tak mahu buat itu mungkin makan masa yang lama, haishh ! lama sangat ka? rasa tak perlu nk lama-lama kot, kalu nk berubah ke arah yang lebih baik :)  betul tak ? sure la betul , tak yah dok ambil masa lama-lama, kang tak berubah jugak kita nih , bak kata ustaz " katak di bawah tempurung" kalu kita punya minda still tak leh nk open luas-luas, :):P

ha hal ini disebabkan kita terikat dengan adat nenek moyang kita , rupa-rupanya adat mereka tak  boleh diguna pakai even pada logik akalnya adalh baik jika kita lihat benda tersebut boleh mmberi manfaat kepada kita walhal , ia tak diterima oleh Allah, ini disebabkan ia bukan Sunnah Nabi Muhammad saw. (banyak kan penanda wacana aku) hee

Jadi inshAllah aku akan terima dengan penuh keyakinan kepada Allah apabila aku berpegang dalil al-Quran dan as-Sunnah. InshAllah ,
Ya Allah janganlah engkau membolak balik kan hati aku, kau tetapkanlah hati aku kepada akidah yang satu iaitu agama IslamMu, aminn :)



ibtisam92


Al-Quran:) d0wnload

Bismmilahirrahmanirrahim


anda semua yang ingin mendownloadkan ayat-ayat suci Al-Quran, boleh lah anda click pada link di atas , ia mengandungi 8 pembacaan oleh ulama-ulama terkenal
antaranya :
1) Ahmad El-Agamy
2) Mohammed Ayooub
3) Abdul Baseet Abdul Samad
4)Saad Al-Ghamdi
5) Mohammad Jibreel
6)Muhamoud Al-Husary
7)Mishary Rasheed
8)Abu Bakr As-Shatery

"selamat mendownload"

semoga Allah merahmati kita semua
letakkan hati kita dengan ayat-ayat suci Al-quran
semoga kita hidup kita diterangi oleh nur , Al-Quran
inshAllah

ibtisam92
^^

pokok semalu :)

Bissmilahirrahmanirrahimn



"Pantang di sentuh pasti menunuduk sopan , tapi durinya tetap tajam berceracakan"
Jom kita sejenak ke padang bola. Susah nak nampak pohon semlau kat situ kan ?Itu berdasarkan pemerhatian ana. Pohon semalu kan pemalu ia takkan hidup lama di yempat namyak lelaki. Ia akan cari pinggir yang tersembunyi dan jarang-jarang dipijak orang untuk tumbuh subur. Takkan menyusahkan orang, InshAllah.

Persoalannya disini , kenapa pokok semalu sering di buang orang?
Apa nak hairan jika sesutau itu kelihatan terbuang ? Lihat Rasulullah saw kerana Islam , Baginda terbuang dan dimusuhi. Namun , andai ada seorang manusia yang membuang Baginda, berpuluh-puluh orang lain menyayanginya. Kenapa? Kerana Baginda dibela Allah , tak pernah terbuang pada pandanganNya tetap istimewa di hati pencinta Allah dan RasulNya. Pangan Allah paling utama bukan pandangan manusia.

Iktibarnya , biarlah semua manusia  membuang kita asalkan kita tetap berjaya memenangi pandangan Allah Azza Wajalla. Kita hidup pada akhir zaman , Islam kembali dagang seperti zaman Rasulullah saw mula-mula nak bawa Islam. Oleh itu, tak hairanlah jika kebenaran sering nampak terbuang dan terasing. Islam dagang buat kali kedua. Rasulullah dah pernah lalui buat kali pertama.

Pohon semalu memang pemalu ! , Sifat malu , lambang keindahan dan kemuliaan wanita bermaruah. Hakikatnya, malu bukan hanya untuk wanita tetapi untuk lelaki juga. Bukankah Rasulullah pemalu orangnya?
Daripada Sa'id Al-Khudri katanya : "Baginda Rasulullah adalah seorang yang sangat pemalu lebih daripada seorang dara dalam kelubungnya dan apabila melihat sesuatu yang tidak disukai Baginda, nescaya kami dapat camkan yang demikian itu daripada wajah Baginda"
(Riwayat Ibn Hibban)



Malu juga melambangkan nilai keimanan dan kesusilaan.
Sabda Rasulullah saw:
"Malu dan iman itu adalah teman seiring jalan. Jika yang satu diangkat nescaya terangkat pula yang satu lagi"(Riwayat Baihaqi)
Dalam hadis lain , Baginda bersabda :
"Sesungguhnya bagi tiap-tiap agama itu ada ciri-ciri kesusilaan maka untuk Islam ialah sifat malu"

Anda semua perlu fahami , maksud ana disini mengenai malu , ialah kita tak perlu malu dalam menunutul ilmu Allah, Malu yang ana maksudkan ialah malu bertempat. Malu untuk menjadi wanita yang rosak akhlaknya iaitu yang hanya pandai menggoda lelaki yang bukan mahramnya. Selain itu malu untuk melakukan maksiat. Pendek kata. malu pada Allah dan Rasul untuk mengingkari perintahNya dan melakukan laranganNya.

Bagi si pohon semalu , bersama sifat malunya ada duri yang tajam berbisa. Duri itu simbolik untuk sebuah perjuangan yang lahir daripada iman. Duri itu ibarat senjata yang amhu meruntuhkan semua kemungkaran yang ada. Itulah senjata buat seseorang mujahidah.

Pohon semalu juga mengeluarkan bunga ungu yang cantik. Begitulah wawasan seorang mujahidah dia ingin menghiasi alam dengan haruman bunga-bungaan akhlak yang cantik menawan.Selain itu dedaun yang menghijau pada pohon semalu sangat erat pertaliannya antara satu sama lain. Apabila sehelai daun disentuh , daun-daun di tepinya turut tertutup malu. Tindakbalas daun-daun itu lambang persaudaraan dan kasih sayang. Begitulah seorang mujahidah , dia perlu memandang semua orang dengan kaca mata dakwah untuk membwa seseorang itu mencintai Allah dan RasulNya.





Indahnya jika dapat membawa seseorang rasa bahagia dengan cara hidup Islam yang sebenar. Kerja ini sepatutnya terpikul pada semua orang yang mengaku beriman. Moga Allah sudi memilih kita semua untuk memikul tugas berat ini . Dan akhirinya ana dengan serangkap hadis Rasulullah saw yang cukup indh ,"Malu itu baik semuanya" (Riwayat Bukhari)

mimosa pudica



sekian

ibtisam92
^^


bawalah bertenang ^^

Bissmilahirrahmanirrahim




sekadar renungan :D
"(Iaitu) orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati ALLAH. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram,"

Ar-Ra'd:28

sewaktu kita berasa kacau dan diamuk resah, lantaran hidup yang serba tidak kena dan menuntut masa yang lebih dari kita, maka ingatlah tidak ada siapa pun yang boleh menenteramkan hati kita sehebat ALLAH.

telah berkata bijak pandai zaman dahulu,

"Yang menyenangkan hati itu adalah dengan melihat wajah orang yang dicintai," (Al-Aidh Qarni, La Tahzan)

ya, memang melihat wajah orang yang dicintai itu sangat menyenangkan, bagaimana pula kalau yang dicintai itu adalah daripada golongan yang bukan mahram? walaupun kita berasa senang tetapi lambat laun kita pasti akan merasakan tidak cukup atau kekosongan dalam hidup. melihat orang yang dicintai daripada golongan bukan mahram cuma bertahan untuk seketika. kemudiannya kita terus gelisah apabila muncul dugaan atau beban-beban yang baru. hendak mengadu kepada kawan, berselisih pula. atau pun kawan-kawan kurang memahami, jadi hendak mengadu kepada si dia lah.

kita tak boleh menuntut orang yang dicintai itu memberikan komitmen yang penuh terhadap kita, asyik memaksanya memberi perhatian terhadap kita, menghantar SMS manja yang merengek-rengek minta nasihat dan kata-kata semangat untuk kita menghadapi masalah. boleh jadi dia sibuk dan punya masalah sendiri. maka apabila sampai pula mesej dari kita, dia akan geram dan barangkali menyampah. kerana boleh jadi dia kurang suka dengan rengekan setiap hari yang mengadukan masalah kita sahaja, tanpa memikirkan masalah yang dia hadapi.

"Ish, pompuan ni! Asik-asik dia aje yang ngadu problem kat aku, ape, dia ingat aku takde problem langsung? Eh, aku punya lagi banyakla dari dia. Rimas ar aku,"

"Habiskan kedit aku ajela nak kene mesej dengan laki ni,"

"Ayang penat la, minggu depan kite sembang lain kay...sori, sori, tapi tolongla faham Ayang, Ayang pun sibuk jugak,"

terkadang kredit tidak cukup membataskan kita dengan dia untuk berSMS melalui handphone. dan itu sangat menyeksa bagi orang yang mempunyai masalah kemudian dia tidak tahu hendak mengadu kepada siapa, melainkan orang 'yang menyayanginya' yang dikira romantik, penyayang, prihatin, mengambil berat...

malah kita dengan dia selalu berjauhan. jadi bagaimana hendak berjumpa?

boleh jadi kita mahu berjumpa dengan dia tetapi waktu dan keadaan membataskan. jadi bagaimana hendak menenteramkan hati? manusia itu kalau diharapkan sebagai penguat semangat dan pemberi nasihat, ingatlah, mereka tidak selalunya ada di hadapan kita.kerap mendengar lagu-lagu juga yang lebih menjurus kepada keduniaan dengan tujuan untuk menghilangkan resah juga tidak ada mampu menghilangkan resah.


apabila hati selalu mengingati makhluk-Nya yang masih belum halal untuk kita, sedikit demi sedikit hati itu akan menggelap. noda-noda hitam akan bertepekan di dalamnya. sebab itu apabila para sahabat, mereka solat dengan khusyuk dan seterusnya memperoleh kekuatan baru selepas bersolat, kita tidak akan dapat merasakan apa-apa. sekadar hambar dan tawar yang menyelubungi hati.


mahu menenteramkan hati dan mengadukan masalah?

solat, doa, istighfar, zikir, membaca ayat-ayat-Nya

ALLAH sentiasa dekat dan tidak menjauh dari kita. cuma kita sahaja yang menjarakkan diri kita daripada-NYA. nak mengadu? free of charge! CELCOM, MAXIS, DIGI, UMOBILE, TMNET tak akan sibuk memberikan notis atau menghantar mesej mengingatkan bil yang tertunggak.

"Dan apabila hamba-hamba-KU bertanya kepadamu tentang AKU, maka (jawablah) bahawasanya AKU adalah dekat. AKU mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia memohon kepadaKU, maka hendaklah mereka memenuhi (segala perintah)KU dan hendaklah mereka beriman kepadaKU agar mereka selalu berada dalam kebenaran,"
Al-Baqarah:186

dia mungkin tidak berdaya membantu menyelesaikan masalah kita, kerana dia tidak pernah mengalami kesusahan tersebut, atau dia tidak berani memberikan apa-apa tips kerana masalah tersebut di luar bidang kuasanya, contohnya apabila berdepan dengan masalah keluarga kita (memandangkan tidak lama kemudian kedua-dua keluarga akan berbesan, jadi apa salahnya menegur kan?), adakah dia akan bertindak menjadi hero atau heroin untuk memperbetulkan segala masalah dalam keluarga kita?

"Silap haribulan melayang parang dekat kepale aku. Macam aku tak tawu, bapak die garang nak mampus!" bermonolog di dalam hati.

kemudian dia berkata kepada kita, "I tak beranilah. Ni hal family you, you dah besar you kene fikir sendirila. You dah matured, kan? I believe that you can lah. Chaiyok you!"

lihat? dia tidak akan mampu...

"Dan mintalah pertolongan (kepada ALLAH) dengan sabar dan solat. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat kecuali bagi orang yang khusyuk,"
Al-Baqarah:45

jom kita atasi masalah dengan cara yang lebih berkat, menggunakan talian bebas tol, 24 jam, nak mengadu pun tak payah nak cover-cover bila orang lain ternampak kita menangis (bila buat seorang diri la), tak usah menekan-nekan punat handphone,tak payah habiskan syiling untuk digunakan di public phone, tak payah buat appointment, tak payah susah-susah naik bas atau drive, cuma beribadah, berdoa dan bertawakal kepadaNYA. kan senang?

:)


sekian
^^
ibtisam92

cinta

Bissmillahirrahmanirrahim


Artikel ini sudah ku dipostkan di blog yang lama , tapi ingin juga untuk ku postkan sekali lagi dalm blog aku yang baharu ini :)

 
sesungguhnya ALLAH, Sang Maha Cinta telah mencukupkan kamu dengan tiga jenis cinta.

cinta dari-Nya sendiri. Dia mengurniakan kamu rahmat dan nikmat, kamu lahir sebagai seorang Islam. kamu sudah punya jaminan bahawa kamu akan selamat. kamu akan menerima kasih sayangnya berbanding manusia lain yang masih belum memeluk Islam. apa kamu fikir sangat senang untuk orang lain menemui Islam?

cinta dari keluarga. kamu punya keluarga yang sangat kasih dan cinta kepada kamu. bapa kamu sanggup bekerja hingga ke malam, namun tak terzahir pada kamu susah yang dia hadapi. ibu kamu menguruskan kamu, walhal dia sebenarnya juga letih dan minta barang waktu untuk berehat, namun kerana memikirkan kamu, dia juga bekerja untuk menyara kamu dan membantu bapa.

cinta dari kawan. kawan-kawan kamu sentiasa ada waktu kamu berjauhan dari keluarga. mereka meminjamkan telinga untuk mendengar masalah kamu.

ketiga-tiga jenis cinta ini, tidak ada keraguan. bak kata seorang kawan, andai saja kita bertelagah dengan teman, adakah kita mengatakan...

itu ex friend aku.

tak ada kan?

ketiga-tiga ini, mengasihi kita. kita boleh tahu tulus hati mereka. kerana, tidak ada yang hipokrit, meskipun waktu sudah beranjak, zaman sudah berubah.

maka setelah adanya tiga jenis cinta ini, apakah kamu semua tidak malu mencari cinta yang satu lagi? cinta yang tidak halal pula. kerana kamu bercinta sebelum waktunya. kamu mengangankan sebuah rumah tangga yang dipenuhi barakah, tapi stelah apa yang kamu perbuat sebelum menikah, apakah masih ada barakah dalam rumah tangga itu?

kamu insan yang tidak tahu bersyukur. dengan ada tiga cinta tersebut sepatutnya sudah saja cukup untuk meneguhkan hati kamu. memberi kamu semangat dan kata-kata perangsang. memotivasikan kamu. menyenangkan tika kamu gundah. menenteramkan bila kamu kacau.

tak sedarkah kamu tinta hitam bertompok menyelimuti hati kamu saat kamu bermesej dengan lawan jenis kamu? apakah kamu berasa keinginan yang melonjak, yang membikin kamu tersenyum sendiri? kemudian kamu sedikit kurang senang tatkala solat.

kemudian kamu bertemu dengan makhluk yang dikatakan cinta hati kamu. dalam gelap? tiada mahram? dengan rapat?

nauzubiLLAH. andai saja malaikatul maut datang menyergahmu, hai fulan bin fulan, fulanah binti fulan, ini aku datang untuk mengambil nyawamu, maka adakah kalian mahu mengatakan, tunggu, biar aku bertaubat...

padahal waktu itu mata kamu dengan dia seperti digam. asyik melihat dia. maklumlah, dia sumber inspirasi kamu. itu saja yang kamu mampu, kerana kamu tidak boleh berpegangan tangan, dia masih bukan halal untuk kamu.

apakah ada keizinan yang jelas untuk kamu bertatapan mata dengan bukan mahram kamu? tidak adakah sesuatu yang bergelora saat itu?

cuba kamu baca surah An-Nur. baik lelaki mahupun perempuan, dua-duanya disuruh menundukkan pandangan, biarpun keduanya dalam berpakaian menutup aurat lengkap. hanya dibolehkan sekiranya ada keperluan, ataupun pandangan tersebut tidak diiringi nafsu jelek.

adakah kamu kurang kasih sayang sehingga terpaksa mencari kasih sayang yang tidak halal untuk sesuatu yang halal?

matlamat tidak menghalalkan cara. hajat untuk berkahwin tidak menghalalkan couple.

 


one more picture ,






semoga kita sentisa hidup di bwah rahmatNya yang Esa :) ameenn ya Rabb


ibtisam92
^^

sahabat sejati

Bissmilahirrahmaniraahim


Apakah kita merupakan seorang sahabat sejati???

PERSAHABATAN DALAM ISLAM
Sahabat merupakan insan yang senantiasa mendampingi diri kita di mana sahaja kita berada. Sahabat yang sejati ialah sahabat yang sanggup bersama dengan kita sewaktu kita berada dalam kesenangan, apatah lagi semasa kita ditimpa kesusahan. Persahabatan yang terjalin perlu mengikut lunas-lunas yang telah ditetapkan dalam Islam supaya persahabatan tersebut diredai oleh ALLAH di dunia lebih-lebih lagi di Akhirat kelak. Persahabatan itu HALAL selagi tidak diselangi dengan perkara-perkara maksiat kepada ALLAH. Wallahu’alam bissowab.

Firman Allah:
Wahai manusia, sesungguhnya Kami (ALLAH) telah menciptakan kamu dari kalangan lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu pelbagai bangsa dan suku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu sama lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu disisi ALLAH ialah orang yang lebih takwanya di kalangan kamu (bukan lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya ALLAH Amat Mengetahui, lagi Amat Mendalam Pengetahuan-Nya (akan keadaan dan amalan kamu).- Surah al-Hujuraat ayat 13.


CIRI-CIRI SAHABAT SEJATI
Jika kita menjadikan dirinya sebagai seorang sahabat yang sejati, dia akan membalas persahabatan tersebut dengan baik.

Jika kita berbakti kepadanya, dia akan melindungi diri kita.

Jika kita memerlukan pertolongan daripadanya, dia akan sedia menghulurkan pelbagai jenis bantuan yang terdaya olehnya.

Jika kita menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan sudi menerimanya dengan tangan yang terbuka luas.

Ketika dia menerima sesuatu kebaikan dan kebajikan daripada kita, dia akan menghargai pemberian tersebut dan sentiasa menyebut-nyebut kebaikan kita.

Jika dia terlihat sesuatu yang tidak baik pada diri kita, dia akan segera menutupnya.

Jika kita mendiamkan diri kerana menghadapi sesuatu masalah, dia akan segera mendampingi kita untuk berkongsi masalah tersebut.

Jika sesuatu bencana atau musibah datang menimpa diri kita, dia akan membantu meringankan beban yang kita pikul

Jika kita berkata sesuatu kepadanya, dia akan membenarkan kata-kata yang kita lafazkan.

Jika kita merancang sesuatu, dia akan sedia membantu kita merealisasikan rancangan tersebut.


Jika kita berselisih faham dengannya, dia lebih cenderung untuk mengalah demi menjaga kepentingan persahabatan.


Ingatlah pesanan Al-Imam Asy-Syahid Hasan al-Banna,"Jadilah seperti pohon mempelam,
walaupun dibaling batu,
tetapi masih memberikan buah yang manis kepada kita".


copy saja :P
sekian
^^

ibtisam92

Al-fatihah

Bissmillahirrahmanirrahim

Al-fatihah buat adikku (my little brother) , Adib Rifa'ie yang meninggal dunia pada hari ini di IJN. Beliau menghidap jantung berlubang sejak di lahirkan lagi pada 29/11/2010.
Semoga Allah mencucuri rahmat ke atasnya dan tergolong dalam golongan yang beriman, aminnn



ini gambarnya ,di Hospital seberang Jaya , sebelum di jalankan pembedahan
comel kan ? hehe,
sempat abah ku mengambil gambar
^^

Allah lebih menyayangi dirinya :D

la tahzan ya Usrati, setiap apa yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya.



ibtisam92
^^

lakukan apa yang dikata

Bissmillahirrahmanirrahim

Pada awal bulan November , ana dapat pngisian yang baik dan bermanfaat sekiranya ana kongsi di post ini, dari usrah ana mengenai surah As-Saf ayat 2-4

 "Wahai orang-orang yang beriman !Mengapa kamu mengatakn sesuatu yang tidak kamu kerjakan?"(2)

"(Itu) sangatlah dibenci di sisi Allah jika kamu mngtakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan"(3)

"Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang berperang di jalan Nya dalam barisan yang teratur mereka seakan-akan sperti suatu bangunan yang tersusun kukuh"(4)

Pentafsiran dari ayat di atas , berdasarkan kitab Tafsir Al-Azhar :


Perkataan yang tidak sesuai dengan perbuatan sangatlah dibenci oleh Allah. Hal yang demikian tidaklah layak bagi orang yang telah mengaku beriman. Ayat 2 dan 3 ini adalah peringatan sungguh-sungguh bagi orang yang telah mengaku beriman agar dia benar-benar menjaga dirinya jangan menjdi pembohong.
Al-hassan bin Ali Bin Abu Talib , cucu Rasulullah saw berkata bahawa di menghafal ucapan Rasulullah saw yang bersabda ;
"Tinggalkan barang yang menimbulkan keraguan engkau dan ambil yang tidak meragukan , sesungguhnya kejujuran membuat hati tenteram dan dusta adalah membuatkan hati ragu-ragu" (riwayat Tarmizi)


Sebab itu , maka hati orang yang beriman itu tidaklah boleh ragu-ragu. Ragu-ragu hnya dapat hilang apabila hidup bersikp jujur. Kejujuran untuk memupuk iman. Iman itu mesti di jaga.Dalam A-lquran terdapt beberapa peringatan kepada orang yang beriman supaya mereka bertakwa
"Wahai orang-orang beriman ! bertakwalah kepada Allah sebenar-benarnya takwa kepadanya dan janganla kamu mati kecuali dalam keadaan muslim" (Ali-Imran:102)


 "Wahai orang-orang beriman ! Berimanlah kepada Allah dengan RasulNya" (An-Nisa'; 136)


Di surah Al-Maidah ayat 1 , orang-orang beriman diperingatkan supaya mereka mmenuhi janji. Dan banyak lagi ayat-ayat yang lain yang semuanya itu membuktikan bahawa pengakuan beriman belum cukup kalu tidak ada pemeliharaan dan penjagaan , ibarat menanam tanaman hendaklah selalu disiram , supaya jangan mati , dipupuk supaya subur.

Berdasarkan ayat 4 pula , tiap-tiap orang beriman mengukuhkan peribadinya , meneguhkan maruahnya dengan menjaga , jangan sampai mengucapkan kata-kata yang tidak dibuktikan dengan perbuatan.Sebab mulut tidak sesuai dengan perbuatan , peribadi akan merosot akhlaknya , tidak ada harga diri lagi.Sesudah tiap-tiap mukmin mempertinggikan nilai peribadinya dengan kejujuran , maka untuk berjuang mempertahankan akidah hendaklah di leburkan peribadi itu ke dalam peribadi yang besar, iaitu peribadi sabgai satu ummah , yang mempertahankan pendirian. Pendirian ialah Sabilillah , jalan Allah.
Setiap hari , orang mukmin memohon dalm setiap rakaat solatnya ialah menujukkan jalan yang benar. Jalan yang benar itu tidaklah mudah dan tidaklah di taburi degan bunga yang menwangi. Byk halangannya dan dugaannya serta musuhnya. Sbb itu , orang mukmin perlu bersedia berperang pada jalan Allah.
Berbalik pada ayat 2 dan 3 tentag kejujuran sebagai lawan dan kedustan. Orang yang perktaannya tidak secocok dengan perbuatan tidaklah ada padanya keberanian berjuang dengan bersungguh-sungguh. Sebb berjihad, berperang atau berjuang menghendaki disiplin jiwa sebelum disiplin sikap.
Dalam ayat ini Allah mnyatakn cintaNya kpd hambNya yang beriman , bilamana mereka bersusun dengan teratur menghadpi musuh-musuh Allah di medan perang , mereka berperang di jalan Allah , tujuan mereka hanyalah satu , supaya kalimat Allah tetap di atas dan agama Allah tetap menang , di atas segala agama
Bersabda Rasulullah saw : " 3 org yg Allah tertawa melihat mereka ;1) seorg laki-laki yang bangun sembhyang tgh mlam  2)suatu kaum yang bershof di waktu sembhyang , 3)dan suatu kaumyg bershof ketika berperang " (rwyt Imam Ahmad)


Said bin Jubir mengatakn bhwa Rasulullah saw ketika mulai saat peperanagn dgn musuh mestilah lebih dahulu mengatur barisan :" Seakan-akan mereka suatu bangunan yang kukuh" Muqatail bin Hayyan berkata ; " Rapat bersusun di antara yg satu dengan yg lain"




Harap maksud yang ana ingin smpaikan terkesan di hati kalian yang membaca. InshAllah
peringatan ini buat diri yang menulis ini juga:)



sekian
^^


ibtisam92


                                                              




Junior :) , candidate SPM

Bissmillahirrahmanirrahim

Buat pertama kalinya , dengan suka citanya , kakak di sini , ingin mengucapkan " THE BEST OF LUCK" kepada adik-adik yang akn menempuh peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia pada tahun ini , 2010 . 



Adik-adik xperlu gentar , takut dan risau , inshAllah , Allah bersama kalian semua .
hanya Allah sahaja yang layak untuk adik-adik meminta bantuan kerana Dia Maha Agung
dan Dia Berkuasa atas segala-galanya .
Yakin pada Allah .
InshAllah adik-adik
perbanyakkan ibadah sunat , dan memperkukuhkan dengan ibadah fardhu
Banyak baca doa ye :)


Kakak disini sentiasa mendoakan kejayaan adik-adik semua terutama , adik-adik DMW
^^






May Allah blessing you all



ibtisam92
^^

be zany :D

Bismillahirahmanirrahim




Dare to , 

Ask for what you want ,

Believe in yourself ,

Do what you love ,

Enjoy each and everyday ,

Follow your heart's desire ,

Give than more you receive ,

Have a sense of humour ,

Insist on being yourself ,

Join in more,

Kiss and make up ,

Love and beloved,

Make a new friends ,

Nurture your spirit ,

Overcome adversity ,

Play more ,

Qustion confirmity ,

Reach for the stars ,

Speak for the truth ,

Take responsibility ,

Understand more , judge less,

Volunteer your time ,

Walk through the fear ,

Experience the moment ,

Yearn for grace ,

Be zany ..


ibtisam92
^^